Nyheter

Världens största föräldrakväll för småbarnspedagogiken – matematiskt tänkande och lärglädje som tema

Aktuellt Småbarnspedagogik
Världens största föräldrakväll för småbarnspedagogiken ordnas för fjärde gången i september. I år ligger fokus på hur vi kan främja barns matematiska tänkande och lärande. Hur kan vi tillsammans stöda barnets lärande och problemlösningsförmåga och stärka nyfikenheten inför matematiska fenomen? Du kan följa föräldrakvällen på nätet den 4 september med början klockan 17.50 och dela med dig av dina egna erfarenheter av kvällens tema. Programmet är i huvudsak på finska, men det är möjligt att delta i diskussionen på svenska.
Lapset hyppäävät ruutua

Matematiskt tänkande är en färdighet som vi hela tiden behöver i vardagen. Under Världens största föräldrakväll för småbarnspedagogiken diskuteras hur vi kan främja utvecklingen av matematiskt tänkande hos barn i samarbete mellan småbarnspedagogiken och hemmen. Dessutom presenteras hur grunderna för planen för småbarnspedagogik stöder utvecklingen av barnets matematiska tänkande och lärande och att barnet får bekanta sig med olika delområden inom matematiken. 

– Grunden för barnets lärandet i matematik läggs i tidig ålder inom småbarnspedagogiken. Utvecklingen av det matematiska tänkandet hos varje barn är unik, vilket innebär att en öppen dialog mellan familjerna och småbarnspedagogiken när det gäller detta bidrar till barnets lärande. Att de vuxna har en positiv inställning gör att barnet förhåller sig positivt till matematik, säger undervisningsrådet Heidi Sairanen

Inom småbarnspedagogiken ska varje barn ha möjlighet att bekanta sig med matematikens olika delområden. Utvecklingen av matematiskt tänkande innebär även att barnet lär sig språk, vilket är ett annat viktigt område inom småbarnspedagogiken. Att varje barn känner glädje över att lära sig är en viktig utgångspunkt för utvecklingen av matematiskt tänkande. 

– Flera undersökningar visar att det är viktigt att barn lär sig matematiskt tänkande i tidig ålder. Barnets matematiska tänkande utvecklas inte av sig själv, utan det bör aktivt uppmärksammas. De försämrade PISA-resultaten ger anledning att även inom småbarnspedagogiken reflektera över om vi fäster tillräckligt stor uppmärksamhet vid matematiskt tänkande och lärande, konstaterar undervisningsrådet Kati Costiander

Följ programmet och delta i diskussionen under föräldrakvällen 

Föräldrar och vårdnadshavare till barn som deltar i småbarnspedagogik samt personal inom småbarnspedagogik är välkomna att delta i föräldrakvällen. Även vårdnadshavare vars barn kommer att delta i småbarnspedagogik i framtiden är välkomna att delta. Föräldrakvällen ger möjlighet att utbyta erfarenheter med andra föräldrar och vårdnadshavare.

–Vi hoppas att kvällen leder till insikter om betydelsen av tidigt lärande i matematik och lärglädje samt att matematik finns överallt, om man bara stannar upp och tar en närmare titt, konstaterar Sairanen och Costiander. 

Utbildningsstyrelsens sakkunniga är också på plats under kvällen och svarar på frågor. I kvällen deltar även Utbildningsstyrelsens generaldirektör Minna Kelhä

Kommunerna och anordnarna av småbarnspedagogik kan kombinera föräldrakvällen med sina egna tillfällen för föräldrar och vårdnadshavare. Inspelningen av evenemanget kan ses fram till 13.9.

Världens största föräldrakväll för småbarnspedagogiken ordnas av Utbildningsstyrelsen i samarbete med intressegrupper. Utbildningsstyrelsen har planerat föräldrakvällen tillsammans med Finlands Föräldraförbund, Hem och Skola, Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ, Förbundet för Barnavård i Finland rf, Kommunförbundet, Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF, Talentia, Tehy, Fackförbundet JHL och SuPer.

Det lönar sig redan nu att logga in i evenemanget. Efter inloggningen får du per e-post en deltagarlänk till plattformen Howspace, där du sedan kan följa programmet under kvällen och delta i diskussionen. Efter att du loggat in kan du också svara på förhandsfrågor inför föräldrakvällen. Läs mer om programmet och ta del av inloggningsanvisningarna i vår evenemangskalender. 

Varmt välkommen på föräldrakväll!