Nyheter

Inspirera till internationalisering! En ny guide synliggör möjligheterna inom internationalisering för vuxna

Program Vuxenutbildning Fritt bildningsarbete Euroguidance Livslång vägledning Internationalisering
Euroguidance och EPALE har utarbetat en praktisk guide om möjligheterna för personer över 30 år att skaffa internationell erfarenhet. Möjligheter finns både i Finland och utomlands och varierar när det kommer till hur enkla de är att genomföra.
Eri taustaisia aikuisia juttelemassa
Näyte oppaan tekstistä
Trafikljusens färg indikerar hur mycket planering som krävs för de olika alternativen.

– En stor del av stödet för internationalisering är riktat till unga. Det är dock även möjligt att skaffa internationellt kunnande i vuxen ålder. Den nya guiden uppkom ur ett behov av att presentera alternativ som lämpar sig för personer över 30 och deras livssituation. Det är möjligt för alla att skaffa berikande internationella erfarenheter, säger Emma Aalto vid Euroguidance.

Alternativen för internationalisering för vuxna som presenteras i guiden (på finska) är indelade i tre olika kategorier: studier, arbete och fritid. Guiden innehåller olika slags möjligheter, från alternativ som kan genomföras från hemmasoffan till alternativ som kräver en flytt utomlands och allt där emellan.

Alternativen är kategoriserade enligt färgerna i ett trafikljus. Färgerna hjälper läsaren tolka alternativen: vissa kan genomföras genast, medan andra kräver att man först stannar upp för att reflektera och planera. 

– Vi har planerat guiden så att den fungerar lika bra som ett arbetsredskap för personer som arbetar med handledning och utbildning för vuxna som för att inspirera personer som själva är intresserade av internationalisering. Vi vill att alla ska uppleva att det är möjligt att få internationella erfarenheter, vidga sin världsvy och lära känna främmande kulturer, konstaterar Jenni Westö vid programmet EPALE – En digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa.

Även hållbarhet beaktas i guiden.

Inspiration från berättelser från verkliga livet

Näyte oppaan tekstistä
Guiden innehåller praktiska exempel på möjligheter inom internationalisering, även sådana som kan genomföras i Finland.

Utöver konkreta tips innehåller guiden personliga berättelser om vuxna som skaffat sig internationell erfarenhet på olika sätt. 31-åriga Pauliina som arbetar inom HR berättar:

– När det blev möjligt att arbeta på distans utomlands i vårt företag ville jag genast testa detta. Jag överraskades av hur lätt allt sist och slutligen var. Det var lika lätt att arbeta som hemma i Finland. Det enda jag behövde var en bilaga till arbetsavtalet för distansarbete utomlands och så klart att fixa reseförsäkring och annat nödvändigt före jag åkte. På förhand funderade jag endast på hur väl nätförbindelsen skulle fungera, men som tur visade det sig inte vara något problem.

Även om guiden riktar sig till personer över 30 år, kan den användas av personer i olika åldrar för tips på hur man kan skaffa internationell erfarenhet i den egna vardagen.

– För många av oss är internationalisering redan på sätt eller annat närvarande i vardagen, och många har kunnande med anknytning till internationalisering. Dessa färdigheter kan stärkas och utvecklas under hela livet. Förhoppningsvis inspirerar guiden så många som möjligt att testa nya möjligheter inom internationalisering som berikar livet, konstaterar Emma.

Guiden är skriven på finska av Hanne Pöntinen och Annika Auronen.