Studiebesöket Youth@work i Jyväskylä gjorde den finländska Navigator-modellen bekant för internationella gäster
Studiebesök i Jyväskylä som planerats länge och fördröjts gång på gång på grund av coronasituationen genomfördes slutligen när sommaren stod inför dörren. Vi fick besök av cirka 30 professionella från olika delar av Europa och dess närområden som arbetar med ungdomar.
Efter många slags vändningar och reseutmaningar anlände våra gäster så småningom till Jyväskylä och hotell Verso, där de togs emot av Jyväskylän Nuorten talo -projektteamet. Man fick gruppen samlad och vi satte oss ner för en gemensam välkomstmiddag. Redan från början fanns det ingen brist på glatt prat och god mat, och efter en liten presentationsaktivitet var man redan lite mer bekanta med varandra. Dagen avslutades med en känsla av att det här blir bra.
Tisdagen gick åt till att bekanta sig med modellerna för ungdomstjänster
På tisdagen inleddes besöksveckans egentliga sakinnehåll i Jyväskylä stads Nuortentalo. Det fullspäckade programmet och den intensiva dagen innehöll presentation av Ohjaamo-modellen ur många perspektiv. Först berättade Tuija Kautto, projektchef för projektet Nuorten talo, vad Navigator-modellen handlar om. Vi fick höra presentationer av tre olika Navigatorer: Erika Nieminen och Lotta-Julia Santanen berättade om Ohjaamos verksamhet i Laukas. Vi fick höra Mia Kellys presentation om verksamheten i Jyväskylä och Emma Aalto gjorde åhörarna bekanta med Navigatorn i Esbo. Det faktum att de Navigatorer som presenterades var från kommuner av olika storlek gjorde det mer intressant – kommunerna var på en skala från verksamheten på Laukas lilla ort till Esbo stora stad.
Dagen innehöll också en presentation av verksamheten inom Jyväskylä stads sysselsättningstjänster under ledning av Sari Miettinen. Bland annat ett pilotprojekt med tjänsten Bittiliiga, där man utnyttjade e-idrottsvärlden för att utveckla och identifiera unga arbetssökandes kompetens väckte intresse. Det uppsökande ungdomsarbetet i Jyväskylä representerades av Liisa Niemelä, som betonar ett mobilt arbetssätt bland de unga som står utanför arbete, utbildning och service.
Slutligen höll vi ännu learning instant cafe (snabbversion av learning cafe), och sammanfattade det vi lärt oss på papper: vad var nytt, vad var bekant och vad var överraskande. Bland annat det yrkesövergripande arbetet vid Nuorten talo väckte diskussion, å andra sidan även datasystemen och de strikta dataskyddsförordningarna. Kvällen spenderades med att bekanta sig med konstverkstaden för unga, där man presenterade konstverkstadens verksamhetsmodell och testade arbetsmetoderna i de olika verkstäderna.
Onsdagen avslutades med rundtur i centrum
På onsdagen öppnades dagens program av Pasi Savonmäki, projektchef för Kohtaamo-projektet som erbjudit Navigatorerna riksomfattande stöd. I presentationen fick vi höra hur Navigatorernas verksamhet stöddes på nationell nivå.
Programmet fortsatte med en presentation av Onni-verksamheten, då Suvi Karkiainen berättade om modellen för psykosocialt stöd riktat till unga på Navigatorerna. Dagen fortsatte med att Hanna Jylhä-Natri och Jussi Lehtonen inom projektet Nuorten talo i Jyväskylä berättade om vad man lärt sig om utvecklingsfaserna av Nuortentalo i Jyväskylä.
Eftermiddagen övertogs av en intensiv duo från Jyväskylä yrkeshögskola. Auli Sesay och Seija Koskela förde deltagarna på en resa i världen av sektorsövergripande samarbete och handledning.
Återigen låg en intensiv dag full av interaktion bakom oss. Som motvikt till detta ordnades på kvällen motion och utevistelse med en guidad rundtur i Jyväskylä centrum.
Torsdagen gav en översikt över ungdomsarbetets internationella dimension
På torsdagen flyttade vårt sällskap från Nuorten talo mot Veturitallit, som är en av de viktigaste platserna för ungdomstjänsterna i Jyväskylä.
Dagen startades under ledning av Youth@Work-koordinator Raluca Diroescu och Utbildningsstyrelsens programexpert Ari Huotari, då temat som valdes var verksamheten inom programmen Erasmus+ för ungdomssektorn och Europeiska solidaritetskåren. Dessutom berättade Liisa Niemelä och Janos Lak från ungdomstjänsterna i Jyväskylä om det praktiska internationella samarbetet.
Under resten av dagen arbetade deltagarna med samarbetsprojekt och resultaten presenterades i slutet av dagen. Så var det här studiebesöket på slutrakan.
Vad man lärt sig av andra och kommit ihåg om sig själv – vad fick man ut av det?
En fullständigt fantastisk vecka med fantastiska människor. Många intressanta diskussioner om arbete, unga, likheter och olikheter mellan länderna. Veckan visade hur viktigt det är med internationell interaktion, hur man kan påverka de ungas angelägenheter genom att ta lärdom av andra.
Samtidigt måste man också utifrån eget perspektiv konstatera att vi gör ett bra jobb här. Många gånger fick man höra beundrande kommentarer om hur tjänsterna i Jyväskylä har planerats och ordnats. Mitt i den hektiska vardagen är det något vi själva inte alltid kommer ihåg att tänka på. Sådan respons ger alltid mer kraft att fortsätta utveckla verksamheten.
Sjukskötarnas roll i mentalvårdsarbetet väckte stort intresse. Flexibla som vi är på Nuorten talo anslöt sig sjukskötare Anni Ingervo ett par gånger till oss för att diskutera sitt arbete i anslutning till mentalvårds- och missbruksteman. Även Onni-arbetet väckte deltagarnas intresse. Många upplevde att de hade lärt sig om sektorsövergripande arbete och fått nya idéer som de kunde utveckla vidare i sitt eget arbete.
När man får de olika aktörernas visioner att mötas har vi i Jyväskylä, och även i hela Finland, alla förutsättningar för att samarbeta på ett effektivt och sektorsövergripande sätt för de ungas bästa. Naturligtvis behövs det mer än en gemensam vision för det praktiska sektorsövergripande samarbetet, men det är utgångspunkten för allt.
Navigator-modellen har ofta presenterats i internationella sammanhang under de senaste åren, men intresset för modellen är fortfarande stort. Redan på basis av detta enskilda besök i Jyväskylä har det kommit begäran om samarbete och önskemål om att föra Navigator-modellen till exempel till Östeuropa. "One stop guidance center", det vill säga Navigatorn, var det begrepp som användes mest under veckan. Detta är ännu ett bevis på finländsk kompetens i att utveckla tjänster för vilka det finns efterfrågan på andra håll i världen.
Text: Jussi Lehtonen, Nuorten Talo i Jyväskylä
Studiebesöket i Jyväskylä ingick i partnerskapsprojektet Youth@Work, där Utbildningsstyrelsen representerar Finland som partner. Det centrala målet med partnerskapsprojektet Youth@Work är att betona och stärka ungdomsarbetets roll i främjandet av sysselsättning och företagande bland unga. Motsvarande studiebesök och tillställningar gör det möjligt för dem som arbetar med dessa teman att bilda nätverk, dela information och utveckla nya projekt. Partnerskapsprojektet Youth@Work ingår i den strategiska verksamheten för Erasmus+ ungdomssektor och Europeiska solidaritetskåren.