Utbildningsstyrelsen erbjuder fortbildning av flera olika slag – bekanta dig med alternativen
Utbildningsstyrelsen ordnar varje år cirka 200 fortbildningsevenemang som stärker de yrkesverksammas kompetens och erbjuder dem stöd i deras dagliga arbete.
Merparten av fortbildningarna är avgiftsfria och hänger samman med Utbildningsstyrelsens lagstadgade myndighetsuppgifter. Avgiftsfria fortbildningar ordnas till exempel med anknytning till stöd för genomförande av planer för småbarnspedagogik, läroplaner och examensgrunder, kompetensutveckling för lärare i anslutning till internationellt samarbete och strategiska projekt och program samt flera nätverk som koordineras av Utbildningsstyrelsen. Vi strävar efter att säkerställa att dessa fortbildningar fortsätter, i synnerhet i nuläget när undervisnings- och kulturministeriet har fattat beslut om att de separata anslagen för personalfortbildning inom undervisningsväsendet frångås i sin helhet som en av åtgärderna i produktivitetsprogrammet inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde från och med 2025.
Avgiftsbelagda fortbildningar kompletterar Utbildningsstyrelsens fortbildningsutbud
Utöver sitt lagstadgade uppdrag kompletterar Utbildningsstyrelsen sitt fortbildningsutbud med avgiftsbelagda fortbildningar. Syftet med de avgiftsbelagda fortbildningarna är att erbjuda de yrkesverksamma fortbildning som de verkligen har nytta av och som gör det möjligt för dem att stärka sin kompetens på ett mångsidigt sätt. Fortbildning är givetvis även till nytta för samhället i ett bredare perspektiv.
– En höjd kompetensnivå kommer hela samhället till nytta i form av ökat välbefinnande och en positiv samhällsutveckling. Denna utveckling har UBS Fortbildar stött i form av avgiftsbelagda fortbildningar i redan 30 år, säger enhetschefen och undervisningsrådet Tommi Siivonen.
De fortbildningar som Utbildningsstyrelsen erbjuder i form av avgiftsbelagd serviceverksamhet har årligen 3 000–4 000 deltagare och fortbildningarna har enligt kundnöjdhetsenkäter hållit en mycket god nivå år efter år (år 2023 4,4/5). Fortbildning ordnas för alla utbildningsstadier och en del av fortbildningarna ordnas som tvåspråkiga (finska och svenska). Ett exempel på ett tvåspråkigt evenemang är populära Digioppimisen areena – Arena för digitalt lärande som ordnas igen i december.
Fler fortbildningsmöjligheter med nätkurser
Utbudet av avgiftsbelagda fortbildningar utökas i höst när Utbildningsstyrelsens första nätkurs Digitalisaation mahdollisuudet kasvatuksen ja koulutuksen johtamisessa inleds i oktober. Syftet med nätkursen är att ge deltagarna nya perspektiv på digitalisering inom småbarnspedagogik och utbildning samt att erbjuda praktiska verktyg för att leda digitalisering i det egna arbetet.
– Vår avsikt är att bredda utbudet av nätkurser i framtiden, eftersom efterfrågan på fortbildningar som är oberoende av tid och plats ökar och vi vill tillgodose våra kunders behov. Dessutom utvecklar vi som bäst fortbildningsutbudet så att det blir mer övergripande och meddelas utbildningsanordnarna i god tid, för att underlätta proaktiv kompetensutveckling, konstaterar Siivonen.
Idéer, önskemål eller frågor om Utbildningsstyrelsens avgiftsbelagda fortbildningar? Ta kontakt: koulutuspalvelut [at] oph.fi (koulutuspalvelut[at]oph[dot]fi)
- På finska: Produktivitetsprogrammet inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde
- Ta del av Utbildningsstyrelsens fortbildningsutbud i evenemangskalendern
- Läs mer om Utbildningsstyrelsens nätverk
- En lista över kommande avgiftsbelagda fortbildningar finns i evenemangskalendern (på finska)