Nyheter

Finland lotsar europeiska utvecklingsprojekt inom områden för ungdom med fokus på psykiskt välbefinnande och digitalt ungdomsarbete

Program Medborgaraktivitet Ungdomsväsendet Erasmus+ Ungdomssektorn EU:s ungdomsprogram Europeiska solidaritetskåren Digitalisering Välbefinnande Internationalisering
Under den nya programperioden för EU:s ungdomsprogram inleddes två partnerskap för samarbete som koordineras av Finland. Båda projekten har ytterst aktuella teman och är direkt inriktade på den verkliga vardagen under pandemin. Men vilka partnerskap för samarbete har de nationella programkontoren?
Selin oleva tyttö istuu tietokoneen ääressä

Mot ett mer strategiskt samarbete

– I samarbetet mellan de nationella programkontoren har man övergått till ett klart mer strategiskt och långsiktigt arbetssätt. I stället för fristående små utbildningar och seminarier bygger samarbetet till stor del på fleråriga projekt, som gör det möjligt att fördjupa sig i de valda ämnena. På så sätt försöker vi åstadkomma effekt, förklarar Irmeli Karhio, enhetschef för internationaliseringstjänster för ungdom, kultur och idrott.  

I samarbetet mellan de nationella programkontoren utvecklar länder som är intresserade av samma ämne inom området för unga arbetet genom att lära av varandra och möjliggöra internationella nätverk och lärupplevelser för personer som arbetar kring samma teman.     

– Vi beslöt att föreslå samarbete kring olika teman inom ungas psykiska hälsa och digitalt ungdomsarbete. Förslagen fick snabbt gensvar, konstaterar Karhio och fortsätter:

– Bakom utvecklingsprojektet för digitalt ungdomsarbete ligger Europarådets resolution som publicerades under Finlands ordförandeskap och unionens ungdomsstrategi för 2019–2027, som betonar betydelsen av digitalt arbete och att de behöver utvecklas gemensamt.

 

Behovet av att stöda de ungas psykiska välbefinnande är gemensamt

Psykisk hälsa i ungdomsarbetet är ett ganska nytt men desto mer aktuellt ämne. Pandemitiden och begränsningarna under den har varit särskilt tung för de unga. Behovet av att stöda ungas psykiska välbefinnande är något som man är medveten om i hela Europa.  

Programexpert Paavo Pyykkönen som koordinerar samarbetet beskriver målen:

– Vi diskuterar psykisk hälsa utan stigma och utan att fokusera på den som ett problem. Målet är att öka färdigheterna hos personer som arbetar med unga att hantera psykisk hälsa och att olika länder delar med sig av sina bästa praxis.

När förslaget togs upp sade många länder genast att de absolut vill vara med.  Redan under de första diskussionerna stod det dock klart att behoven i de olika länderna är olika. Därför gör projektet det möjligt för varje land att ordna verksamhet som baserar sig på landets egna behov. Trots det kan man också lära sig av andra.  

– Till exempel kan vi i Finland lära sig oss av sydeuropéerna att hantera missbruksproblem och psykiska problem hos personer med invandrarbakgrund, konstaterar Pyykkönen.  

 

Digital transformering kan inte längre ignoreras

Utvecklingsprojektet för digitalt ungdomsarbete är en fortsättning på det arbete som redan pågått i flera år. Finland har aktivt deltagit i arbetet. Utöver den politiska visionen har pandemitiden gjort utvecklingen av ett digitalt arbetssätt till något som inte enbart är aktuellt utan något som dessutom kräver omedelbar uppmärksamhet.  

– Projektet skiljer sig från projektet om psykiskt välbefinnande genom att alla partnerländer har tydliga gemensamma mål: vi vill ha digitalt ungdomsarbete som en del av nationella strategier och politiska program för ungdomsarbete. Vi förbättrar de digitala färdigheterna hos ungdomsarbetare och utbildare inom området samt förståelsen för ungas digitala kulturer och webbbeteende. Dessutom vill vi erbjuda modeller för att främja ungas digitala kreativitet och kritiska digitala litteracitet, räknar programsakkunniga Jutta Kivimäki upp om projektet.  

Även om målen har satts högt slutar de inte här. Inom projektet utvecklas dessutom nya tillvägagångssätt för projekt som förenar virtuella utbyten och traditionell internationell mobilitet. Det finns ett skriande behov av sådana här möjligheter när den fysiska mobiliteten över gränserna minskar.  

Kivimäki berömmer frikostigt den finska samarbetspartnern för projektet, Verke:

Verke har varit vår samarbetspartner i flera år och har utnyttjat alla möjligheter att dela kunskap och kompetens även internationellt. Tack vare vårt fungerande samarbete har den finländska kompetensen inom digitalt ungdomsarbete också fått uppmärksamhet runt om i Europa.

 

Koordineringen av RAY-forskningsnätverket till Helsingfors

Det finländska nationella programkontoret för EU:s ungdomsprogram har länge deltagit i många samarbetsprojekt som utvecklar det europeiska ungdomsarbetet.  

Koordineringen av ett av de långvariga partnerskapen för samarbete flyttades i början av året till Finland. RAY (Research-based Analysis and Monitoring of European Youth Programmes)-nätverket koordineras nu från Helsingfors av österrikaren Carmen Teubl. På så sätt fick vår enhet förutom en ny internationell arbetskamrat även en ännu mera direkt koppling till kärnan i forskningen om ungdomsprogrammens effekter.  

Det finns många – både nya och gamla – partnerskap för samarbete bland de nationella programkontoren. Finland deltar i flera av dem. Vi rapporterar om hur projekten framskrider och deras resultat både i nyhetsbreven och i våra sociala medier. Under sommaren och hösten kommer vi också att genom enkäter om projekten kartlägga behoven på fältet.