Oförglömliga erfarenheter av ungdomsutbyte och mod att testa nya saker

Myllylä studerar samhällspedagogik och ungdomsarbete inom kyrkan. Samtidigt som hon smeker katten Toivo som ligger i hennes famn räknar hon upp de länder hon besökt via EU-programmen: bland dessa finns EuroPeer-utbildning i England, EuroPeer-möte i Estland och ungdomsutbyte i Slovenien. Det senaste ungdomsutbytet skedde alldeles nyligen: det är inte länge sedan Myllylä återvände till Finland från Portugal.
— Temat för den här gången var "different is good", berättar Myllylä.
I ungdomsutbyten funderar man på något tema som intresserar unga, såsom ungdomskultur, hållbar utveckling eller mänskliga rättigheter. Vid mötena planerar ungdomarna från olika länder verksamheten utifrån sina egna intressen, och kommer på nya idéer. Myllylä har till exempel själv deltagit i en fotograferingsverkstad där en grupp unga undersökte möjligheterna att påverka med hjälp av fotografering. Verksamheten ledde till utställningar i Finland, Italien och Slovenien. Dessutom är Myllylä en passionerad balettdansare och har genomfört till exempel flash mobs, koreografier och dansverkstäder i samband med ungdomsutbytena. Vid frågan om hur länge hon har dansat har kokkolabon ett uttömmande svar.
— Alltid, skrattar balettdansaren.
Det lönar sig att vara fördomsfri
Myllyläs bästa minne av ungdomsutbytena är från år 2019. Även då var destinationen Portugal och temat för ungdomsutbytet var hållbar utveckling och minskning av det egna koldioxidavtrycket. Enigt Myllyläs ord var där underbart.
— Vi bekantade oss med olika sätt att minska koldioxidavtrycket, såsom att odla egen mat och studerade jordmånen, så att man vet vad som växer bäst på vilken plats. Vi tillverkade själva vardagliga saker som tvål, deodorant och tandkräm ekologiskt och utan att skada naturen. Där ordnades också yoga och meditation, berättar Myllylä.
Man ska inte låta rädslan hindra en, utan bara vara modig och åka!
22-åriga Myllylä bekantade sig med verksamheten år 2011 via sin kusin som arbetade vid Utbildningsstyrelsen och blev genast förälskad. Hennes första utlandsresa var ett ungdomsutbyte i Slovenien. Då var den unga Myllylä nervös, eftersom det var hennes första resa utomlands.
— När jag åkte på utbyte för första gången hade jag aldrig varit utomlands. Jag var spänd inför flygplatsterminalen och vad man får ta igenom säkerhetskontrollen minns Myllylä.
Resan var värd nervositeten eftersom Myllylä, som sedermera blev beroende av internationell verksamhet, berättar att hon fått underbara minnen och många nya vänner från andra länder. Man kan stöta på människor som man inte håller nära kontakt med till exempel på seminarier, och då kan man fortsätta där man blev. Som om det inte gått en dag sedan man träffats sist.
— Av det internationella utbytet har jag fått höjdpunkterna och de bästa minnena och stunderna i mitt liv, konstaterar hon.
Myllylä har råd att ge till de unga som åker på ungdomsutbyte.
— Man ska inte låta rädslan hindra en, utan bara vara modig och åka!
Myllylä lever själv enligt sitt råd. Hennes favorit, resan till Portugal år 2019, lät inte lockande till en början. Det gick till exempel rykten om ungdomsutbytesresan att det endast finns tillgång till uteduschar och utedass och att man följer ekologisk vegankost under mötet.
— Jag hade väldigt många fördomar och tänkte att det är säkert inte ett bra utbyte och det kommer att vara helt hemskt där, men jag utmanade mina tankar och sökte mig dit med motiveringen att jag utmanar mina egna fördomar, berättar Myllylä.
— Lyckligtvis sökte jag, för det är det bästa utbyte jag någonsin varit på.
Text: Saara Lappalainen