Resultaten av gymnasieutbildningens kvalitetsprojekt har sammanställts till en webbpublikation
De projekt som presenteras i webbpublikationen har genomförts i enlighet med Kvalitetsstrategin för gymnasieutbildningen 2030 och Grunderna för gymnasiets läroplan 2019. Under läsåret 2022–2023 startades totalt 77 kvalitetsprojekt, varav cirka hälften har varit samarbetsprojekt mellan flera utbildningsanordnare och gymnasier. Publikationen lyfter fram kvalitet i gymnasieutbildningen ur lärarnas, gymnasiernas och nätverkens perspektiv.
Kvalitetsarbetet utförs i vardagen
Artiklarna i publikationen presenterar kvalitetsstrategier som gymnasierna utarbetat, ges praktiska exempel på samarbete mellan olika aktörer och kvalitetsverktyg som kan användas för att stödja de studerandes lärande, välbefinnande och delaktighet.
- Vi hoppas att webbpublikationens konkreta beskrivningar bidrar till att rektorer, lärare, handledare och andra inom gymnasieutbildningen får stöd med att fortsätta kvalitetsarbetet även efter projektens slut, konstaterar undervisningsråden Jolin Slotte och Olli Määttä.
I publikationen ingår artiklar från projekt som genomförts på olika håll i Finland på båda inhemska språken. De 27 artiklarna går under fyra huvudrubriker och lyfter fram kvalitativt lärande, välbefinnande och delaktighet, en verksamhetskultur i utveckling samt metoder för kvalitetsledning. I projekten har följande utvecklingsobjekt betonats och artiklarna beskriver god praxis i anslutning till dem:
- en utveckling av förutsättningarna för kvalitativt lärande: bred kompetens, integrerade studieavsnitt och andra undervisningsarrangemang, samlärarskap och språk- och kulturmedveten undervisning.
- regionala pilotförsök med tutorlärare inom olika nätverk för att stödja kvalitetsarbete
- utveckling av verksamhetsmodeller och rutiner för kvalitetsledning: gemensam utveckling och möjlighet att stödja varandra, modeller och verktyg för kvalitetsuppföljning.
- en verksamhetskultur som stärker de studerandes och personalens delaktighet och välbefinnande
- främjande av tillgänglighet och likabehandling inom gymnasieutbildningen: modeller för stöd för specialundervisning och annat lärande
Nätverkssamarbeten möjliggör kvalitetsarbete i framtiden
I och med gymnasiernas kvalitetsprojekt har ett kontinuerligt och systematiskt strategiarbete etablerat sig i gymnasiernas vardag, vilket möjliggör en fortsatt utveckling även om projekten avslutas vid årsskiftet 2024. Ett viktigt budskap till alla som är intresserade av gymnasiernas kvalitetsarbete är betydelsen av samarbete. Anordnare av gymnasieutbildning och gymnasier uppmuntras till ett nätverksbaserat, kontinuerligt samarbete inom kvalitetsledning och dess utveckling. Det är ändamålsenligt att bedriva kvalitetssamarbete även tillsammans med centrala samarbetspartner och intressentgrupper. Även de studerande bör ha en egen meningsfull roll i kvalitetsutvecklingen.
- Samarbeten ger ett betydande mervärde och skapar kontinuitet i gymnasiets kvalitetsarbete – oberoende om det handlar om ett lokalt, regionalt eller tematiskt samarbete, betonar undervisningsrådet Kimmo Koskinen.
Mer information
Undervisningsrådet Kimmo Koskinen, kimmo.koskinen [at] oph.fi (kimmo[dot]koskinen[at]oph[dot]fi)
Undervisningsrådet Olli Määttä, olli.maatta [at] oph.fi (olli[dot]maatta[at]oph[dot]fi)
Undervisningsrådet Jolin Slotte, jolin.slotte [at] oph.fi (jolin[dot]slotte[at]oph[dot]fi)