Utbildningsstyrelsen stöder beredningen av studentprov i konst- och färdighetsämnen
Lagförslaget medför en ändring av studentexamen, som innebär att examinanderna i fortsättningen skulle ha möjlighet att avlägga ett prov i ett obligatoriskt konst- och färdighetsämne som en del av studentexamen. De obligatoriska konst- och färdighetsämnena är musik, bildkonst och gymnastik. Regeringens proposition behandlas troligtvis av riksdagen under hösten 2024.
Utbildningsstyrelsen producerar expertinformation till stöd för beredningsarbetet och samlar utifrån lagförslaget in synpunkter på hur proven kunde se ut.
– Vi har ett nära samarbete med Studentexamensnämnden, gymnasierna och andra intressegrupper. Arbetet fortsätter fram till år 2027, säger undervisningsrådet Mikko Hartikainen.
Gemensamt arbete med reformen
En uppföljningsgrupp tillsatt av Utbildningsstyrelsen och tre underarbetsgrupper skapar grunden för arbetet med att utarbeta studentproven i musik, bildkonst och gymnastik vid Studentexamensnämnden. Arbetsgrupperna arbetar fram till slutet av 2024.
Uppföljningsgruppen samordnar arbetet i underarbetsgrupperna och sammanfattar synpunkterna som framkommit inom grupperna. Underarbetsgrupperna producerar ämnesspecifika idéer, lösningsmodeller och alternativ för proven i konst- och färdighetsämnen.
− Om lagförslaget framskrider enligt planen skulle det vara möjligt för studerande som inleder sina gymnasiestudier 1.8.2027 att skriva ett studentprov i ett konst- och färdighetsämne. De första proven i konst- och färdighetsämnen skulle ordnas hösten 2029, säger Hartikanen.
Arbetet i uppföljnings- och underarbetsgrupperna stöds av kartläggningar som färdigställs i början av hösten av hurudana prov, prestationer och yrkesprov i musik, bildkonst och gymnastik som ingår i utbildningar som motsvarar gymnasieutbildning på andra stadiet i olika länders utbildningssystem och internationella utbildningsprogram. Kartläggningarna utförs av konstdoktor Inga Rikandi, doktorand Jani Vepsä och biträdande professor Kasper Salin.
För mer information om beredningen av proven i musik, bildkonst och gymnastik, delta i Utbildningsstyrelsens och Studentexamensnämndens webbinarium 29.10.2024.
Även arbetet med att utveckla gymnasiediplomens innehåll fortsätter
Stödet för beredningen av studentproven i konst- och färdighetsämnen är en del av det mer omfattande arbetet vid Utbildningsstyrelsen med att utveckla gymnasiediplomsystemet åren 2024–2027. Målet är att skapa ett ännu bättre utgångsläge för anordnandet av gymnasiediplomen och utveckla tillförlitligheten vid bedömningen. På så sätt stärks även förverkligandet av gymnasiets uppdrag att producera mångsidig allmänbildning.
Gymnasiediplom kan förutom i obligatoriska konst- och färdighetsämnen avläggas i huslig ekonomi, slöjd, mediekunskap, dans och teater. Gymnasiediplomet är ett bevis på särskilt kunnande och intresse, för vilket den studerande får ett separat intyg som bilaga till gymnasiets avgångsbetyg.
Utbildningsstyrelsen producerar 2024–2025 flera stödmaterial för läroplansarbetet i gymnasiediplomämnena, som inspirerar till att utveckla pedagogiken och bedömningskompetensen i anslutning till gymnasiediplomen.
− Vårt mål är uttryckligen att skapa ett bättre utgångsläge för anordnandet av studierna i gymnasiediplomämnena och bedömningen av gymnasiediplomen, konstaterar Hartikainen.
Stödmaterialet för läroplansarbetet publiceras i slutet av 2024. Stödmaterialet för undervisningen och bedömningen torde vara klart i slutet av våren 2025.
Under vårt webbinarium 5.11.2024 presenteras utvecklingsåtgärderna för gymnasiediplomen i huslig ekonomi, slöjd, mediekunskap, dans och teater. I webbinariet ingår arbete i workshoppar.
Mer information:
Frågor på svenska: undervisningsrådet Jolin Slotte
jolin.slotte [at] oph.fi
tfn +358 29 533 1631
Undervisningsrådet Mikko Hartikainen
mikko.hartikainen [at] oph.fi
tfn +358 29 533 1058
- Webbinarium on inkludering av konst- och färdighetsämnen i studentexamen 29.10
- Vad är senaste nytt inom utvecklingen av gymnasiediplomen 5.11
- Utveckling av gymnasiediplomsystemet 2024–2027
- Gymnasiediplomen och användningen av gymnasiediplom OKM018:00/2021
- Beredning av genomförandet av regeringsprogrammets riktlinjer för gymnasieutbildning OKM035:00/2023
- LUDOS-tjänsten (provbanken)