Nyheter

Planering av jämställdhet och likabehandling i utbildningen främjar öppen diskussion och ökar medvetenheten

Utbildning och examina Yrkesutbildning Gymnasieutbildning Jämlikhet och delaktighet
Planeringen av jämställdhet har varit en skyldighet för läroanstalterna i 20 år. Planeringen av likabehandling lades till för 10 år sedan. En stor del av an anordnarna av yrkesutbildning och gymnasieutbildning har en gemensam plan för jämställdhet och likabehandling. Planen är däremot inte alltid uppgjord för den enskilda läroanstalten även om det är ett krav i lagen. Trots att det fortfarande finns en del utvecklingsområden i planeringen av jämställdhet och likabehandling har man upplevt att planeringsprocessen i sig är ett viktigt verktyg för utvecklingen.
kundupplevelsen vid Utbildningsstyrelsen

Utbildningsstyrelsen har utrett hur skyldigheten att planera jämställdhet och likabehandling genomförs inom yrkesutbildningen och gymnasieutbildningen. Utbildningsanordnarna fick svara på en enkät sommaren 2023. Eftersom planeringen av jämställdhet och likabehandling är ett långsiktigt arbete, ger resultaten från enkäten ändå en bra beskrivning av läget. Vid tidpunkten för enkäten hade en stor del av planerna i enlighet med lagen utarbetats inom de senaste tre åren, men inte alla. Planerna var inte heller alltid utarbetade för den enskilda läroanstalten eller det enskilda verksamhetsstället, även om det är ett krav i jämställdhetslagen (609/1986) och diskrimineringslagen (1325/2014).

I Utbildningsstyrelsens rapport beskrivs läget med planeringen av jämställdhet och likabehandling i utbildningen utgående från svaren i enkäten. Skyldigheterna och målen enligt lagstiftningen lyfts fram både när det gäller jämställdhet och likabehandling. På så sätt kan läsaren samtidigt planera hur man kan utveckla sin egen verksamhet. Målet med rapporten är att stödja utbildningsanordnarna och läroanstalterna, för att öka den inverkan som planeringen av jämställdhet och likabehandling har på utbildningen.

 

Utbildningsanordnarna upplever att planeringsprocessen i sig främjar jämställdhet och likabehandling

Resultaten visar att planeringen av jämställdhet och likabehandling ofta har ökat medvetenheten och diskussionen om jämställdhet och likabehandling. Planeringen har också lett till bättre rutiner och verksamhetsmodeller samt haft en positiv inverkan på stämningen vid läroanstalterna. Utbildningsanordnarna upplever att själva processen ibland haft större betydelse än själva planen: den gemensamma planeringen ger utrymme för självreflektion och främjar diskussionen om jämställdhet och likabehandling.

Planeringen borde fungera som ett verktyg för att utveckla läroanstalten och som en konkret åtgärdsplan. I bästa fall framgår målet och metoderna som ska användas för att förbättra situationen samt vem som ansvarar för dem. Ofta stannar åtgärderna på en nivå för allmänna målbeskrivningar och anvisningar.

Det skulle vara viktigt att på lokal nivå reflektera över vilka faktorer som har haft en positiv inverkan och hur man skulle kunna främja dem. Det är till exempel viktigt att välja metoder och informationskällor på ett sätt som gör det möjligt att utvärdera hur likabehandlingen och jämställdheten genomförs med tanke på olika diskrimineringsgrunder. Utgående från informationen borde man kunna identifiera utvecklingsbehov och nödvändiga åtgärder, särskilt för de grupper av studerande som riskerar att bli utsatta för diskriminering.

 

Stöd i planeringen av jämställdhet och likabehandling

Utbildningsstyrelsen publicerade handboken Mukana! Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö toisella asteella på finska år 2019. Efter det har diskrimineringslagen reviderats genom en precisering av utbildningsanordnarens skyldighet att ingripa då man fått vetskap om att en studerande har blivit utsatt för trakasserier. 

I början av år 2025 publicerade Utbildningsstyrelsen ett utvärderingsverktyg för läroanstalter inom fritt bildningsarbete. Verktyget kan användas i det praktiska arbetet med den gemensamma planen för jämställdhet och likabehandling i alla skeden av planeringsprocessen. Det är också möjligt att tillämpa verktyget för arbetet med jämställdhet och likabehandling vid läroanstalter på andra stadiet. 

 

Mer information: 

Yrkesutbildning: undervisningsrådet Laura Jauhola

Gymnasieutbildning: undervisningsrådet Jaakko Lindfors