Nyheter

Scholar Rescue Fund sänder forskare som upplever hot eller förföljelse till Finland

Erfarenheter Högskoleutbildning Scholar Rescue Fund Internationalisering
Amerikanska Institute of International Educations (IIE) program Scholar Rescue Fund (IIE-SRF) erbjuder forskare som upplever hot eller förföljelse i sitt hemland en möjlighet att fortsätta sitt arbete i en trygg miljö. Utbildningsstyrelsen har deltagit i förverkligandet och finansieringen av programmet i Finland sedan år 2016 och samordnar samarbetet med högskolor i Finland. Elva forskare från Syrien, Jemen och Afghanistan har fått stöd genom programmet.
Fahim Fayaz, Sweeta Akbari & Maija Airas
Stipendieforskarna Fahim Fayaz och Sweeta Akbari vid Tammerfors universitet samt undervisningsråd Maija Airas från Utbildningsstyrelsen.

De första universiteten som tog emot SRF-forskare, Åbo och Helsingfors universitet samt Aalto-universitetet, har gjort ett banbrytande arbete inom mottagande av forskare från krisområden. Universiteten har haft en nyckelroll i utvecklingen av verksamhetsmodeller för att stödja forskare från krisområden.  Verksamheten har krävt ett nära samarbete mellan Utbildningsstyrelsen och IIE. Alla universitet i Finland är också medlemmar i nätverket Scholars at Risk. Stöd till forskare som upplever hot eller förföljelse håller på att etableras som en del av universitetens verksamhet. Detta har också visat sig genom villigheten att stödja forskare som flytt från Ukraina.

Tammerfors universitet är en aktiv aktör i programmet. I Tammerfors finns för närvarande flera forskare som fått finansiering via SRF-programmet.

– Vi ser inte den här verksamhetsmodellen som enkelriktad hjälp till forskare som befinner sig i en svår situation. Dynamiken går i två riktningar: SRF-forskarna är fullvärdiga medlemmar i vår akademiska gemenskap, som genom sin betydande insats bidrar till den vetenskapliga kvaliteten och effektiviteten hos arbetet vid universitetet, konstaterar Juha Teperi, som leder forskarkollegiet vid Tammerfors universitet.

 

Forskare från Afghanistan utvecklar nya metoder för cellodling i Finland

Stipendieforskaren Sweeta Akbari arbetar vid fakulteten för medicin och hälsoteknik vid Tammerfors universitet, och har en bakgrund inom kemiteknik. Akbari, som kommer från Afghanistan, utvecklar nya metoder för att producera porösa material som behövs i cellodling. Produktion av celler och vävnader i laboratorier har under den senaste tiden börjat värdesättas eftersom vi kan använda celler som differentierats från mänskliga stamceller och producera mänskliga vävnader i laboratorium, som vi kan använda exempelvis för att undersöka effekterna av sjukdomar eller läkemedel. Dessa modeller ersätter djurmodeller och kan till och med användas för att utvärdera läkemedelsdoser för patienter. Akbaris forskning ger mångsidigare möjligheter att kontrollera cellernas tillväxtmiljö samt tillväxten av celler och vävnad.

Akbari är en av grundarna till International Journal of Innovative Research & Scientific Studies (IJIRSS), som är Afghanistans första mångvetenskapliga och referentgranskade internationella tidskrift med fokus på ingenjörsvetenskaper. Efter att Akbari kom till Tammerfors har hon också grundat organisationen Afghan Women Scholars, vars mål är att hjälpa kvinnliga afghanska forskare att fortsätta sitt arbete i andra länder. Akbari lyfter fram att utbildning och forskning är lika viktigt för både män och kvinnor, och att alla borde få möjlighet till det. Därför behöver i synnerhet kvinnliga forskare som är i fara få möjligheter och stöd för att bygga en trygg framtid.

 

Finansieringen från programmet ger möjligheter till forskare som är i början av sin karriär

Utbildningsstyrelsen besökte Tammerfors universitet för att prata med SRF-forskare om deras erfarenheter. Att komma in i en ny forskningsmiljö i ett nytt land kräver tid och anpassning. Eftersom SRF-stödet beviljas för ett eller två år lyfter SRF-forskarna vid Tammerfors universitet fram att det under finansieringsperioden är viktigt att vara aktiv och rikta blicken mot långsiktig planering redan från början, samt att det är bra att nätverka med forskningsgrupper och delta i nationella och internationella ansökningar om forskningsfinansiering, om det är möjligt. I Finland råder konkurrens om finansieringen i synnerhet för forskare i inlednings- och mellanskedet, och därför har Utbildningsstyrelsen velat rikta SRF-stipendierna särskilt till denna målgrupp.

Den högskola som vill ta emot forskaren ansöker om SRF-finansiering från Utbildningsstyrelsen, och ansökan är kontinuerlig.