Meddelanden

Den förnyade ansökan till utbildningar efter den grundläggande utbildningen börjar den 22 februari

Aktuellt Yrkesutbildning Gymnasieutbildning Utbildning som handleder för examensutbildning Antagning av studerande
I den förnyade gemensamma ansökan till utbildning efter den grundläggande utbildningen går det för första gången att med en ansökningsblankett söka till alla utbildningar efter den grundläggande utbildningen.
Två studenter vid ett bord i studentbiblioteket på en yrkesskola.

Den nya gemensamma ansökan sammanslår de tidigare tre riksomfattande ansökningssystemen, i vilka ansökan till andra stadiets utbildningar har skett. Ansökan till utbildningarna sker 22.2.–22.3. på sidan Studieinfo.fi. 

Till utbildning efter den grundläggande utbildningen hör

  • yrkesinriktade grundexamina
  • gymnasieutbildning
  • Hux-utbildning som handleder för examensutbildning
  • yrkesinriktade grundexamina och Hux-utbildning med krävande särskilt stöd
  • TELMA-utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv
  • folkhögskolornas folkhögskoleåret-linjer för läropliktiga.

Över 86 000 studieplatser i gemensamma ansökan

I gemensamma ansökan erbjuds denna vår 86 200 nybörjarplatser. Av dessa finns 38 775 inom yrkesutbildning och 39 200 inom gymnasieutbildning. Till yrkesinriktad utbildning finns det i vår några tusen färre nybörjarplatser än tidigare, eftersom nybörjarplatser avsedda för dem som redan avlagt gymnasieutbildning inte längre är med i gemensamma ansökan. Inom svenskspråkig gymnasieutbildning erbjuds 2 730 nybörjarplatser och inom yrkesinriktade grundexamina 2 170 platser.

Den nya Hux-utbildningen som handleder för examensutbildning ersätter de tidigare förberedande utbildningarna, det vill säga tionde klassen, VALMA-utbildning och LUVA-utbildning. Till Hux-utbildning erbjuds sammanlagt 4 770 nybörjarplatser, av vilka 140 inom svenskspråkig utbildning. 

Hux-utbildning är avsedd för de sökande som ännu behöver handledande utbildning för de söker till examensutbildning. Målet med utbildningen är att uppnå sådana studiefärdigheter med hjälp av vilka studeranden kan söka till gymnasieutbildning eller yrkesinriktad utbildning och klara av de här studierna. Under Hux-utbildningen är det möjligt att höja den grundläggande utbildningens vitsord och avlägga gymnasiestudier och yrkesinriktade studier.

Vid specialyrkesläroanstalterna finns cirka 2 270 nybörjarplatser att söka till, av vilka ungefär 950 är till yrkesinriktade grundexamina som ordnas med krävande särskilt stöd. Dessutom erbjuds cirka 740 nybörjarplatser till Hux-utbildning och cirka 580 nybörjarplatser till TELMA-utbildning. Antalet nybörjarplatser inom svenskspråkig utbildning är ungefär 60. Utbildning med krävande särskilt stöd är avsedd för sökande som på grund av grava inlärningssvårigheter, handikapp eller sjukdom behöver stöd i studierna.

Inom folkhögskolelinjerna för läropliktiga erbjuds sammanlagt 1 180 platser. 

Läropliktiga söker i första hand i gemensamma ansökan 

Gemensamma ansökan är avsedd för dem som avslutar den grundläggande utbildningen och för andra sökande som inte har en examen. De som redan har avlagt en yrkesinriktad examen, en högskoleexamen eller gymnasiet söker däremot till fortsatta studier i kontinuerlig ansökan.

En läropliktig ska söka till utbildning på andra stadiet, utbildningar i övergångsskedet eller annan läropliktsenlig utbildning före utgången av den sista årskursen inom den grundläggande utbildningen. Läropliktiga söker i första hand i gemensamma ansökan, där skyldigheten att söka uppfylls för läropliktiga. 

I den nya gemensamma ansökan kan sökande lägga fram 1–7 ansökningsönskemål. Sökande lägger ansökningsönskemålen i prioritetsordning och blir antagen till det högsta ansökningsönskemålet som framgången i antagningsförfarandet räcker till. Ansökningsönskemålen går att ändra endast under ansökningstiden. 

Läroanstalterna kan ordna inträdesprov eller intervjuer till sökandena. Läroanstalterna kan vid behov också bedöma sökandes språkliga färdigheter. Läroanstalterna kallar sökandena till inträdesproven under april.

Antagningsresultaten publiceras i juni

I gymnasieutbildning och yrkesinriktad utbildning används riksomfattande antagningsgrunder. Utbildningsanordnaren bestämmer om antagningsgrunderna till Hux-utbildning, utbildning med krävande särskilt stöd och folkhögskoleåret för läropliktiga-linjerna. Antagningsgrunderna och noggrannare anvisningar för att söka finns i Studieinfo-servicen. 

Läroanstalterna publicerar antagningsresultaten tidigast den 16.6. Sökande som angett sin e-postadress på ansökningsblanketten får resultaten per e-post. Utbildningsstyrelsen skickar ett e-postmeddelande till dem som inte får en studieplats. I meddelandet ingår uppgifter om den sökandes situation i ansökningsmålen.

Om sökande inte får en studieplats är det anordnaren för den grundläggande utbildningen som har som uppgift att handleda den sökande i att söka ännu under sommaren. Läroanstalternas egna kontinuerliga ansökningar är igång under sommaren. I kontinuerliga ansökan erbjuds platser som blivit lediga i gemensamma ansökan.

Hjälp vid ansökan av Studieinfos rådgivning

Ansökningsrådgivningen i Studieinfo ger råd och hjälp i frågor om ansökan. Telefonrådgivningen är öppen kl. 9.30–13 under ansökningstiden och kl. ja 9.30‒15.00 sista ansökningsdagen.

Kontaktinformation till rådgivningen: 
info [at] studieinfo.fi 
tfn 029 533 1010

Mer information 
Sakkunnig Sofia Åkerblom, tel. 029 533 1146, sofia.akerblom [at] oph.fi