Nyheter

Kulturhuvudstadstävlingen syns i ansökningarna om finansiering från Kreativa Europa – Uleåborg, Kuopio och Tammerfors fick finansiering

Program Kulturväsendet Kreativa Europa
Resultaten i ansökningsomgången 2021 inom EU:s program Kreativa Europa, delprogrammet Kultur, har fastställts. Sammanlagt 17 finländska aktörer är involverade i totalt 16 projekt som beviljats finansiering. Genom dessa kammade Finland hem ett rekordstort belopp: 3,7 miljoner euro.
Ihmisiä tanssimassa keltaisessa valossa
Projektet Future DiverCities 2 syns redan hösten 2022 på ANTI-festivalen

Två av projekten leds av finländare. Uleåborgs yrkeshögskola koordinerar ett samarbetsprojekt i vilket 14 länder deltar, Åbo yrkeshögskola i sin tur koordinerar det första Kreativa Europa-forum som leds av finländare. De internationella kontakterna, som stärktes i samband med kulturhuvudstadstävlingen mellan Uleåborg, Tammerfors och det s.k. Saimaa-ilmiö (Saimen-fenomenet), syns också direkt i resultaten – från alla områden deltar flera aktörer i Kreativa Europa-projekt.

För scenkonstfältet nya digitala innovationer och möjligheter för unga konstnärer att uppträda

Acute - Culture Testbeds for Interactivity, Performance and Technology, som leds av Uleåborgs yrkeshögskola, utvecklar teatrarnas produktion med hjälp av ny teknik. Det skapas nya verksamhetsmodeller för dramaturgi, scenografi och publikarbete. I det omfattande projektet deltar bland annat Ars Electronica och European Theatre Convention.

– Digitaliseringen, de innovationer som den ger upphov till och de nya verksamhetsmodellerna är en del av framtiden även inom kultursektorn och kulturutbildningen. Projektet är samtidigt en viktig öppning med tanke på Uleåborgs kulturhuvudstadsprojekt, och det kommer att intensifiera samarbetet med Oulu2026-organisationen och Uleåborg kulturstiftelse under kommande år. Så beskriver Riitta Tötterström, chef för kultursektorenheten vid Uleåborgs yrkeshögskola, projektets betydelse för yrkeshögskolan.

Åbo yrkeshögskola fick mer än två miljoner euro för det första Kreativa Europa-platform som leds av Finland. Tack vare detta får mer än 3 500 personer möjlighet att visa sina förmågor utanför sitt eget land.

– Det är så fint och banbrytande att kunna starta projektet Theatre in Palm (Theatre platform for supporting emerging artist cooperation and resilience), som ska stödja teaterkonstnärer under utveckling. Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola är samordnare i projektet, som ska förena kulturaktörer i 12 EU-länder. Det känns som en lottovinst att få skapa möjligheter för konstnärer i början av sin karriär och för deras verk i ett europeiskt sammanhang och att samtidigt få arbeta för att öka tillgängligheten till och deltagandet i kulturevenemang och kulturaktiviteter, säger Mervi Rankila-Källström, projektledare för innehållet.

Hållbar utveckling, inkludering samt barn och unga är också viktiga aspekter i projekten

Finländare är involverade i många intressanta projekt som rör hållbar utveckling. Pohjoinen valokuvakeskus deltar i projektet More than a planet – More than one understanding of planet Earth, ett projekt som förenar det konstnärliga tänkandets och fotokonstens värld med föränderlig teknik och forskning.  Det ska också starta upp ett samarbete mellan Pohjoinen valokuvakeskus och Uleåborgs kulturhuvudstadsprojekt.

– I den föränderliga världen erbjuder More than a planet-projektet en ypperlig möjlighet för oss som organisation att utveckla samarbetsnätverk, verksamhetsmetoder och innehåll och att förbättra kunnandet och skickligheten i organisationen i ett vidare europeiskt sammanhang. Så beskriver tf. verksamhetsledare Antti Tenetz projektets betydelse för Pohjoinen valokuvakeskus.

Frame Finlands ISLOKIN: Projektet Island of Kinship skapar en ny inkluderande och hållbar verksamhetsmodell för organisationer verksamma inom visuell konst. Kabelhusets projekt Rebuilding to last i sin tur tar fram en hållbar verksamhetsmodell för kulturhus – både ur fastigheters och organisationers synvinkel. Föreningen för biokonst i Finland deltar i år i två nya projekt. Av dessa samlar projektet Restorative practices organisationer som är verksamma inom konst, vetenskap och teknik för att skapa nya modeller för hållbarhetstänkandet.

Även uppföljningsprojektet Future DiverCities 2 är kopplat till hållbar utveckling. I det projektet deltar ANTI-festivalen och yrkeshögskolan Savonia från Finland.

– I vårt nya projekt utforskar vi möjligheterna att använda tomma lokaler i städer och sporrar stadsbor att utveckla stadskulturen i sina bostadsområden. I projektet har man åtagit sig att verka för en ekologiskt hållbar utveckling, vilket också sammanfaller med ANTI-festivalens övriga utvecklingsmål för kommande år, säger ANTI-festivalens verksamhetsledare och ledande kurator Elisa Itkonen. Projektet syns redan på nästa ANTI-festival i september 2022.

Många Kreativa Europa-projekt är inriktade på arbete med unga målgrupper och på inkludering eller publikarbete. Bland annat Poets of Today – Voices of Tomorrow, som ger barn och unga tillgång till poesi, kommer att strandsättas både i skolor och på bokmässan i Frankfurt. I Finland deltar Förbundet för barnkulturcenter i projektet. Föreningen Esteetön taide ja kulttuuri ry (ACCAC Finland) deltar i projektet GAME ON, som utvecklar spelifierade och digitala utbildningsinnovationer för barn, bl.a. innovationer som utforskar konst och kultur. En av projektets utgångspunkter är tillgänglighet.

– Under några års tid har vi haft möjlighet att delta i flera projekt som utnyttjar teknik, och vi har även själva utvecklat vår kompetens uttryckligen ur tillgänglighetsperspektivet. Projektet GAME ON ger oss ytterligare ett starkt samarbetsnätverk inom tekniksektorn, säger Kirsi Mustalahti, ordförande för Esteetön taide ja kulttuuri ry.

Nedan finns mer information om projekt som finländare deltar i. Information om alla finansierade projekt finns på EU:s portal Funding and Tenders, under utlysningen för varje enskild ansökan.