Nyheter

Antalet ukrainare som deltar i småbarnspedagogik och utbildning ökar

Aktuellt Yrkesutbildning Förskoleundervisning Gymnasieutbildning Grundläggande utbildning Småbarnspedagogik Ukraina
Utbildningsstyrelsen har publicerat aktuella uppgifter om antalet personer från Ukraina inom småbarnspedagogiken, i skolor och läroanstalter. Antalet har ökat jämfört med början av augusti och ökar troligen fortsättningsvis, när anordnarna av småbarnspedagogik och utbildning för in uppgifter om elever som börjat vid höstterminens start.
Illustrationsbild, pojkar skriver vid bordet

Enligt uppgifter från den riksomfattande informationsresursen KOSKI finns det för närvarande totalt 4 094 barn, unga och vuxna som flytt från Ukraina inom förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen och på andra stadiet. Största delen av denna grupp finns i undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen, där det för närvarande finns 3 247 barn och unga. Enligt uppgifter från informationsresursen inom småbarnspedagogik Varda finns 372 ukrainska barn inom småbarnspedagogiken.

Siffrorna som nu publiceras har ökat sedan början av augusti, då 3 529 barn, unga och vuxna från Ukraina fanns inom förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen och på andra stadiet. I praktiken låg siffrorna då på samma nivå som förra våren och början av sommaren, eftersom uppgifter om elever som inlett sina studier i början av läsåret har börjat föras in mer aktivt först efter loven vid skolorna och läroanstalterna. Även antalet ukrainska barn inom småbarnspedagogiken har ökat jämfört med sommaren: i början av augusti fanns 268 ukrainska barn inom småbarnspedagogiken.

Vi uppdaterar uppgifterna på vår webbplats enligt utbildningsform och landskap med två veckors mellanrum. Nästa uppdatering sker i slutet av augusti. Vår bedömning är att den mest sanningsenliga bilden av situationen i början av läsåret står klar i samband med detta.

Vi följer situationen för personer från Ukraina också med hjälp av enkäter till anordnare av fostran och utbildning, som utöver antalet ger information om dem som väntar på en plats inom småbarnspedagogiken eller utbildningen samt om kommunens beredskap att inkludera personer som kommer från Ukraina i undervisningsväsendet. 

Mer information

  • Statistik: ansvarig sakkunnig Irma Garam, irma.garam [at] oph.fi, tfn 029 533 8549 (fr.o.m. 22.8.2022)
  • Småbarnspedagogik och lärandet i Finland för personer som flytt från Ukraina: undervisningsråd Katri Kuukka, katri.kuukka [at] oph.fi, tfn 029 533 1445