Nyheter

Aktuell utredning: Skolfrånvaro kan förebyggas genom strategiskt och kunskapsbaserat utvecklingsarbete

Aktuellt Grundläggande utbildning Välbefinnande Läroplan Elev- och studerandevård Lärare och pedagogisk personal
Utbildningsanordnarna har kommit bra i gång med utvecklingsarbetet för att förebygga skolfrånvaro, men för att arbetet ska fortsätta och vara effektivt krävs långsiktighet och planmässighet. Utbildningsanordnarna bör särskilt försäkra sig om att de har metoder för att förebygga frånvaro, visar en aktuell utredning. Till stöd för utvecklingsarbetet finns en omfattande webbplatshelhet med information, verktyg och exempel för att stärka skolnärvaron.
Illustrationsbilder

År 2021 inleddes ett nationellt utrednings-, utvärderings- och utvecklingsarbete under ledning av undervisnings- och kulturministeriet för att minska skolfrånvaron och stödja skolnärvaron inom den grundläggande utbildningen. Under utvecklingsarbetet har ändringar gjorts i till exempel lagen om grundläggande utbildning och grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen. Ändringarna trädde i kraft 1.8.2023

Utbildningsstyrelsen lät göra en utredning om hur utbildningsanordnarna har implementerat ändringarna i grunderna och hur tillvägagångssätten vid frånvaro beskrivs i de lokala läroplanerna. Utbildningsanordnarna ska i läroplanen inkludera en verksamhetsmodell med vars hjälp de förebygger, följer upp och ingriper i frånvaro. 

Utredningen visar att utbildningsanordnarna befinner sig i mycket olika skeden i sitt utvecklingsarbete gällande frånvaro. Ungefär hälften av de lokala läroplanerna hade uppdaterats för att motsvara lagändringarna och ändringarna i grunderna. 

– Utbildningsanordnarna ska ännu försäkra sig om att de lokala läroplanerna och verksamhetsmodellerna är uppdaterade samt precisera sina tillvägagångssätt för förebyggande av frånvaro. På så sätt kan det uppstå en verksamhetskultur i skolan som garanterar alla barn och unga lika möjligheter till lärande och skolgång, säger undervisningsrådet Riia Palmqvist

Utredningen omfattade 146 utbildningsanordnare, det vill säga ungefär en tredjedel av utbildningsanordnarna inom den grundläggande utbildningen. 

Kontinuerlig uppföljning skapar fungerande tillvägagångssätt i skolorna

Lagändringarna och ändringarna i grunderna som trädde i kraft i augusti 2023 betonar planmässighet i förebyggandet av skolfrånvaro och tidigt ingripande i frånvaro.

Enligt utredningen beskrev ungefär en tredjedel av utbildningsanordnarna en verksamhetsmodell för frånvaro i läroplanen. 

– Det kan hända att en verksamhetsmodell redan har utvecklats lokalt, men att dess resultat inte ännu syns i beskrivningarna. Nu är det viktigt att fortsätta uppdatera och förankra verksamhetsmodellerna och se till att tillvägagångssätten kommuniceras även till eleverna och vårdnadshavarna, uppmuntrar undervisningsrådet Jukka Vetoniemi.

Hos ungefär hälften av utbildningsanordnarna existerade modellen, men den nämndes eller beskrevs inte i läroplanen. 

Systematisk uppföljning och förebyggande av frånvaro förutsätter också att verksamhetsmodellerna uppdateras regelbundet. 

– Endast en femtedel av utbildningsanordnarna uppgav med vilka metoder verksamhetsmodellernas effekter bedöms och hur de utvecklas. Genom att samla in, analysera och utnyttja information om frånvaro blir det lättare att planera och genomföra förebyggande åtgärder av högre kvalitet och följa upp åtgärdernas effekter på individ- och gruppnivå, säger Anna Brander som utarbetat utredningen.

Omfattande webbplatshelhet ger vägledning och idéer för utvecklingsarbetet

Utbildningsstyrelsen har skapat en innehållshelhet på sin webbplats till stöd för utbildningsanordnarnas arbete med att förebygga frånvaro.

– Skolnärvaron har ett tydligt samband med elevens inlärningsresultat och välbefinnande samt senare förmåga att klara av fortsatta studier, så det är viktigt att tillsammans arbeta för att stärka skolnärvaron, konstaterar undervisningsrådet Christine Söderek

Webbplatshelheten innehåller bland annat information om 

  • vad skolengagemang innebär
  • hur skolans verksamhetskultur, gemensamma elevvård, samspelet mellan eleven och läraren, kompisrelationer och en trygg lärmiljö påverkar skolnärvaron
  • varför det är viktigt att följa upp frånvaron och hur arbetet leds med hjälp av information om frånvaron
  • undervisnings- och kulturministeriets klassificeringsanvisning och hur den kan utnyttjas vid uppföljningen av frånvaron
  • vilka faktorer som förebådar frånvaro, och hur man ska agera när oron väcks
  • hur man kartlägger varför någon elev samlar på sig frånvaro
  • hur man ingriper i frånvaron med pedagogiska medel och i samarbete med yrkesutbildade personer inom elevvårdstjänsterna samt
  • vad som är bra att tänka på när eleven återvänder till skolan.

Temana behandlas i form av texter skrivna av sakkunniga, en föreläsningsserie, korta videor samt minneslistor för rektorer och lärare. 

Mer information:

Undervisningsrådet Christine Söderek (svenskspråkig verksamhet)
christine.soderek [at] oph.fi
tfn 029 533 1805

Undervisningsrådet Riia Palmqvist
riia.palmqvist [at] oph.fi
tfn 029 533 1668

Undervisningsrådet Jukka Vetoniemi
jukka.vetoniemi [at] oph.fi
tfn 029 533 1720