Nyheter

Långvariga ledaren för Finlands Erasmus+ -byrå Mikko Nupponen går i pension

Utbildning och examina Erasmus+ Internationalisering
Opetusneuvos Mikko Nupponen

Undervisningsrådet Mikko Nupponen som länge verkat som ledare för Erasmus+ -programmets nationella byrå i Finland går i pension och nu sökes en efterträdare för uppgiften. Vid Finlands nationella programbyrå arbetar ungefär 50 personer, och byrån ansvarar förutom för Erasmus+ -programmet även för verkställandet av programmet Europeiska solidaritetskåren.

– Det har varit ett privilegium att under tre årtionden få följa med hur EU:s utbildningsprogram har utvecklats från små försök till stora Erasmus+ -program som berör miljontals människor i Europa, säger Nupponen. För att vara ett litet land har Finland haft exceptionellt fin framgång i programmen, och de har erbjudit nya möjligheter och perspektiv redan för en tredjedelsmiljon finländare. EU-programmen har haft avsevärda effekter för det finländska utbildnings- och ungdomsfältet. 

– Erasmus+ -programmets nya programperiod som inleddes i år ger ännu bättre möjligheter att inhämta kunnande och bilda nätverk nationellt, nu i allt högre grad med fokus på nya aktörer, konstaterar Nupponen. 

Nupponen har under sin karriär arbetat med EU-program och internationella frågor redan före Erasmus+ -programmet; som direktör för Leonardo-centret som verkade vid dåvarande Utbildningsstyrelsen, vid Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO samt med olika uppgifter i Bryssel och vid undervisnings- och kulturministeriet.