Det är nu lättare att hitta information i eGrunder

Tjänsten eGrunder används av anordnare av småbarnspedagogik och utbildning samt av allmänheten. Antalet besök i tjänsten överskrider varje år två miljoner.
Förändringarna i omvärlden, digitaliseringen samt utvecklingen av tillvägagångssätten för utnyttjande av information och av processen för utarbetandet av grunderna har medfört förändringsbehov även när det gäller eGrunder, som varit en del av Utbildningsstyrelsens utbud av tjänster i tio års tid. År 2023 inledde vi arbetet med att fastställa riktlinjer för framtiden tillsammans med kunderna.
Utvecklingsarbetet inleddes med de lokala läroplanerna för den grundläggande utbildningen
Inledningsvis kartlades kundernas syn på utvecklingsbehoven hos tjänsten. Vi fick många förslag, och bland dessa lyftes särskilt behovet av att titta närmare på de lokala läroplanerna och stödet för beredningen av dem och beaktandet av ändringar i grunderna vid beredningen av planerna.
– Tillsammans med anordnarna av grundläggande utbildning och representanter för skolorna diskuterade vi hur den lokala läroplanen på bästa sätt stöder planeringen av undervisningen. Det fanns gott om genomförbara idéer och en del av dem har nu tagits i bruk; vissa idéer kan även tillämpas för andra utbildningsstadier, konstaterar Marjut Anderson som ansvarar för eGrunder vid Utbildningsstyrelsen.
Vid utvecklingen av tjänsten låg fokus i synnerhet på att det ska vara lätt att hitta information, något som kunderna upplevde som ett problem när det gällde tjänsten som helhet. I förbättringarna utnyttjades möjligheterna att visa informationen i tjänsten på olika sätt: för de lokala läroplanerna skapades den nya vyn Mål, innehåll och bedömning, där användaren på ett smidigare sätt än tidigare kan granska till exempel läroämnen per årskurs samt mål, innehåll och bedömningskriterier per läroämne.
Dessutom utökades sökfunktionen för de nationella grunderna så att det även är möjligt att hitta sökresultat i grundernas innehåll, medan sökresultaten tidigare endast var begränsade till rubriknivån. Man kunde även pilottesta de möjligheter som artificiell intelligens erbjuder för att strukturera innehållet.
– Vi strävar även efter att göra det lättare att hitta information genom att förtydliga övergången från Utbildningsstyrelsens övriga webbtjänster till eGrunder, eftersom kunderna söker information om till exempel ändringar i grunderna även via dem. På detta sätt kan till exempel de som söker aktuella föreskrifter eller stödmaterial lättare hitta informationen, säger Anderson.
Många användningsmöjligheter för informationen i eGrunder
Utvecklingsprojektet visade att eGrunder har en ännu viktigare roll än tidigare i egenskap av en tillgänglig digital informationsresurs för de nationella grunderna.
Informationen i eGrunder används redan i stor utsträckning i Utbildningsstyrelsens övriga tjänster med koppling till Studieinfo-portalen, såsom utbildningsutbudet i Studieinfo, ePUK-tjänsten för personliga utvecklingsplaner för kunnandet, Biblioteket för öppna lärresurser AOE samt i den nationella informationsresursen för undervisning och utbildning KOSKI, där medborgarna har tillgång till uppgifter om sina egna studieprestationer via tjänsten Min Studieinfo.
I eGrunder finns information om till exempel kompetensbaserade beskrivningar av utbildningar inom det fria bildningsarbetet och om målen för kunnandet för examensdelarna i yrkesinriktade examina; i tjänsten finns även till exempel målen för läroämnena inom den grundläggande utbildningen och beskrivningar av de lokala examensdelarna hos anordnare av yrkesutbildning. I tjänsten finns användbar information även för utomstående tjänsteleverantörer. Till exempel används redan i vissa lärplattformar målen och innehållsområdena för läroämnena inom den grundläggande utbildningen så att uppgifterna och bedömningen kopplas samman med dem och informationen samlas från olika system i lärarens vy.
Många av kundernas utvecklingsönskemål gällde informationens kvalitet, såsom användningen av enhetliga begrepp i grunderna för de olika utbildningsstadierna och smidiga övergångar mellan utbildningsstadier för eleven eller den studerande. Kvaliteten är även en central faktor när det kommer till hur väl informationen kan utnyttjas.
Tjänsten eGrunder är Utbildningsstyrelsens officiella föreskriftssamling. I tjänsten finns bland annat digitala grunder för
- småbarnspedagogik
- förskoleundervisning och grundläggande utbildning
- Hux-utbildning som handleder för examensutbildning
- gymnasieutbildning
- examina inom yrkesutbildning
- grundläggande konstundervisning, integrationsutbildning och utbildningar som erbjuds läropliktiga inom det fria bildningsarbetet
- alla våra övriga föreskrifter och rekommendationer.
I tjänsten finns dessutom 5 500 lokala planer som upprätthålls av anordnare av småbarnspedagogik, förskoleundervisning och utbildning.