Nyheter

Kom och träffa oss på Educa-mässan 24–25.1.2025!

Aktuellt Yrkesutbildning Förskoleundervisning Gymnasieutbildning Grundläggande utbildning Fritt bildningsarbete Småbarnspedagogik Lärare och pedagogisk personal
Välkommen att träffa oss på Educa 2025-mässan i Mässcentret i Helsingfors den 24–25 januari 2025. Utbildningsstyrelsen deltar också i år i det svenskspråkiga programmet i kvarteret Hörnan. Mässans huvudtema är En meningsfull framtid bygger på delaktighet, lärande och kompetens.
Opetushallituksen vuoden 2024 Educa-messuosastolla esiteltiin muun muassa Erasmus+- ja NordPlus-ohjelmia sekä OPH-oppimateriaaleja.

Du hittar oss i vår svenskspråkiga monter 6r21 och i vår finskspråkiga monter 6n60. På Educa-mässan kan du också bekanta dig med läromedel och publikationer från vårt förlag UBS Läromedel.

Educa-mässan är öppen fredag 24.1.2025 kl. 10–18 och lördag 25.1.2025 kl. 10–17.

Vårt program i Hörnan

I Hörnan kan du ta del av våra paneldiskussioner på svenska.

På fredagen kl. 11.30 diskuterar vi hur våra läs- och skrivfärdigheter påverkas i en digital värld. I diskussionen deltar ledande utvärderingsexpert Chris Silverström från Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU), projektforskare Nea Kronberg från Niilo Mäki instituutti (NMI) och klasslärare Andrea Frankenhaeuser från Norsens grundskola i Helsingfors. Moderator är undervisningsrådet Jolin Slotte från Utbildningsstyrelsen. 

Senare på fredagen klockan 17 ordnar vi en paneldiskussion om möjligheterna och riskerna med att använda AI i utbildningen. I panelen deltar Nils Saramo som ärvd för Schildts & Söderströms, pedagogie doktor, docent, universitetslektor i svenska och litteratur med didaktisk inriktning vid Åbo Akademi Sofia Jusslin, samt Rasmus Wahlberg som är lärare i Oxhamns skola i Jakobstad. Undervisningsrådet Kristian Smedlund från Utbildningsstyrelsen modererar diskussionen. 

På fredagen kl.17.30 deltar direktör Kurt Torsell från enheten för den svenskspråkiga verksamheten vid Utbildningsstyrelsen, i ett samtal kring senaste nytt inom bildningen. Under rubriken Nystart 2025 öppnar Torsell upp vad som hände med jämställdhetsplanerna, hur förbud mot mobiler och det ökade kravet på digitalisering går ihop samt hur vi står oss framåt i den svenskspråkiga utbildningsvärlden. 

–  Vi står inför en tid av både utmaningar och möjligheter, målet borde vara att skapa en bättre grund för lärande, kunnande och välbefinnande – men balansen är inte alltid lätt att hitta, säger Torsell.

På lördagen kl. 12.10 är det dags för en paneldiskussion om hur vi med hjälp av läromedel kan stärka språkmedvetenhet och läsning. I paneldiskussionen medverkar läromedelschef Susanna Björkell från Otava Utbildning, pedagogisk planerare Susanne Nygård från Lärum och utvecklingschef Roland Juthman från Schildts & Söderströms. Moderator för diskussionen är Utbildningsstyrelsens läromedelschef Petra Bredenberg.

Lördag kl. 12.30 arrangerar vi en paneldiskussion tillsammans med Folkhälsan under rubriken: En läsande skola är mer än ord på papper. Elever som går i Malms skola i Pargas berättar om hur de jobbar med läsning i sin skola i ett samtal med Lotta Dammert som är sakkunnig i språk- och läsfrämjande arbete vid Läsväskan och Jolin Slotte från Utbildningsstyrelsen.
 

Våra sakkunniga är på plats

Kom gärna och prata med våra sakkunniga om aktuella teman kring utbildning. Enheten för den svenskspråkiga verksamheten ansvarar för utvecklingen av den svenskspråkiga utbildningen och småbarnspedagogiken samt de svenskspråkiga tjänsterna inom Utbildningsstyrelsens svenskspråkiga verksamhetsområde. 

På plats på Educa-mässan är bland annat:

direktör Kurt Torsell 

undervisningsrådet Lotta Almark (yrkesutbildning)

undervisningsrådet Maj-Len Engelholm (grundläggande utbildning, bedömning, stöd för lärande, verksamhetskultur, elevhandledning)

undervisningsrådet Sonja Hyvönen (allmänbildande utbildning)

undervisningsrådet Yvonne Nummela (finska som andra inhemska språk, utveckling av undervisningen i främmande språk i svenskspråkiga skolor och småbarnspedagogik, språkprogram, provet i muntliga språkfärdigheter)

undervisningsrådet Ingeborg Rask (yrkesutbildning)

undervisningsrådet Charlotta Rehn (småbarnspedagogik)

undervisningsrådet Jolin Slotte (modersmål och litteratur, gymnasieutbildning, grundläggande konstundervisning)

undervisningsrådet Kristian Smedlund (matematik, lärmiljöer, naturvetenskap, informations- och kommunikationsteknologi, allmänbildande utbildning)

undervisningsrådet Christine Söderek (elevvård och studerandevård)

specialsakkunnig Annika Westerholm (statistik, utredningar och analyser om utbildningen på alla stadier)

 

Mer information:

Jolin Slotte, undervisningsråd, jolin.slotte(at)oph.fi, tfn 029 5331 601

Salli Nyström, biträdande sakkunnig, salli.nystrom(at)oph.fi, tfn 029 5331 519