Även en 120-åring kan internationaliseras – Oulun Pyrintö får stöd för sina egna strategiska mål från Erasmus+-projekten

Oulun Pyrintö är en förening med många grenar som grundades 1904. Det har funnits flera orsaker till att man under de senaste åren har kartlagt nya internationella dimensioner för föreningens verksamhet.
De viktigaste orsakerna är enkla: Uleåborg internationaliseras och internationaliseringen intresserar både föreningens nuvarande och potentiella nya medlemmar.
– Internationell verksamhet och internationella teman lockar till exempel unga, men även våra egna anställda och medlemmar upplever dem som inspirerande, säger Hanna Uusitalo, verksamhetsledare för Oulun Pyrintö.
I Pyrintö har man satt i en högre växel när det gäller internationaliseringen, som kom igång på allvar under coronapandemin. Coronarestriktionerna gjorde att det fanns mer tid för utvecklingsarbete och i föreningens nya strategi som utarbetades vid dessa tidpunkter har internationalismen fått en större betydelse.
– Målet med den nya och mer enhetliga strategin är en allt mer professionell träning samt bättre kompetensledning och arbetsgivarvarumärke. Internationalisering är en del av alla dessa prioriteringar, säger Uusitalo.
Med tanke på träningen utreder man vad man kan lära sig utanför Finlands gränser. I föreningens kompetensledning tänker man på hela organisationen med början från de frivilliga.
– Vi vill skapa möjligheter i vår förening där en frivillig kan gå från att ha krattat sand i sandgropen till att bli en funktionär i internationella tävlingar.
Projekt som stöder de egna målen
När man fick tid för utvecklingsarbete började man i Pyrintö också sätta sig in i projektverksamhetens möjligheter. Som bakgrundsarbete samlades en grupp föreningsmedlemmar som var intresserade av internationalism och började fundera på vilka projekt föreningen kunde starta och varför.
– Vi ville börja bygga upp projekt med sådana åtgärder som i vilket fall som helst borde vidtas inom föreningen. Vi såg projekten som en möjlighet att närma oss våra egna mål, det vill säga som ett stöd för våra egna tankar och mål.
Oulun Pyrintö fick finansiering för två Erasmus+ Sport-projekt 2023 och sommaren 2024 pågick de fortfarande. Det ena projektet har en partnerförening från Polen och det andra har en förening från Polen och två från Portugal. Pyrintö koordinerar båda projekten.
KA2-partnerskapsprojektet har genomförts tillsammans med partnerföreningen AZS Lodz från Lodz i Polen. Inom projektet produceras information om hur man får de unga att fortsätta idrotta eller på annat sätt stanna kvar i idrottsföreningens verksamhet även efter att deras egen mest aktiva idrottskarriär eller idrottshobby minskar eller upphör.
I och med projektet har man i Pyrintö vänt blicken mot åldersklasserna under 30 år, av vilka de äldsta ofta har avslutat sin tävlingskarriär, men där idrottshobbyerna är desto viktigare med tanke på folkhälsan.
– I Polen har idrottsföreningarna ett tätare band till staten och till exempel till universiteten. Vi kunde också ha mer att erbjuda även inom studerandemotion.
Egna styrkorna i ett nytt ljus
I det andra KA1-projektet har sammanlagt sju tränare från Pyrintö arbetat tillsammans med polska och portugisiska kolleger. Samarbetspartnerna lär sig av varandras träningskultur och till exempel hur man ordnar tävlingar.
Härnäst ska två tränare åka från Pyrintö till Portugal.
– Vi har en öppen ansökan i föreningen där vi söker tränare som vill utveckla sig själva och engagera sig i internationellt arbete. Sådana som också vill hämta med sig lärande och kompetens till en större grupp här hemma.
Internationalism berikar och i och med projekten har vi insett vad vi själva är bra på.
– I partnernas feedback har våra träningsförhållanden och vår träningskompetens lyfts fram på ett sätt som skapar självförtroende för den egna verksamheten, säger Uusitalo och påpekar att föreningar på flera håll i Europa inte får sådant stöd till exempel från sin hemstad som i Finland.
Internationalismen stöder också tillväxtmålet
I grenurvalet ingår friidrott, redskapsgymnastik, teamgym, brottning, tyngdlyftning samt den nyaste grenen cheerleading. För närvarande har Oulun Pyrintö cirka 2 400 medlemmar, 12 heltidsanställda och cirka 70 timtränare.
Enligt Uusitalo har föreningens verksamhet fördubblats under de senaste fyra åren, men Pyrintö ämnar växa även i fortsättningen.
– Vi ser att en betoning på internationalism kan stödja även vårt tillväxtmål. Vi vill också öka föreningens tillgänglighet för internationella Uleåborgsbor.
Till exempel kommer föreningens webbplats också att översättas till engelska.
– Vi har börjat fundera på vår roll i integrationen. Dessutom är vi intresserade av att ordna internationella evenemang som det vore bra att få mer av i Norra Finland.
Framgångarna i Erasmus+-projekten har ökat självförtroendet inom föreningen. Man har märkt att man klarar sig med sina egna språkkunskaper. Enligt Uusitalo har de anställdas intresse för internationalism även ett samband med arbetshälsan.
Uusitalo säger att projektpartnernas och hennes eget tänkande har förändrats när en projektvärld som Erasmus inte längre känns skrämmande.
– Vi kunde alla tidigare tänka att sådana här projekt lämpar sig för större aktörer.
Enligt Uusitalo ska man starta projekt med en modig och ömsesidig attityd:
– Så vi inte bara går och tittar och undrar, utan också hjälper vår partner. Men det är också värdefullt att vi får bekanta oss med olika länders föreningskulturer och å andra sidan berätta om Uleåborg och Oulun Pyrintö.
Uusitalo upplever Erasmus+-projekten som ett pionjärarbete, som i fortsättningen kan leda till mycket nytt.
– Det kan mycket väl hända att vi i fortsättningen kartlägger finländska föreningar eller grenförbund som partner i större projekt.