Meddelanden

Gemensam ansökan till utbildningar efter den grundläggande utbildningen börjar den 18 februari

Aktuellt Yrkesutbildning Gymnasieutbildning Utbildning som handleder för examensutbildning Antagning av studerande
I den gemensamma ansökan kan man söka till alla utbildningar efter den grundläggande utbildningen med en enda ansökningsblankett i Utbildningsstyrelsens tjänst Studieinfo.fi. Med poängräknaren i Studieinfo kan man också bedöma sina egna möjligheter att bli antagen.
Dekorativ bild.

Den gemensamma ansökan är avsedd för dem som går ut den grundläggande utbildningen och för dem som saknar en examen. Det är också den huvudsakliga ansökningsvägen för läropliktiga, eftersom ansökningsskyldigheten för läropliktiga uppfylls i och med ansökan. En läropliktig elev ska söka till utbildning på andra stadiet, utbildningar i övergångsskedet eller annan läropliktsenlig utbildning före utgången av den sista årskursen inom den grundläggande utbildningen. 

De som redan har avlagt yrkesinriktad examen, högskoleexamen eller gymnasiet kan söka till fortsatta studier i kontinuerlig ansökan. 

Ansökningstiden i den gemensamma ansökan är 18.2–18.3.2025. Ansökan fylls i på Utbildningsstyrelsens webbplats Studieinfo.fi. 

Utbildningar som man kan söka till i gemensam ansökan:

  • yrkesinriktade grundexamina
  • gymnasieutbildningar
  • utbildningar som handleder för examensutbildning, Hux
  • yrkesinriktade grundexamina och Hux-utbildningar med krävande särskilt stöd
  • utbildningar som handleder för arbete och ett självständigt liv, TELMA
  • folkhögskolornas studielinjer för läropliktiga.

Över 86 200 studieplatser i den gemensamma ansökan

I den gemensamma ansökan erbjuds denna vår 86 200 nybörjarplatser. Av dessa finns 38 700 inom yrkesutbildning och 39 500 inom gymnasieutbildning. Inom svenskspråkig yrkesinriktade grundexamina erbjuds 1 930 nybörjarplatser och inom gymnasieutbildning 2 500 platser.

Inom Hux-utbildning erbjuds sammanlagt 5 700 nybörjarplatser, av vilka 170 finns inom svenskspråkig utbildning. Hux-utbildning är avsedd för dem som behöver handledande utbildning innan de söker till examensutbildning. Under Hux-utbildningen är det möjligt att höja den grundläggande utbildningens vitsord samt genomföra gymnasiestudier och yrkesinriktade studier.

Utbildning som ordnas med krävande särskilt stöd är avsedd för sökande med grava inlärningssvårigheter, handikapp eller sjukdom. Dessa utbildningar ordnas främst vid specialyrkesläroanstalter där det i år finns cirka 2 400 nybörjarplatser att söka till, av vilka omkring 60 finns inom svenskspråkig utbildning. Cirka 940 nybörjarplatser erbjuds inom yrkesinriktade grundexamina som ordnas med krävande särskilt stöd. Dessutom finns det cirka 830 nybörjarplatser inom Hux-utbildning och cirka 630 nybörjarplatser inom TELMA-utbildning. 

På folkhögskolelinjerna för läropliktiga erbjuds sammanlagt 1 660 platser inom finsk- och svenskspråkig utbildning. 

Studieinfo som stöd för ansökan

I Studieinfo finns en poängräknare och poänggraf som stöd för sökande i planeringen av ansökan. De sökande kan kolla de lägsta godkända poängantalen under fem tidigare år för samma ansökningsmål och jämföra sina poäng med de tidigare poängen. Med poängräknaren kan de sökande bedöma chanserna att bli antagen till utbildningen.  

I Studieinfo finns en funktion med vilken sökande kan lägga till intressanta ansökningsmål som favoriter och jämföra dem sinsemellan. Ansökningsmålen som lagts till som favoriter kan överföras direkt till ansökningsblanketten.

Ansökan och antagning i praktiken

I den gemensamma ansökan kan en sökande ange 1–7 ansökningsönskemål. Sökanden sätter sina ansökningsönskemål i prioritetsordning i ansökningsblanketten och kan bli antagen till det högsta ansökningsönskemålet som antagningsframgången medger. Det går att ändra ansökningsönskemålen under ansökningstiden. 

Läroanstalterna kan ordna inträdesprov eller intervjuer för sökanden. Läroanstalterna kan vid behov också bedöma de sökandes språkliga färdigheter. Läroanstalterna kallar sökanden till inträdesprov under april och publicerar antagningsresultaten tidigast den 12 juni. 

Hjälp vid ansökan av Studieinfos rådgivning

Studieinfos ansökningsrådgivning ger råd och hjälp vid ansökan. Telefonrådgivningen är öppen 12–17.3 kl. 9.30–13 och under den sista ansökningsdagen 18.3 kl. 9.30‒15.00.

Kontaktinformation till rådgivningen: 

Mer information

  • Sakkunnig Carolina Tallgren, tfn 029 533 1744, carolina.tallgren [at] oph.fi