Nyheter

Ändringar i bedömningen av muntlig språkfärdighet och intygsförfarandena – möjligt att avlägga provet också med andra muntliga prestationer

Lärare och pedagogisk personal Gymnasieutbildning Utveckling av utbildningen Lärare och pedagogisk personal
Utbildningsstyrelsen har publicerat anvisningar för avläggandet av provet i muntlig språkfärdighet och förfarandena för att utfärda ett intyg över muntlig språkfärdighet. Den nya anvisningen gäller, med undantag av lärokursen i latin, alla lärokurser i det andra inhemska språket och främmande språk.
Illustrationsbild, skrattande studerande på timme

Sedan 2010 har det varit möjligt att i samband med studierna i det andra inhemska språket och främmande språk i gymnasiet avlägga ett prov i muntlig språkfärdighet. Provet har avlagts i samband med de nationella valfria studierna i A- eller B1-lärokursen.

I de nya anvisningarna baserar sig provet i muntlig språkfärdighet i A- och B1-lärokurserna fortfarande på det prov som Utbildningsstyrelsen tar fram och som laddas ner från Utbildningsstyrelsens tjänst suko.oph.fi. Det har inte skett några ändringar i provformatet. Den största förändringen berör intygsförfarandena. Intyget över provet i muntlig språkfärdighet ges också i fortsättningen som en bilaga till avgångsbetyget. Ändringarna berör framför allt intygsanteckningarna, då studerande som avlägger studier enligt Grunderna för gymnasiets läroplan 2019 utöver ett siffervitsord också ska ges en bedömning av språkfärdighetsnivån (A1.1–C1.1).

Även i B2- och B3-språken kan en studerande i fortsättningen få ett intyg över muntlig språkfärdighet som bilaga till avgångsbetyget. Intyget ges som bilaga till avgångsbetyget, men man har strävat efter att den muntliga språkfärdigheten ska kunna påvisas på ett så naturligt sätt som möjligt genom att kunnandet bedöms under studiernas gång.

I samband med de nya anvisningarna har också intygsbottnarna förnyats. Bottnarna finns att ladda ner i Utbildningsstyrelsens tjänst suko.oph.fi. I tjänsten finns också allt övrigt material som berör de nya anvisningarna.

Utbildningsstyrelsen uppmuntrar till att pröva avlägga provet med andra muntliga prestationer

Som ett alternativ till det muntliga provet är det nu också möjligt att avlägga Utbildningsstyrelsens prov i muntlig språkfärdighet genom att den studerande visar andra prov på muntligt kunnande.

Vi vill uppmuntra lärarna och de studerande i gymnasiet att pröva på att avlägga provet i muntlig språkfärdighet med andra muntliga prestationer. Den muntliga språkfärdigheten är en central del av de kommunikativa färdigheterna. Vi hoppas att de studerande i högre grad ska kunna öva på sina muntliga språkfärdigheter i och med att det nu finns mångsidigare möjligheter att visa prov på sitt muntliga kunnande. Målsättningen är att det i framtiden är allt flera av de studerande som avlagt gymnasiet som har intyg över muntlig språkfärdighet i flera språk. Det ser ut som att vi i framtiden kan avstå från det tidigare provformatet, men riktigt så långt har vi ännu inte kommit, konstaterar undervisningsrådet Anu Halvari.

I Utbildningsstyrelsens anvisningar beskrivs vilka ramvillkor som gäller för att visa prov på muntligt kunnande. Intygsförfarandet är detsamma som för provet i muntlig språkfärdighet.

Ta del av den nya anvisningen och stödmaterialet

Utöver Utbildningsstyrelsens anvisningar har också stödmaterialen för avläggandet av provet och andra muntliga prestationer uppdaterats. Det finns separata material för lärare och studerande. Dessa kan till lämpliga delar också utnyttjas av dem som studerar enligt Grunderna för gymnasiets läroplan 2015. Utbildningsstyrelsen har också publicerat tabeller för självvärdering i B2- och B3-lärokurserna, som de studerande själva eller lärarna kan använda som beskrivningar för de olika kunskapsnivåerna.

Materialet för bedömning av muntlig språkfärdighet finns förutom i tjänsten suko.oph.fi också tillgängligt på Utbildningsstyrelsens webbplats. Intygsbottnarna finns endast i provbanken. På webbsidorna hittar du också den nya anvisningen samt stödmaterialen för ordnandet och bedömningen av provet.

Ytterligare information