Nyheter

Kunnande inom luftvärmepump- och byggnadsplåtarbete förstärks i yrkesexamen i husteknik

Utbildning och examina Examensgrunder De tekniska områdena
Grunderna för yrkesexamen i husteknik har reviderats. I fortsättningen kommer examen att erbjuda flera möjligheter för kylmontörer och byggnadsplåtslagare att utveckla sitt kunnande. De nya grunderna för yrkesexamen i husteknik träder i kraft den 1.6. 2021.
Mies valmistaa muuntoa.

Som ett resultat av initiativ från arbetsmarknadsorganisationerna, har grunderna för yrkesexamen i husteknik reviderats för att bättre möta arbetslivets behov. De nya examensdelarna i yrkesexamen i husteknik har utarbetats i samarbete med sakkunniga inom kylbranschen och byggnadsplåtarbeten. Revideringen av examengrunderna har också förberetts i samarbete med arbetslivskommissionen för husteknik.

 

Behörighet för installation av stora luftvärmepumpar

Finland strävar efter koldioxidneutralitet fram till år 2035. För att uppnå detta mål krävs det olika energilösningar, tex. installation av nya luftvärmepumpar. En ökning av storleken på utrustningen och fyllnadsvolym medför utmaningar, eftersom endast en del av dem som arbetar inom området har tillräckligt kunnande för att installera och underhålla större enheter. Den nya examensdelen för kylmontörer "Installation och underhåll av stora luftvärmepumpar" möjliggör också installation och underhåll av större enheter.

 

Inom byggplåtarbeten ökar utbudet av examensdelar

Med de nya examensdelarna för byggnadsplåtarbeten blir det fler alternativa studievägar för att bli sakkunnig inom branschen för byggnadsplåtarbete. Studeranden kan bättre än tidigare välja de lämpliga examensdelar som passar bäst för branschen i företaget och det egna arbetet. De nya examensdelarna inom byggnadsplåtarbeten är:

Byggnadsplåtslagare (YE) arbetar på byggarbetsplatser med tillverkning och installationsarbeten av yttertak som dubbelfalsat plåttak, form- och profiltak, fasader, regnvattensystem samt säkerhetsanordningar utifrån valda examensdelar.

  • Montering av fasader tillverkade av metall
  • Montering av formade tak och profiltak
  • Att montera byggnadsplåtslister
  • Plåtbeslagning av genomföringar i yttertak
  • Installation av regnvattensystem och taksäkerhetsprodukter
  • Underhåll av yttertak

 

De nya examensgrunderna träder i kraft i juni

De nya grunderna för yrkesexamen i husteknik träder i kraft den 1.6.2021. Yrkesexamen i husteknik  är en omfattande examen som innehåller åtta kompetensområden och nio examensbenämningar

  • Kompetensområdet för rörmontering- rörmontör
  • Kompetensområdet för värmeanläggningsinstallation- värmelementsmontör
  • Kompetensområdet för ventilationsmontering- ventilationsplåtslagare
  • Kompetensområdet för rengöring av ventilationssystemrengörare av ventilationssystem
  • Kompetensområdet för teknisk isolering- teknisk isolerare
  • Kompetensområdet för byggnadsplåtarbeten- byggnadsplåtslagare
  • Kompetensområdet för sotning- sotare
  • Kompetensområdet för kylmontering- kylmontör

31 utbildningsanordnare runt om i Finland har tillstånd att anordna en yrkesexamen i husteknik. År 2020 har cirka 100 studerande avlagt en yrkesexamen i husteknik. De största utbildningsanordnarna är AEL-Amiedu, Seinäjoki koulutuskuntayhtymä och Tammerfors stad.

Mer information om utbildningen och ansökningstiderna hittar du på studieinfo eller på utbildningsanordnarnas egna webbsidor.


Mer information

Mer information om yrkesxamen i husteknik, ger överingenjör  Arto Pekkala per e-post arto.pekkala [at] oph.fi