Europeiska idrottsveckans ambassadör Aino Tapola efterlyser inkludering: ”Så alla inte behöver kämpa ensamma för sina rättigheter”

Bordtennisspelaren Aino Tapola, 27, som representerade Finland vid paralympiska spelen i Paris i augusti, vet hur det är att kämpa för att göra sin röst hörd.
Tapola är särskilt intresserad av idrott och gymnastik för gravt handikappade samt av att främja likabehandling inom idrotten. Dessa är också kopplade till de tre huvudtemana för Europeiska idrottsveckan 2024, som är inkludering, välmående och tillhörighet.
Undervisnings- och kulturministeriet utsåg Tapola till Finlands ambassadör för Europeiska idrottsveckan. Tapola, som representerar Wega i Helsingfors på föreningsnivå, var nöjd och glad över att bli utnämnd.
– Jag skulle vilja underlätta idrott för personer med funktionsnedsättning och lyfta fram att idrott tillhör precis alla oberoende av funktionsnedsättning eller livssituation, betonar Tapola.
Vill göra världens största minoritet mer välkänd
Tapola anser att det är särskilt viktigt att paraidrotten också lyfts fram på europeisk nivå – det är det enda sättet att öka människors medvetenhet och bryta ner fördomar.
– Människor kan fortfarande tro att vi är en liten minoritet och att det inte lönar sig att fästa så stor uppmärksamhet vid oss. Det är dock ett faktum att 15 procent av världens befolkning är funktionshindrad på något sätt, och vi är den största minoriteten i världen.
Tapola spelar i klass 1 för dem med de svåraste funktionsnedsättningarna och behöver hjälp av en annan person i de dagliga sysslorna, liksom även i tävlingssituationen.
Vid paralympiska spelen i Paris kombinerades klasserna 1 och 2, och Tapola förlorade sin öppningsmatch mot en idrottare i klass 2, Coty Garrone från Argentina.
För Tapola, som tävlade i paralympiska spelen för andra gången, var matchen utmanande och under den led hon bland annat av yrsel. Tapola har dock så småningom kommit över besvikelsen.
Utan gränser trots begränsningar
I Tapolas tankar kulmineras hennes internationella tävlingsupplevelser i VM-silvret hon tog i Granada 2022.
Bordtennis har dessutom fört med sig många vänner från hela världen. Tapola har till exempel flera lyckade matcher och minnesvärda vinster i mixeddubbel bakom sig tillsammans med sin spanska spelpartner Miguel Angel Toledo.
Tapola avslöjar dessutom att hon är internationellt aktiv även utanför idrotten. Hon har bland annat deltagit i Europeiska unionens internationella Junior Ranger-projekt sedan nio års ålder.
Inom projektet har bekantat sig med Noux nationalpark och ordnat verksamhet för andra europeiska unga som gått ut på att röra sig i naturen. Junior Ranger-verksamheten förde henne också djupare in i organiseraren Europarcs (förbundet för Europas natur- och nationalparker) ungdomsavdelnings verksamhet.
Parabordtennis fungerar som vägvisare
Tapola beskriver sin gren som en av de lättast tillgängliga grenarna som nästan vem som helst kan utöva. Enligt Tapola håller bordtennis till och med på att bli lite populärare i Finland, och den första parabordtennisgruppen för tillämpad gymnastik grundades nyligen i Jyväskylä.
– Det är en bra gren i det avseendet att personer med funktionsnedsättning och personer utan funktionsnedsättning kan spela väldigt bra tillsammans. Jag tävlar också själv i tävlingar för personer utan funktionsnedsättning i Finland, säger Tapola.
I fråga om jämlikheten ser Tapola dock en del att förbättra även inom paralympiska rörelsen för att alla ska ha möjlighet att träna och tävla även på toppnivå. Tapola tänker fortsätta sin idrottskarriär även i framtiden.
– Dessutom vore det viktigt om jag på något sätt kunde underlätta situationen för kommande generationer vid sidan om. Så att alla inte behöver kämpa så hårt för sina rättigheter ensamma.
Europeiska idrottsveckan, som ordnas på Europeiska kommissionens initiativ, firas 23–30.9.2024.
Text: Aino Paloniemi