Nyheter

Ett nytt europeiskt projekt börjar ta hand om de ungas psykiska hälsa och deras välbefinnande

Program
Projektet med namnet Mental Health in Youth Work fokuserar på det snabbt växande psykiska illamåendet bland unga. Projektet, som pågår i flera år, styr ungdomsarbetarnas och de ungas fokus på saker som alla kan göra för att ta hand om sitt eget välbefinnande.
Nuori valkoinen nainen mustissa vaatteeissa. Taustalla isot sini-mustat piirretyt siivet.

Det europeiska projektet Mental Health in Youth Work vill lyfta fram färdigheter i psykisk hälsa som en medborgarfärdighet som angår alla. När man förstår vad välfärden består av kan man göra val som har en direkt effekt på det egna livet. Och när man förstår hur de egna valen påverkar, kan man lära sig att upprätthålla sin egen psykiska hälsa. Med dessa färdigheter kan man ta sig genom svåra tider eller lindra sitt illamående.

Litteracitet inom psykisk hälsa ger välbefinnande för dig själv och andra

”Jag kom själv för att koordinera detta projekt utanför mentalvårdsarbetet, men jag har redan nu insett vilka fördelar dessa färdigheter har för att hantera mitt eget liv”, säger Paavo Pyykkönen, koordinator för det europeiska projektet inom EU:s Erasmus + -program.

Tanken är att även ungdomsarbetarna ska komma på samma saker och därigenom se sin egen roll som stöd för de ungas välbefinnande. För en ungdomsarbetare är det klokt att veta hur man stöder de ungas välbefinnande, men också var den egna rollen tar slut. En dylik litteracitet inom psykisk hälsa (mental health literacy) innebär att man bättre känner till den mentala hälsan, men också att man själv gör saker för att stöda den unga.

För en ungdomsarbetare är det klokt att veta hur man stöder de ungas välbefinnande, men också var den egna rollen tar slut.

Om en vuxen får den unga att förstå saken bättre, kan också de unga stöda varandra i det psykiska välbefinnandet. Även detta kommer att beaktas i det europeiska projektet. ”Det är naturligtvis önskvärt att de unga får förstahandsinformation om sådana här saker. Då förstår de själva hur man tar hand om sig själv och kan också ge sina jämnåriga råd. Vi kommer att engagera de unga i en del av våra evenemang och ge dem möjlighet att spela en aktiv roll i sitt eget välbefinnande”, berättar Pyykkönen om den kommande verksamheten inom projektet.

Kom med på evenemangen!

Det europeiska projektet har precis börjat sin verksamhet, men nya evenemang planeras redan. Verksamheten inleds med en utbildning för ungdomsarbetare i Helsingfors under tiden 12-16.12.2022 som genomförs i samarbete med Mieli ry och föreningen för ungas psykiska hälsa Yeesi ry. Deltagarna i utbildningen lär sig att se psykisk hälsa som en positiv resurs och något som kan utvecklas genom sina egna handlingar. Samtidigt funderar man på ungdomsarbetarens roll i stödet för de ungas psykiska hälsa och kommer med idéer om hur den egna organisationen i sin helhet kan stöda de ungas psykiska hälsa.

Det lönar sig att lägga på minnet kommande händelser till exempel i serien av webbsessioner för psykisk hälsa som inleds i februari 2023, där olika psykiska fenomen presenteras på korta webbseminarier. I maj ordnas ett stort evenemang i Turkiet dit unga och ungdomsarbetare bjuds in för att inspireras av psykiskt välbefinnande. Information om alla evenemang finns på Utbildningsstyrelsens webbplats, i Facebook-gruppen och på Instagram.

 

Text: Paavo Pyykkönen