Nya examensdelar för digitalisering och grön omställning stöder yrkesutbildningen i att främja förändringarna i arbetslivet

De nya valbara examensdelarna för grön omställning och digitalt kunnande förs in i alla grunder för yrkes- och specialyrkesexamina under åren 2025–2027. Revideringen omfattar alla 118 examensgrunder. Examensdelarna ingår redan i bland annat i yrkesexamen i husteknik och specialyrkesexamen i arbetsledning inom byggnadsbranschen. Inom kort publiceras flera andra examensgrunder, där den nya valbarheten ingår.
Två stora megatrender formar arbetslivet just nu: digitaliseringen och den ekologiska förändringen. Tillsammans bildar de en helhet för digital och grön omställning, där det centrala målet är att främja ett kolneutralt samhälle genom att använda sig av digital teknik.
För att uppnå målet krävs det nytt kunnande – ett kunnande som man nu stärker genom de nya examensdelarna. De skapar förutsättningar för arbetstagarna att arbeta på ett effektivt sätt i digitala miljöer, bland annat genom att använda artificiell intelligens. De ger även större förståelse för hållbar utveckling och främjar en försökskultur.
– Vi tror att en ny typ av kunnande även främjar effektiviteten i verksamheten samtidigt som den stöder innovationer och företagens konkurrenskraft och tillväxt, säger undervisningsrådet Minna Taivassalo.
I samband med införandet av de nya valbara examensdelarna utökas också flexibiliteten i uppbyggnaden av yrkes- och specialyrkesexamina. I fortsättningen kan de studerande i samtliga examina välja en examensdel från en annan yrkesinriktad examen, högskolestudier eller en examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet.
Kravet på nytt kunnande och nya arbetssätt finns inom alla branscher
De nya examensdelarna riktar sig särskilt till studerande som kompletterar, fördjupar eller uppdaterar sitt yrkeskunnande. Man kan studera examensdelarna som enskilda helheter till exempel vid sidan av arbetet eller som en del av studierna för en examen. Utbildningsstyrelsen bereder som bäst också nya examensdelar för väteekonomi samt naturbaserade lösningar, som även svarar mot behoven av kunnande om grön omställning.
Med examensdelarna Att främja grön omställning och Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten kan man stärka kunnandet om hållbarhet. De främjar energi- och resurssmart arbete och cirkulär ekonomi på arbetsplatserna. Ett resurssmart arbete kan till exempel vara en produkt- och tjänsteplanering som har som mål att minimera svinnet.
Examensdelen för grön omställning bidrar till att säkerställa att organisationerna hittar arbetstagare som har det kunnande som krävs för nya omfattande investeringar inom ren industri.
– Examensdelen stärker kännedomen om ny teknik inom olika branscher samt planeringen och det praktiska genomförandet av insatser som stöder den gröna omställningen, säger undervisningsrådet Anne Liimatainen.
I yrkesutbildningen utgår man från att artificiell intelligens kan bidra till förstärkt intelligens som gör arbetet mer effektivt. I examensdelen Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen betonas därmed en säker och ansvarsfull användning av artificiell intelligens. Examensdelarna Försök med ny teknik, Att främja digitalisering och Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen ger i sin tur möjligheter att använda ny teknik och rutiner för att dela kunnandet i olika team och arbetsgemenskaper.
Det nya cybersäkerhetsdirektivet NIS2 som trädde i kraft inom EU i oktober 2024 skärper informationssäkerheten särskilt inom energi- och hälsosektorn, transport, offentlig förvaltning och tillverkningsindustrin. Att känna igen cyberhot och risker och att skydda sig mot dem utgör det centrala innehållet i examensdelen Att främja cybersäkerhet.
– Då cyberhoten blir mer konkreta är det viktigt att alla kan agera utifrån sin egen arbetsroll. Man måste jobba gemensamt kring cybersäkerheten i organisationen, framhåller Taivassalo.
Att införa de valbara examensdelarna – stöd för undervisningen och bedömningen
En förutsättning för att de nya valbara examensdelarna ska kunna införas och ge det kunnande som behövs i arbetslivet är att yrkeslärarna har ett uppdaterat kunnande.
– Helheten för grön och digital omställning utgör en omfattande förändring, som framskrider stegvis i samband med att kunskaper, färdigheter och attityder utvecklas, preciserar Liimatainen.
Utbildningsstyrelsen uppmuntrar utbildningsanordnarna att samarbeta kring genomförandet av de nya examensdelarna. Samarbetet främjar dialogen mellan lärare inom olika branscher samt ger en gemensam syn på hur de nya examensdelarna ska införas och hur undervisningen och bedömningen ska se ut.
Därtill stöder Utbildningsstyrelsen genomförandet av examensdelarna för digitalisering och grön omställning genom att ordna webbinarier och diskussionstillfällen de kommande åren. Utbildningsstyrelsen följer även med införandet av examensdelarna genom att sammanställa statistik och ta del av erfarenheter om hur examensdelarna fungerar i praktiken.
De nya valbara examensdelarna i tjänsten eGrunder:
Examensdelar i grunderna för yrkesexamina:
- Användning av artificiell intelligens i arbetsprocessen, 15 kompetenspoäng
- Att främja den digitala förmågan i arbetsgemenskapen, 15 kompetenspoäng
- Att främja grön omställning, 15 kompetenspoäng
Examensdelar i grunderna för specialyrkesexamina:
- Att främja digitalisering, 30 kompetenspoäng
- Att främja cybersäkerhet, 30 kompetenspoäng
- Försök med ny teknik, 30 kompetenspoäng
- Utveckling av cirkulär ekonomi i verksamheten, 30 kompetenspoäng
Evenemang:
Tilläggsinformation:
Examensdelar för grön omställning:
• undervisningsråden Anne Liimatainen och Satu Nygård
• överingenjör Jaana Villikka-Storm
Examensdelar för digitalt kunnande:
• undervisningsråden Minna Taivassalo och Sanna Laiho
• överingenjör Tomi Ahokas
E-post: förnamn.efternamn [at] oph.fi, yrkesutbildning [at] oph.fi (yrkesutbildning[at]oph[dot]fi)