Nyheter

Mer stödmaterial om vilka uppgifter utbildningsanordnaren kan lämna ut till elev- och studerandevårdstjänsterna

Aktuellt Elev- och studerandevård
Vi har sammanställt nya anvisningar på vår webbplats om vilka uppgifter utbildningsanordnaren kan lämna ut till läkare inom elev- och studerandevårdstjänster och personalen inom mun- och tandvård för anordnandet och genomförandet av elev- och studerandevårdstjänster. Vi har redan tidigare publicerat anvisningar för vilka uppgifter utbildningsanordnaren kan lämna ut till andra yrkesgrupper inom elev- och studerandehälsovården.
Händerna framför datorn.

På vår webbplats finns nu en sammanställning av rätten att få information enligt yrkesgrupp för alla anställda inom elev- och studerandevårdstjänster. Vi har tidigare publicerat anvisningar på vår webbplats om vilka uppgifter utbildningsanordnaren kan lämna ut till kuratorer, psykologer och hälsovårdare för anordnandet och genomförandet av elev- och studerandevårdstjänster. Nu har vi även lagt till anvisningar om rätten till information för läkare inom elev- och studerandehälsovårdstjänster och personalen inom mun- och tandvård, det vill säga tandläkare och munhygienister. Stödmaterialet har även utökats med processbeskrivningar för utlämnande av uppgifter, mallar för avtal om utlämnande av uppgifter och nya vanliga frågor och svar. Stödmaterialet är avsett för anordnare av grundläggande utbildning och utbildning på andra stadiet samt personal inom elev- och studerandevårdstjänster.

I stödmaterialet som avsett för de personer som är ansvariga för utbildningsanordnarens elektroniska system behandlas den centrala lagstiftningen som gäller utlämnande av uppgifter och vanliga frågor om utlämnande av uppgifter, tidsbokning och kommunikation inom elev- och studerandevården. Utbildningsanordnaren avgör hur uppgifterna lämnas ut till elev- och studerandevårdstjänsterna på ett smidigt sätt och vilka begränsningar enligt yrkesgrupp som görs i uppgifterna i utbildningsanordnarens elektroniska system. I de vanliga frågorna och svaren hittar du en sammanfattning av rätten till information för olika yrkesgrupper. 

Elev- och studerandevårdspersonalens behov av information

I stödmaterialet på webbplatsen ingår även scheman över vilka uppgifter läkare, hälsovårdare, tandläkare, munhygienister, kuratorer och psykologer behöver i sitt arbete och vilka uppgifter de enligt lagen har rätt till. I utarbetandet av schemana deltog undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen samt social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Visma Oy och Kuntien Tiera Oy. Schemana har skapats av CSC – IT-centret för vetenskap.

– Det är av avgörande betydelse att kuratorer, psykologer, hälsovårdare, läkare och personal inom mun- och tandvård så fort som möjligt får tillgång till de uppgifter som de behöver i sitt arbete och som de enligt lagen har rätt att behandla. På det här viset tryggas även elevernas och de studerandes rätt till elev- och studerandevårdstjänster. Här behövs ett fungerande samarbete mellan utbildningsanordnarna och välfärdsområdet, säger undervisningsråd och enhetschef Laura Francke.

På vår webbplats finns bland annat information om vilka uppgifter utbildningsanordnaren enligt lagen kan lämna ut till personalen inom elev- och studerandevårdstjänsterna och när elevens/den studerandes eller vårdnadshavarens samtycke krävs. Inom till exempel skol- och studerandehälsovården (inklusive mun- och tandvård) får utbildningsanordnaren utan samtycke lämna ut uppgifter om elevens eller den studerandes namn, klass och grupp för anordnandet av hälsoundersökningar och munhälsoundersökningar. Kuratorer och psykologer har även rätt att utan samtycke få uppgifter om eleven/den studerande och vårdnadshavaren i flera situationer som fastställs separat i lagen.

I lagen stadgas inte uttryckligen hur de olika uppgifterna ska lämnas ut (med hjälp av ett tekniskt gränssnitt, en elektronisk förbindelse eller på något annat sätt). Tillämpningen av lagstiftningen är i detta avseende öppen för tolkning. Utbildningsstyrelsen har inte utgående från den nuvarande lagstiftningen befogenhet att utfärda en rekommendation om hur uppgifter ska lämnas ut i enskilda fall. För närvarande ska utbildningsanordnaren enlig den gällande lagstiftningen tillämpa de allmänna principerna i dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. De här allmänna principerna presenteras närmare i stödmaterialet. Utbildningsanordnaren fattar beslut om utlämnandet av uppgifter i elektroniska system, såsom Wilma, till personalen inom elev- och studerandevårdstjänsterna.

Utlämnandet av uppgifter från utbildningsanordnaren till elev- och studerandevårdstjänsterna blir ännu smidigare

Enligt regeringsprogrammet ska tillgången till tjänster, kontinuiteten hos tjänster och informationsutbytet mellan olika aktörer och myndigheter säkerställas med nödvändiga ändringar i lagstiftningen. För lagberedningen svarar undervisnings- och kulturministeriet och social- och hälsovårdsministeriet som en del av statsrådet.

– Det är viktigt att verksamhetsförutsättningarna för elev- och studerandevården och tillgången till elev- och studerandevårdstjänster tryggas, för att elevernas och de studerandes lagstadgade rättigheter ska förverkligas på bästa möjliga sätt inom ramen för den nuvarande lagstiftningen, konstaterar Laura Francke.

Delta i Utbildningsstyrelsens webbinarium i oktober

Utbildningsstyrelsen ordnar ett avgiftsfritt webbinarium som är öppet för alla. Webbinariets språk är finska, men det är möjligt att ställa såväl förhandsfrågor som frågor under webbinariet på svenska. Webbinariet ordnas måndagen den 7 oktober 2024 kl. 14–16. Du kan skicka förhandsfrågor med koppling till temat för webbinariet fram till 13.9.2024. Skicka dina frågor och anmäl dig med länken nedan. Webbinariet spelas in och inspelningen samt materialet och svaren på förhandsfrågorna publiceras på Utbildningsstyrelsens webbplats.

Mer information:

Undervisningsråd, jurist, enhetschef Laura Francke, tfn +358 29 533 1303, laura.francke [at] oph.fi

Jurist Heidi Saari, tfn +358 29 533 1948, heidi.saari [at] oph.fi (heidi[dot]saari[at]oph[dot]fi)

 

En del av materialet finns tillsvidare enbart på finska. Det material som fattas publiceras på svenska i början september.