Nyheter

Ackumulering av undervisnings- och kulturväsendets statsandelsfinansiering för kurser enligt lärokursen för grundläggande utbildning för vuxna från och med 1.1.2023

Tjänster Statsandelar
En person skriver i en anteckningsbok, datorn är också avbildad.

I enlighet med undervisnings- och kulturministeriets nya riktlinje ackumuleras statsandelsfinansiering från och med 1.1.2023 även för kurser enligt lärokursen för grundläggande utbildning för vuxna som en studerande gått om.

Det är möjligt att få statsandelsfinansiering för kursen om den studerande har fått vitsordet underkänd (4 eller U) och går om hela kursen med målet att bli godkänd.

Den nya riktlinjen tillämpas på uppgifter om prestationer år 2023. De faktiska kursprestationerna (underkända och godkända) enligt lärokursen för grundläggande utbildning för vuxna 2023 hämtas enligt den nya riktlinjen ur informationsresursen Koski för korrigering av uppskattningen för år 2023, som betalas ut i samband med statsandelsfinansieringen år 2025.

Hämtning av uppgifter i enlighet med den nya riktlinjen tillämpas första gången för de preliminära rapporterna som publiceras hösten 2023 och som visar de faktiska kursprestationerna enligt läroplanen för grundläggande utbildning för vuxna 1.1–31.7.2023.

Uppskattningarna för statsandelsfinansiering för lärokursen för grundläggande utbildning för vuxna år 2024 utgår från de faktiska prestationerna år 2022 och de hämtas enligt den tidigare riktlinjen, det vill säga endast den första kursprestationen finansieras. Statsandelsfinansieringen som bygger på uppskattningarna för år 2024 korrigeras med de faktiska prestationerna år 2024, som hämtas enligt den nya riktlinjen, i samband med finansieringen år 2026.

I tjänsten Koski är det möjligt att ange en lista över bedömningar för kurser inom grundläggande utbildning för vuxna (vitsord och bedömningsdag). Inga ändringar sker i anslutning till detta i anvisningarna för införande av uppgifter i tjänsten. Om den studerande går om en kurs eller höjer sitt vitsord i kursen, ska alla bedömningar flyttas till kursen. Utbildningsanordnare som för in uppgifter med dataöverföring ska vid behov kontakta leverantören av det egna studieadministrationssystemet.