Nyheter

EU:s ungdomsorkester besöker Finland

Program Kreativa Europa
European Union Youth Orchestra (EUYO), som består av unga toppmusiker från EU-länderna, uppträder i Helsingfors och Tammerfors i början av april. Huvudkonserten ordnas i Musikhuset, men man kan också lyssna på orkestern i bibliotek och andra offentliga lokaler.
Nuorista soittajista koostuva orkesteri konserttitilanteessa, viulunjouset kohotettuina.

EU:s ungdomsorkesters fyra dagar långa Finlandsbesök kulminerar söndagen den 3 april kl. 19 med en konsert i Musikhuset, där orkestern uppträder tillsammans med den världsberömda ungerska maestron Iván Fischer och den finländska violinisten Kreeta-Julia Heikkilä. Under konserten spelas Einojuhani Rautavaaras Cantus Arcticus, Sibelius violinkonsert i d-moll och Béla Bartóks orkesterkonsert.

Detta unika program med tre konserter är tillägnat Finland och Helsingfors, som orkestern senast besökte för 18 år sedan.

 – Nu känner vi mer än någonsin att budskapet i vårt arbete – om fred, harmoni och det positiva värdet i att göra saker tillsammans – behövs, och jag kan inte föreställa mig en bättre plats i Europa att visa detta än Finland. Ett land som förstår och föregår med gott exempel i fråga om dessa värderingar, säger ungdomsorkesterns generalsekreterare Marshall Marcus.

Utöver konserten på Musikhuset omfattar programmet för besöket öppna repetitioner, olika publikevenemang och samtal om kultur. Lördagen den 2 april besöker orkestern Helsingfors bibliotek och andra allmänna utrymmen i små grupper för att uppträda med avgiftsfria kammarkonserter. Den 4 april fortsätter en del av orkestern till Tammerfors för att uppträda där.

EUYO är en kulturambassadör för EU och dess verksamheten finansieras genom EU:s program Kreativa Europa. Genom sina konserter och besök deltar orkestern i det Europaåret för ungdomar 2022.