Nyheter

Projektet Heritage Hubs vann EU:s kulturarvspris Europa Nostra

Program Kulturväsendet Kreativa Europa
Den 25 maj 2021 tillkännagav EU-kommissionen och Europa Nostra vinnarna av EU:s och Europa Nostras kulturarvspris år 2021. En av vinnarna är det finskledda Kreativa Europa-projektet Heritage Hubs och metoden för kulturarvsfostran som det utvecklat där ungdomar är aktiva kulturarvsaktörer.
Nuoria ja aikuiaia yhdessä ruokapöydän ääressä. Kaksi nuorta poikaa kannattelee yhdessä käsissään leipää ruokapöydän yllä.
Finländska elevers tolkning av den serbiska Slava-festen i projektet Heritage Hubs.

Heritage Hubs-projektet, som leds av Föreningen för kulturarvsfostran i Finland, har tilldelats EU:s och Europa Nostras kulturarvspris år 2021 i kategorin utbildning och ökad medvetenhet. Utmärkelsen för en betydande prestation gällande Europas kulturarv beviljades i år till sammanlagt 24 pristagare från 18 länder.

I Heritage Hubs utforskade och delade ungdomar av sitt eget och andras kulturarv 

Projektet Heritage Hubs, som genomfördes 2018–2020, samlade ungdomar i åldern 10–16 år från Finland, Serbien och Spanien. Under projektets gång bekantade sig, presenterade och delade ungdomarna med sig av sitt eget kulturarv, tolkade varandras kulturarv under besök i partnerländerna och utnyttjade en digital inlärningsplattform som skapats för projektet.

Inom ramen för projektet genomfördes 11 skolpilotprojekt i Finland, Serbien och Spanien. I pilotprojekten utbildades lärare och anordnades kulturarvsworkshops. I workshopparna bekantade sig eleverna först med sitt eget kulturarv, som finns nära dem. Därefter fick de uppleva, tolka och framföra kulturarvet för eleverna från partnerländerna både via webben och i samband med besöken.

Föreningen för kulturarvsfostran i Finland hade som partner i projektet La Fundación San Millán de la Cogolla (FSMC) från Spanien, Urban Development Centre (UDC) från Serbien och VITECO E-learning solutions från Italien. Utöver EU:s program Kreativa Europa finansierades projektet i Finland även av Utbildningsstyrelsen och Svenska Kulturfonden. Projektet Heritage Hubs var en del av Europeiska temaåret för kulturarv 2018.

Vinnarna av omröstningen bland publiken och av huvudpriserna offentliggörs på hösten

Nu är det möjligt att bekanta sig med årets vinnare av kulturarvsprisen Europa Nostra på webben där allmänheten även har möjlighet att rösta på sin egen favorit. Vinnaren av publikpriset kommer att tillkännages vid en prisutdelning, som äger rum i höst.

Dessutom kommer vid prisutdelningen att tillkännages sju vinnare av Grand Prix-huvudpriset av vilka var och en får 10 000 euro.

Priset Europa Nostra är den högsta europeiska utmärkelsen inom branschen

EU:s Europa Nostra-kulturarvspris har delats ut sedan 2002, då Europeiska kommissionen inrättade prisprogrammet. Europa Nostra har ansvarat för genomförandet ända från början. Det är den högsta europeiska utmärkelsen inom kulturarvsområdet.

Syftet med priset är att lyfta fram fina prestationer inom kulturarvsområdet och att främja spridningen av bästa koncept för korrigering, forskning och administration av kulturarvet samt frivilligarbete, utbildning och kommunikation. Priset finansieras från EU:s program Kreativa Europa.