Nyheter

Ungas parlament ordnar frågestunder med ministrarna på nätet

Lärare och pedagogisk personal Grundläggande utbildning Gymnasieutbildning Yrkesutbildning Lärare och pedagogisk personal
Frågestunderna är en del av programmet under mellanåret då Ungdomsparlamentet inte samlas till plenum. Skolornas parlamentsklubbar, skolklasser, tillvalskurser och andra grupper från grundskolans årskurser 7–9 kan delta i frågestunderna. Anmälningar tas emot fram till den 6 april.
Ministerikyseltunnit keväällä 2021

Verksamheten inom Ungas parlament fortsätter under våren 2021 digitalt med en serie frågestunder med ministrarna. Målet för diskussionerna på nätet är att ge de unga tillfälle att delta i samhällsdebatten med de politiska beslutsfattarna. De unga har möjlighet att fråga ministrarna om aktuella teman, och ministrarna har i sin tur möjlighet att få information om vad som bekymrar de unga. Diskussionerna på nätet är en del av demokratifostran och ger de unga redskap för att fundera på samhällsrelaterade frågor som de själva har erfarenhet av.

Anmälningar tas emot fram till 6.4

Frågestunderna ordnas i aprilmaj:

måndagen 19.4.2021 kl. 14–14.45 undervisningsminister Jussi Saramo

tisdagen 27.4.2021 kl. 13–13.45 vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko

torsdagen 6.5.2021 kl. 11.15–12.00 statsminister Sanna Marin

Anmäl din klass eller din elevgrupp till frågestunderna på förhand senast den 6 april. Anmälan kan göras till alla frågestunder eller till en viss frågestund. Skolorna som anmält sig ombeds skicka in frågor på förhand, men frågor kan också ställas under frågestundens gång.

Frågestunderna med ministrarna ordnas av riksdagen och Kehittämiskeskus Opinkirjo.

Ytterligare information:

Kristiina Hakala, e-post fornamn.efternamn [at] eduskunta.fi, tfn 09 432 3403

Tiina Karhuvirta, e-post fornamn.efternamn [at] opinkirjo.fi, tfn 050 515 0017

 

Ta också del av miniwebbinarier som gäller elevkårsverksamheten och diskussionsmöten kring utvecklingsprogrammet Utbildning för alla som riktar sig till både lägre och högre årskurser. Anmälan till diskussionsmöten är öppen fram till 12.3. Om du vill anmäla din klass till ett diskussionsmöte på svenska eller samiska kan du vara i direkt kontakt till Reija Arnberg: reija.arnberg(at)nuortenakatemia.fi.