Hur stöder läroanstaltsbyggnader och lärmiljöer lärandet? Utredning inom den allmänbildande utbildningen och yrkesutbildningen har inletts

På uppdrag av Utbildningsstyrelsen och undervisnings- och kulturministeriet inleddes den här hösten två utredningar inom ramen för vilka byggandet av läroanstalter och lärmiljöer granskas. Utredningen av skolor och lärmiljöer inom den grundläggande utbildningen och i gymnasiet omfattar ungefär 20 byggnader. Inom yrkesutbildningen samlas information in om sex läroanstaltsprojekt. Utredningarna blir klara 2024.
Under de senaste åren har utredningar av skol- och läroanstaltsbyggnadernas skick inom den allmänbildande utbildningen och yrkesutbildningen redan genomförts som en del av programmet Sunda lokaler 2028. Utredningarna resulterade i viktig information om bland annat grunderna och tillvägagångssätten för planeringsprocessen för byggprojekt.
De utredningar av lärmiljön som nu genomförs har fokus på lokalerna och pedagogiken. Byggandet av läroanstalter är en viktig investering eftersom planeringen av lärmiljöer har ett samband med lärande och välbefinnande. Målet är att informationen från utredningarna ska kunna utnyttjas när man planerar lärmiljöer som stöder bland annat inklusion och mångsidigt lärande.
Även om de två utredningarna i hög grad har samma mål beaktas skillnaderna mellan utbildningsformerna vid granskningen och genomförandet. Inom yrkesutbildningen kan det förekomma stor variation mellan behoven inom olika utbildningsområden och examina när det kommer till lokalerna och en stor del av lärandet sker på arbetsplatsen. Som ett resultat av utredningen fås information om de funktionella och pedagogiska målen för de mångsidiga lokalerna inom yrkesutbildningen och vilken inverkan säkerhetsmål och -lösningar har inom olika yrkesområden.
Syftet med utredningarna av lärmiljöerna är att deltagarna ska ha nytta av resultaten. Kommunerna och utbildningsanordnarna som deltar i utredningarna får en detaljerad rapport med information om de utvalda skol- och läroanstaltsbyggnadernas skick: hur sunda byggnaderna är och hur ändamålsenliga de är med tanke på undervisning och lärande.
Mer information:
Överarkitekt Roope Rissanen, fornamn.efternamn [at] oph.fi
Överingenjör Arto Pekkala, fornamn.efternamn [at] oph.fi