Nyheter

Hindren för examensexport inom yrkesutbildningen minskar

Utbildning och examina Yrkesutbildning Internationalisering Lagstiftning
Ändringarna som berör examensexport i lagen och förordningen om yrkesutbildning behandlas för närvarande i riksdagen. Avsikten är att den reviderade lagstiftningen ska träda i kraft 1.1.2022. Syftet med regeringens proposition är att göra det möjligt att genomföra examensexport inom yrkesutbildningen samt att koordinera och kvalitetssäkra exporten av yrkesutbildning.
Kädet kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.

Utbildningsstyrelsen har sedan år 2017 genomfört ett pilotförsök med examensexport inom yrkesutbildning utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. För pilotförsöket har Utbildningsstyrelsen för de utbildningsanordnare som fått försökstillstånd utfärdat separata examensgrunder som avviker från de nationella examensgrunderna.

I och med lagändringarna som nu föreslås skulle det vara möjligt för alla anordnare av yrkesutbildning att delta i examensexport, säger undervisningsrådet Hanna Autere från Utbildningsstyrelsen.  

Avsikten är att lagen om yrkesutbildning revideras så att Utbildningsstyrelsen får befogenheter att till nödvändiga delar avvika från de nationella kraven på yrkesskicklighet och målen för kunnandet som fastställs i examensgrunderna. Det är viktigt att säkerställa att det inte sker ändringar i kvaliteten på examina och på nivån av kunnande. Avvikelserna kan gälla lagstiftning, kultur och förhållanden i Finland, eller andra motsvarande omständigheter som är kopplade till Finland.

De avvikelser som görs i examensgrunderna ska beredas i samarbete med den av Utbildningsstyrelsen tillsatta kommissionen för examensexport. Kommissionens uppgifter och sammansättning föreskrivs i lagen. Kommissionen för examensexport tillsätts för högst tre år i taget och till kommissionens uppgifter hör att följa upp och utveckla uppdragsutbildning och examensutbildning utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet samt delta i planeringen av avvikelser i examensgrunderna tillsammans med Utbildningsstyrelsen. Kommissionen ska även ta ställning till ansökan om tillstånd hos Utbildningsstyrelsen för att tillämpa avvikelserna som gjorts i examensgrunderna, eller då Utbildningsstyrelsen har för avsikt att återkalla ett beviljat tillstånd. Medlemmarna i kommissionen ska företräda myndigheter och sådana utbildningsanordnare som bedriver utbildning som hänför sig till examensexport eller andra aktörer som har anknytning till examensexport.

När ändringarna träder i kraft ska en utbildningsanordnare som inleder examensexport ansöka om tillstånd hos Utbildningsstyrelsen för att tillämpa avvikelserna från examensgrunderna. Utbildningsstyrelsen fattar beslut om att bevilja tillstånd. Beslutet är avgiftsbelagt. Tillstånd att tillämpa avvikelserna från examensgrunderna kan beviljas utbildningsanordnare som på basis av anordnartillståndet har rätt att ordna examen enligt examensgrunderna i fråga, och som har sådana tillräckliga förutsättningar att tillämpa avvikelserna som avses i lagen. Till ansökan ska bifogas en motiverad plan för tillämpningen av avvikelserna. Utbildningsstyrelsen gör upp ett formulär för de sökande med vilken man kan motivera sin ansökan om tillstånd.

Utbildningsanordnarna som deltagit i försöket med examensexport har möjlighet att fortsätta sådana examensinriktade utbildningar som redan påbörjats enligt examensgrunderna som utfärdats separat för försöket. Grunderna kan tillämpas fram till november 2022 utan ett sådant beslut som avses i den föreslagna lagen.

Genom en förordning av statsrådet kan man besluta om bestämmelser som gäller förfaranden för ansökan om tillstånd att ordna utbildning, handlingar och utredningar som ska bifogas till ansökan samt närmare villkor för beviljande av tillstånd att ordna utbildning. 

Ytterligare information ges av:

Undervisningsrådet Hanna Autere, hanna.autere [at] oph.fi, tfn 029 533 1043

Undervisningsrådet Anna Sarpio, anna.sarpio [at] oph.fi, tfn 029 533 1684