Nyheter

Rekordmängd EU-bidrag beviljat för högskolornas europeiska mobilitet inom Erasmus+ programmet

Program Erasmus+ Erasmus+ Högskoleutbildningen Internationalisering Finansiering
Totalt 16 910 280 euro i bidrag beviljades till högskolornas Erasmus+ europeisk mobilitet, vilket är drygt 5 miljoner euro mera än i motsvarande utlysning förra året.
Nuoret pitävät käsissään maapalloja

Erasmus+ programmets bidrag för europeisk mobilitet (KA131) 2022 har beviljats till högskolor. Det beslut som nu har tagits är villkorligt och bekräftas när Europeiska kommissionen har beviljat anslag till Utbildningsstyrelsen.  

Sammanlagt beviljades 16  910 280 euro i bidrag för europeisk mobilitet, drygt 5 miljoner euro mera än i motsvarande ansökningsomgång i fjol. Under denna Erasmus+ programperioden kommer budgeten att öka stegvis varje år.   

Hur mycket bidrag har beviljats till högskolan grundar sig på avtalsperioderna från före coronapandemin åren 2017 och 2018 och antalet utbytesperioder samt nyttjandegraden av understödet från 2021 och på basen av utbytesperioder som högskolan har ansökt om för avtalsperioden 2022.   

Studerandes stipendier höjs

På grund av stigande finansiering under denna programperiod kommer stipendierna som studerande får öka till den maximala summan som Erasmus+ programmets regler tillåter. Från hösten 2022 kommer stipendierna som högskolorna betalar ut till studerande att vara enligt destinationsland 540 euro och 490 euro i månaden för studentutbyte samt 690 euro och 640 euro i månaden för praktikantutbyte.   

För studentutbyten beviljades 10 675 000 euro i EU-stöd (2021: 6 809 050 euro) och för praktik 2 323 000 euro (2021: 1  503 450 euro). Per ett studentutbyte beviljades 2 500 euro och per ett praktikantutbyte 2 300 euro.  Den uträknande beloppet har förhöjts med 350 € från föregående år.  

För lärar- och personalutbyten beviljades totalt 1 072 440 euro (2021: 984 700 euro). Stödet per utbyte blev 865 euro, förutom för högskolorna i Norra Finland som beviljades 950 euro per utbyte. Skälet till de varierande beloppen är att resekostnaderna samt resestöd till många utbytesdestinationer är högre från Norra Finland.  I tillägg till den nu beviljade bidraget kan högskolorna använda möjliga medels som ännu är oanvända av bidragen som har beviljats för avtalsperioderna 2020 och 2021. För att underlätta administrationen av flera avtalsperioders bidrag kommer personalutbytes stipendier att hållas på samma nivå som de två föregående åren.    

Utöver utbytesstipendierna beviljades högskolorna också stöd för organisering av utbyten, det vill säga så kallat OS-stöd, till ett belopp av 2 062 540 euroa (2021: 1 668 770 euro). OS-stödet per mobilitetsdeltagare var 400 euro för de första hundra deltagarna och för ytterligare deltagare 230 euro per deltagare.  

Det ansöktes om färre flerformsintensivprogram

En nyhet i programperioden inom Erasmus+ som började i fjol är de flerformsintensivprogram  (Blended Intensive Programmes, BIP) som högskolorna arrangerar tillsammans med sina internationella samarbetspartner.  Intensivprogrammen erbjuder nya och mer flexibla former av kortvarig mobilitet där fysisk mobilitet kombineras med virtuellt lärande.  Under ansökningsomgången beviljades 776 400 euro (2021: 840 000 euro) bidrag för 106 flerformsintensivkurser som finländska högskolor koordinerar för uppskattningsvis 1 941 (2021: 2 100) utländska deltagare.  

I kurserna deltar också de finska högskolornas egna studerande och personal. Högskolorna kan även skicka utomlands studerande och personal till motsvarande kurser. Antalet intensivkurser och deltagare till kurser som ansöktes om sjönk från antalet som ansöktes om under föregående års ansökan. Föregående år var första gången man kunde ansöka om flerformsintensivprogram. Orsaken till det sjunkande antalet kan vara att en del av de intensivkurserna som beviljats föregående år har på grund av coronapandemin flyttats till inkommande läsår.   

Utöver de flerformsintensivprogrammen kan alla perioder av fysisk mobilitet i framtiden också kopplas till ett virtuellt utbyte, det vill säga att mobiliteten genomförs flerformt. Ett annat nytt element är kortvariga, flerforms studie- och praktikutbyten där en kort period av fysisk mobilitet kombineras med virtuella studier eller distansarbete. Den här typen av perioder medför nya möjligheter till mobilitet särskilt för personer som av någon anledning inte kan delta i långvarig fysisk mobilitet.  

Man kan resa grönt till utbytet och gå också utanför Europa

Miljöansvar är en av de prioriteringar som genomsyrar programmet Erasmus+. I högskolemobiliteten framkommer detta bland annat genom att mobilitetsdeltagarna uppmanas att uppmärksamma och reducera sitt miljöavtryck under utbytet och att i mån av möjlighet välja grönare resesätt. Mobilitetsdeltagarna uppmuntras även till grönare resesätt genom ett förhöjt resestipendium och beaktande av den längre restiden i den period som berättigar till stipendiet.  

Under den nya programperioden kan högskolorna använda maximalt 20 procent av det bidrag som beviljas för europeisk mobilitet till mobilitet mellan partnerländer. Syftet med mobilitet mellan partnerländer är en så bred geografisk täckning som möjligt och samarbete med så många partnerhögskolor som möjligt.  

Den nya avtalsperioden börjar i juni

Högskolorna kan med det nu beviljade bidraget förverkliga mobilitet och arrangera flerformsintensivkurser under 26 månader. Avtalsperioden för 2022 är 1.6.2022 – 31.7.2024. Det uppskattas att avtalen för den nya programperioden skickas till högskolorna i augusti för underskrifter. Avtalen skickas ut efter att finansieringsavtalet mellan Europeiska kommissionen och Utbildningsstyrelsen har undertecknats.   

I tillägg till de nu beviljade bidragen har det reserverats 1,9 miljoner från Erasmus+ mobilitetsbudjeten för att flyttas över till finansieringen av samarbetspartnerskap för högre utbildning (KA220-HED) samt för finansiering av tilläggsstipendier för mobilitet och för inkluderingsstöd. Inkluderingsstöd kan ansökas om med en skild ansökan. Stödet är riktat till personer som har specialbehov och färre möjligheter till att delta i mobilitet än andra.    

Text: Sami Niemelä, Översättning: AnneSophie Hokkanen