Nyheter

”Var modig och välj ett projekttema som har effekt” – tips och perspektiv från lanseringen av programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren

Program Ungdomsväsendet Idrott och sport Medborgaraktivitet Erasmus+ Erasmus+ Yrkesutbildningen Erasmus+ Ungdomssektorn Erasmus+ för motions- och idrottsområdet – Sport EU:s ungdomsprogram Europeiska solidaritetskåren Digitalisering Internationalisering Finansiering Jämlikhet och delaktighet
Onsdagen den 13 oktober gick avfärden på en gemensam resa tillsammans med programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren, då den nya programperioden inleddes med ett imponerande program. Under eftermiddagen fick deltagarna i evenemanget som sändes via nätet ta del av tips både på hur man ska ta sig fram i projektdjungeln och på vad man ska packa med sig i (projekt)väskan. De högklassiga talarna riktade blicken mot de olika möjligheter som programmen erbjuder.
Studiovieraat
Gästerna i studion och programledarna från vänster till höger: Mika Saarinen, Mikko Nupponen, Tomi Kiilakoski, undervisningsminister Li Andersson, Sandra Strömberg, Ernest Lawson, Miika Sahamies.

Högklassiga gäster och belysande diskussioner

Evenemanget öppnades av undervisningsminister Li Andersson, som kom ihåg sina egna resor som hon i unga år gjort inom Europeiska unionen, och betonade vilken betydelse Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren har för att skapa en öppen och jämlik värld.

Eftermiddagens hälsningar från Europa framfördes av Europeiska kommissionens Sophia Eriksson Waterschoot, direktör för kommissionens generaldirektorat för utbildning, ungdom, idrott och kultur. Därefter berättade Mikko Nupponen, långvarig ledare för Erasmus+, och det nationella programkontorets nuvarande direktör Mika Saarinen, om den nya programperiodens möjligheter och tyngdpunkter.

I paneldiskussionen gick man under ledning av sakkunniga gäster djupare in på frågor kring klimatet, jämlikhet och ungdom. Man diskuterade också möjligheterna att påverka. I panelen deltog den allra första samordnaren för bekämpning av rasism i Europa, Michaela Moua från Europeiska kommissionen, ordförande för Finlands klimatpanel och professor emeritus vid Helsingfors universitet Markku Ollikainen, ledande sakkunnig Miika Sahamies från Akava samt ansvariga forskaren Tomi Kiilakoski från Ungdomsforskningssällskapet. Paneldeltagarna skickade sina hälsningar till alla som är intresserade av att delta i projekt: var modig och välj ett tema som har effekt och som ligger dig nära hjärtat.

Under lanseringsevenemanget fick deltagarna även göra temaspecifika resor med fokus på delaktighet, digitalisering, miljöansvar och aktivt medborgarskap. Med på varje temaresa fanns också en konstnär som i realtid gjorde illustrationer utifrån den pågående diskussionen.

Evenemanget avslutades med ett framträdande som konferencier Sandra Strömberg samt Tomi Pitman och Meri Harinen från Imatran teatteritoiminta sammanställt. Det avslutandet anförandet hölls av Utbildningsstyrelsens generaldirektör Minna Kelhä som framhävde internationaliseringens roll som en av Utbildningsstyrelsens huvuduppgifter.

 

Livekuvitusta tapahtuman digitaalisuus-teemamatkalta
Illustrationer i realtid från temaresa med fokus på digitalisering

 

Programmen ger nya erfarenheter och möjligheter

Som reseledare fungerade skådespelaren och programledaren Ernest Lawson samt 17-åriga Sandra Strömberg. Imatrabon Strömberg är välbekant både med EU-programmen och med att uppträda. Rollen som konferencier var naturlig för gymnasiestuderande Strömberg, som har en bakgrund inom ungdomsteatern. Strömberg har deltagit i projektet Nuoret vaikuttajat, som finansierats med bidrag från Erasmus+. Målet för projektet har varit att sporra unga runt om i Finland till att delta i politiskt påverkansarbete. Via projektet kom Strömberg också att vara med och arrangera diskussionstillfället Nuori Kulttuuri Talks.

”Det har varit en väldigt mångsidig erfarenhet där jag har funnit en hel del likasinnade människor. Genom dessa människor har jag lärt mig en massa nytt,” beskriver Strömberg sitt deltagande i programmen.

Att delta i projektet har för Strömberg öppnat dörrar till hennes drömyrke, alltså att arbeta som programledare och skådespelare. Strömberg är tacksam för att deltagandet i programmet har gett henne möjlighet att redan i ung ålder få ta del av så betydelsefulla upplevelser.

”Via det här projektet har jag fått göra det som jag också drömmer om att få arbeta med i framtiden.”

 

Lanseeraustilaisuuden juontajat Sandra Strömberg ja Ernest Lawson
Sandra Strömberg och Ernest Lawson

 

Få hjälp i programdjungeln av Utbildningsstyrelsen

Den lyckade eftermiddagen visade att den nya programperioden för med sig ännu fler möjligheter än tidigare. Framtida utmaningar förutsätter internationalisering och samarbete, och vi kan lösa dem med hjälp av Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren.

Mera information om programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren fås bland annat via Utbildningsstyrelsens webbplats, nyhetsbrev och sociala medier. Utbildningsstyrelsens personal hjälper gärna till i alla frågor som berör programmen.

Evenemanget och de temaspecifika resorna finns att se i efterhand på YouTube. Länkarna till evenemanget finns på webbsidan.