Nyheter

Utbildningsstyrelsen främjar samarbetet inom utbildningssektorn med Indien

Program Team Finland Knowledge Utbildningsexport
Utbildningsstyrelsen har undertecknat ett samarbetsdokument med den nationella undervisningsmyndigheten i Indien i syfte att främja utbildningsexporten och utbytet av erfarenheter mellan länderna.
Direktör Samu Seitsalo presenterar dokumenten Memorandum of Understanding till representanterna från Indiens NCERT.
Direktör Samu Seitsalo presenterar dokumenten Memorandum of Understanding till representanterna från Indiens NCERT.

I Indien pågår en stor reform av utbildningssystemet, National Education Policy (NEP) 2020, som också innehåller element som är bekanta för det finländska utbildningssystemet. 

– Visionen enligt NEP 2020 innehåller både interagerande och aktiverande pedagogik samt spelifiering, vilket har en stark koppling till den finländska lärarens vardag. I samband med reformen kommer det kanske därför också att finnas intresse för verktygen och pedagogiken som används i de finländska klassrummen, konstaterar specialsakkunnig vid Team Finland Knowledge Mika Tirronen från Finlands ambassad i Indien.

I Indien ses Finland alltså som en föregångare inom utbildningssektorn vars erfarenheter man vill lära sig av. Samtidigt har de finländska aktörerna inom utbildningssektorn också möjlighet att lära sig hur man utifrån erfarenheterna i Indien kunde lösa globala utmaningar som gäller lärande och undervisning.

Utbildningsstyrelsen undertecknade i mars ett samarbetsdokument (Memorandum of Understanding) med den nationella undervisningsmyndigheten i Indien NCERT (The National Council of Educational Research and Training). Med samarbetsinitiativet får länderna ett närmare samarbete inom den allmänbildande utbildningen, till exempel vad gäller lärarutbildningen, och samtidigt stärks också kontakterna mellan Utbildningsstyrelsen och NCERT under de kommande åren. De praktiska insatserna planeras av en samarbetskommitté bestående av parternas representanter. 

– Med det undertecknade samarbetsdokumentet stöder vi också finländska aktörer inom utbildningsexport och i synnerhet det av undervisnings- och kulturministeriet finansierade nätverket för innovationer som berör lärande och undervisning vid Jyväskylä universitet. Fokus för nätverkets verksamhet ligger på just Indien. Nätverket kommer att vara en viktig aktör i samarbetet, säger direktör Samu Seitsalo som undertecknat avtalet för Utbildningsstyrelsens del.