Färdplanen för hållbarhet för en ansvarsfull och hållbar yrkesutbildning – indikatorer utvecklas för uppföljning
Färdplanen för hållbarhet inom yrkesutbildningen utarbetades i projektet för ansvarsfull och hållbar yrkesutbildning, VASKI, under åren 2022-2023. Sataedu koordinerade projektet och 61 utbildningsanordnare deltog i projektarbetet. Färdplanen för hållbarhet samt visionen och målen för hållbarhet gjordes som en öppen process där utbildningsanordnare och centrala intressegrupper deltog. Färdplanen för hållbarhet är ett gemensamt mål och en kompass på vägen mot en hållbar och ansvarsfull framtid. Användningen av färdplanen för hållbarhet stöds av projektet Kartalla – på Kartan som koordineras av Suomen ympäristöopisto Sykli. Projektet finansieras av Utbildningsstyrelsen.
Vi har inlett arbete med att utveckla systemet för att följa upp hur färdplanen för hållbarhet tillämpas. Målet är att samla information om vad utbildningsanordnarna gör för att förverkliga arbetet med hållbarhet och kunnandet om hållbarhet. Systemet för uppföljning och indikatorerna som beskriver olika teman görs i samarbete med projektet Kartalla – på Kartan. Utvecklingen av systemet för uppföljning görs som en del av projektet för kvalitetsledning inom yrkesutbildningen EQAVET åren 2023–2026. Projektet finansieras av Europeiska kommissionen.
Testanvändningen av indikatorerna inleds på hösten
Vi har i samarbete med representanter för utbildningsanordnarna gjort utkast till indikatorer som beskriver arbetet med hållbar utveckling och effekterna av det. Indikatorerna har skapats utifrån de teman som ingår i färdplanen för hållbarhet för att på ett heltäckande sätt omfatta utbildningsanordnarnas verksamhet. Indikatorer har skapats för ledarskap och verksamhetskultur, pedagogiska lösningar och utveckling av de studerandes kunnande, säkerställande av utveckling av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande, arbetslivssamarbete och partnerskap samt koldioxidneutralitet och miljöfotavtryck.
Indikatorerna har skapats så att informationen som samlas in med dem beskriver läget och utvecklingen för arbetet med hållbarhet. Därtill låg fokus på att insamlingen av information skulle vara lätt och att man med indikatorerna skulle få så enhetlig information som möjligt. Indikatorerna testas i den gemensamma testanvändningen hösten 2024. Med testanvändningen testar man insamlingen av uppgifter med indikatorerna och utvärderar hur väl indikatorerna fungerar. Därtill sammanställer man de utvecklingsbehov som finns för indikatorerna. Man utvärderar också processen för insamlingen av uppgifter och hur man samtidigt kan använda insamlingen som en del av arbetet med delaktighet.
Om ni blev intresserade av att delta i testanvändningen, kan ni anmäla er före 6.9.2024. Vi ordnar 12.9.2024 kl. 9–10 ett informationstillfälle på finska för de som anmält sig.