Nyheter

En bevakande roll

Program Euroguidance Livslång vägledning Klimat
”Den ekologiska krisen förändrar allt, också vår uppfattning om arbetet. Jag anser att karriärhandledarna som yrkeskår har en kritisk roll i den här förändringen”, säger karriärhandledaren Heini Hult-Miekkavaara. Tillsammans med Sitra ordnar hon i början av februari en workshop om cirkulär ekonomi för personer som arbetar med handledning och personalförvaltning.
Vihreä maisema ja tienviitta
Heini Hult-Miekkavaara

Heini Hult-Miekkavaara arbetar med karriärhandledning vid Högskoleutbildade samhällsvetare rf. och är en av de grundande medlemmarna i föreningen Uraohjaajat ja -valmentajat ry. Hon har reflekterat mycket över karriärhandledarens roll och även över yrkeskårens ansvar ur ett större perspektiv i den ekologiska krisen − dess konsekvenser kan inte längre åsidosättas.

− Som yrkeskår har vi enorma möjligheter att påverka. Vi får arbeta med människor i varierande livssituationer och med viktiga livsfrågor. Vi är privilegierade och har ofta en bevakande roll. Vi får påverka såväl på individnivå som på organisations- och samhällsnivå. Vårt arbete har flerfaldiga effekter.

Heini har i sitt arbete haft som mål att främja karriärhandledarnas och -coachernas kännedom om cirkulär ekonomi, eftersom hon ser att karriärhandledning i dag också mycket handlar om global medborgarfostran.

− Den ekologiska krisen har en stor inverkan på arbetslivet. Den förändrar allt: vi behöver tänka om när det kommer till arbetets innebörd, hur arbetet utförs och vem som utför det. Vi har alla tiders chans att som yrkeskår och som en resurs i samhället fästa uppmärksamhet vid att det helt enkelt är dags att övergå till cirkulär ekonomi.

Heini påpekar att det oberoende av den ekologiska krisen inte är möjligt att tänka att vi bara utbildar och handleder människor för den inre arbetsmarknaden. Organisationerna sträcker sig över nationsgränserna och människorna är rörliga.

När man talar om den ekologiska krisen handlar det inte heller enbart om individens vilja att röra sig över nationsgränserna, utan så som situationen är idag bidrar den också till klimatflyktingar. De beslut som vi tar påverkar också andra, konstaterar Heini.

− Stora frågor inom handledningen kommer i framtiden säkert att vara bland annat: hur många människor kommer hit, vilken utbildningsbakgrund har de och inom vilka branscher? Hur kan vi ta emot dem och hjälp dem på vår arbetsmarknad?

Krav på förändring förutsätter yrkesmässiga samtal med personer i samma situation

En del av karriärhandledarna upplever att man är tvungen att förändras yrkesmässigt, eftersom de redan ser behovet av förändring i sitt eget arbete, konstaterar Heini. Många som får handledning lyfter själva kraftigt fram sitt intresse för frågan. En hållbar övergång berör också högutbildade i Norden.

Tanken om en så kallad grön handledning väcker ändå frågor. Vad göra om den som handleds inte vill följa ett hållbart tankesätt? Får den gröna handledningen bara genomföras med individer som själva följer samma principer, eller borde ramarna för handledningen förändras på samhällsnivå?

− Personligen tror jag att världen är redo för det. I Finland talar man till exempel i den offentliga förvaltningens strategi om att bygga upp en hållbar framtid som en del av en fungerande och trygg vardag, påpekar Heini.

Tillsammans med några andra karriärhandledare och sakkunniga vid Sitra var hon ifjol med och ordnande en workshop kring cirkulär ekonomi för karriärhandledare och sakkunniga inom handledning.

− Sitras tanke är att var och en av oss borde ha kunskap om cirkulär ekonomi. För det här behövs i allra högsta grad också vi karriärhandledare. Vi hjälper till med att känna igen vilka kunskaper som behövs för övergången till cirkulär ekonomi och arbete med cirkulär ekonomi. Förändringen sker ju inte heller plötsligt, utan ska genomföras inom alla branscher.

Workshoppen hade maximalt med deltagare som förde aktiva och mångsidiga diskussioner om ämnet.

− Tiden är inne för den här förändringen. Bland de unga har man redan länge sett att en del till exempel inte vill söka arbete hos teknologiföretag som orsakar mycket förorening. Nu är temat aktuellt också hos personer i medelåldern.

Heini anser att det är väldigt viktigt att den här diskussionen förs på handledningsfältet. Man utvecklas inte professionellt bara inom den egna organisationen, utan den egna förmågan ökar då man får lära sig av utomstående.

Följande workshop om cirkulär ekonomi för handledare ordnas i början av februari

Den andra motsvarande workshoppen ordnas tillsammans med Sitra den 1 februari. Vid evenemanget reflekterar man över vad en övergång till cirkulär ekonomi innebär för arbetet och kunnandet.

Sakkunniga ger konkreta exempel på vad kunnande om cirkulär ekonomi innebär inom olika sektorer och för fram sina synpunkter på hurdant kunnande som behövs då man arbetar med cirkulär ekonomi.

− Vi vill också ge tid för gemensamma reflektioner och för deltagarna att utbyta erfarenheter sinsemellan. Därför förs diskussionen också i mindre grupper, berättar Heini.

Evenemanget riktar sig till karriärhandledare och -coacher inom olika sektorer, personer som arbetar med personaluppgifter och till dem som är intresserade att utveckla personalens kunnande.

− Om vi kan ge tid och utrymme för att människorna ska kunna fundera på dessa frågor, så tar de dem också vidare till sina egna miljöer och genomför förändringar där. En systemisk förändring är möjlig endast om den görs på många ställen samtidigt, och därför skulle det vara viktigt att vi också agerar systemiskt tillsammans, konstaterar Heini Hult-Miekkavaara.