Nyheter

Stödet för lärande förnyas: De uppdaterade läroplansgrunderna för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen har publicerats

Aktuellt Förskoleundervisning Grundläggande utbildning Läroplan Stöd för lärande
Utbildningsstyrelsen har uppdaterat grunderna för förskoleundervisningens läroplan och läroplanen för den grundläggande utbildningen samt grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen så att de överensstämmer med den reviderade lagstiftningen om stödet för lärande. Utbildningsanordnarna uppdaterar de lokala läroplanerna i enlighet med grunderna våren 2025. De uppdaterade läroplanerna ska tas i bruk inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen senast 1.8.2025.
Kuvituskuva: Opettaja ja oppilas opetustilanteessa

Till följd av ändringen av lagen om grundläggande utbildning som beretts av undervisnings- och kulturministeriet förnyas stödet för lärande inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Förnyelsen utgår från regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering.

Målet med revideringen av stödet för lärande är att säkerställa att alla barn som deltar i förskoleundervisning och alla elever som deltar i grundläggande utbildning kan delta i undervisningen och att alla elever kan avlägga hela den grundläggande utbildningens lärokurs. Alla barn och elever ska erbjudas lika möjligheter att få stöd för lärande och skolgång.

I läroplansgrunderna föreskrivs hur lagstiftningen som gäller revideringen av stödet ska verkställas i vardagen i förskolor och skolor från och med 1.8.2025.

Revideringen omfattar alla barn och elever och alla som anordnar förskoleundervisning och grundläggande utbildning. Till skillnad från tidigare följer även privata utbildningsanordnare enhetliga principer för anordnandet av stödet på samma sätt som kommunala utbildningsanordnare.

Vid uppdateringen av läroplansgrunderna har man beaktat de diskussioner som förts utbildningsanordnarna och olika intressentgrupper, utlåtanden och höranden som ordnats för barn, elever och vårdnadshavare.

Fokus på stöd i rätt tid i den egna gruppen

Genom revideringen av stödet stärks betydelsen av en verksamhetskultur som stöder förutsättningarna för lärande. Utgångspunkten är en verksamhetskultur som bygger på inkluderande principer samt gruppspecifika stödformer och ledningen av dessa.

– Ledarskapet är av stor betydelse vid implementeringen av revideringen. Stödsystemet och en verksamhetskultur som bygger på inkluderande principer ska aktivt ledas på varje verksamhetsställe för förskoleundervisningen och i varje skola, påminner Jarkko Niiranen, direktör vid Utbildningsstyrelsen.

De uppdaterade grunderna stärker skyldigheten att planera och genomföra undervisningen utgående från behoven i gruppen. Former av stöd kan till exempel vara att differentiera undervisningen, att använda sam- och kompanjonundervisning i större omfattning och att göra lärmiljön mer tillgänglig.

Revideringen av stödet för lärande stärker barnets och elevens rätt att få tidigt stöd som genomförs i den egna gruppen, såsom allmän stödundervisning som ges av läraren, stödundervisning i undervisningsspråket som ges av läraren eller undervisning som ges av en speciallärare i samband med annan undervisning.

Om de gruppspecifika stödformerna inte räcker kan barn och elever i behov av stöd även få barn- eller elevspecifikt stöd, till exempel regelbunden undervisning av en speciallärare i smågrupp eller undervisning som ges av en specialklasslärare i en specialklass samt tolknings- och biträdestjänster och hjälpmedel.

Ökat fokus på samarbete och tydligare beslutsfattande

Uppdateringarna av läroplansgrunderna till följd av revideringen av stödet inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen medför förändringar i lärarnas vardagliga arbete. Revideringen innebär att lärarnas ansvar för att genomföra stödet utgående från gruppens behov ökar. Samarbetet mellan lärarna och den övriga undervisningspersonalen stärker planeringen och genomförandet av stödet.

De barn- och elevspecifika stödåtgärderna ska bedömas, planeras, beslutas och genomföras på det sätt som beskrivs i läroplanen. Sektorsövergripande samarbete tillämpas vid behov vid bedömningen av behovet av stödåtgärder.

Till följd av revideringen minskar antalet dokument för bedömning av behovet av stöd och planering av genomförandet av stödet. Utbildningsstyrelsen kommer att publicera stödmaterial för planeringen och beslutsfattandet i anknytning till stödet. Beslutsfattandet i anknytning till det reviderade stödet stärker barnens och elevernas rättsskydd och tydliggör stödformerna och stödåtgärderna för vårdnadshavarna.

Samtliga kapitel har uppdaterats i grunderna för förskoleundervisningen

Den viktigaste uppdateringen i grunderna för förskoleundervisningens läroplan gäller kapitlet om stöd för lärande och deltagande i förskoleundervisningen, som har förnyats helt.

Ändringarna i principerna för anordnandet av stödet påverkar samtliga kapitel i grunderna. I regel är uppdateringarna ändringar i stödbegreppen, men vid uppdateringen har det också varit nödvändigt att precisera föreskriften när det gäller hur förskoleundervisningen ska ordnas och utvecklas utgående från inkluderande principer.

Dessutom har man i samband med uppdateringen förtydligat barnets rätt att delta i förskoleundervisning och småbarnspedagogik som kompletterar förskoleundervisningen samt preciserat de punkter i grunderna där man har bedömt att det behövs en närmare definition med tanke på implementeringen av stödet. Till exempel har mål som gäller lärandet i undervisningsspråket lagts till i kapitlet Språkens rika värld.

Flera kapitel har uppdaterats i grunderna för den grundläggande utbildningen

I grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen har kapitlet om stöd för lärande och skolgång helt förnyats. 
Övriga ändringar i innehållet gäller i huvudsak kapitlen om verksamhetskulturen, olika sätt att ordna undervisningen och bedömning. Preciseringar har gjorts bland annat när det gäller målen och innehållen i undervisning som ordnas enligt verksamhetsområde och slutbedömningen av elever som studerar enligt en avgränsad lärokurs. När det gäller utvecklingen av verksamhetskulturen tillkommer i läsårsplanen en precisering av bland annat resursfördelningen för ändamålsenlig verksamhet och undervisningsarrangemang som stöder förutsättningarna för lärande.

Tekniska ändringar har även gjorts i grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen till den del som de anknyter till förändringar och begrepp i stödet för lärande och skolgång.

Utbildningsstyrelsen stöder implementeringen av de lokala läroplanerna

De uppdaterade kapitlen i grunderna publiceras som en separat föreskrift som upphäver motsvarande kapitel i läroplansgrunderna för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen från 2014. Föreskrifterna publiceras i tjänsten eGrunder.

Utbildningsanordnarna utarbetar lokala läroplaner i enlighet med grunderna och tar i bruk de uppdaterade planerna vid verksamhetsställena för förskoleundervisningen och i skolorna från och med 1.8.2025.

Utbildningsstyrelsen har erbjudit de lokala utbildningsanordnarna stöd för implementeringen av revideringen sedan hösten 2024. Nu när grunderna har uppdaterats och publicerats ordnar vi regelbundna webbinarier från och med slutet av februari. 
Tidpunkterna för webbinarierna finns på webbsidorna Revidering av stöd för lärande i förskoleundervisningen och Revidering av stöd för lärande i den grundläggande utbildningen. En del av vårens webbinarier spelas in och publiceras som stödmaterial på Utbildningsstyrelsens webbplats. 

– Vi publicerar även annat stödmaterial för utbildningsanordnarna till stöd för implementeringen, till exempel närmare anvisningar för beslutsfattandet och en modellblankett för planen för genomförande av stödåtgärderna, säger undervisningsrådet Riia Palmqvist

– Vi kommer att publicera anvisningar i såväl text- som videoformat. Vi kommer att publicera anvisningarna under våren efterhand som de blir färdiga, tillägger undervisningsrådet Kati Kaplin-Sainio.

En viktig del av vårt stöd för implementeringen är även samarbetet inom Utbildningsstyrelsens nätverk och svar på frågor om revideringen av stödet. Ni kan skicka era frågor till oss per e-post på adressen utbildning [at] oph.fi.

Mer information:

Pressmeddelande 13.2.2025: Stödet för lärande förnyas inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen – fokus på stöd i den egna gruppen i ett så tidigt skede som möjligt

Charlotta Rehn, undervisningsråd, charlotta rehn [at] oph.fi, tfn 029 533 1231 (förskoleundervisning) 
Maj-Len Engelholm, undervisningsråd, maj-len.engelholm [at] oph.fi, tfn 029 533 1601 (grundläggande utbildning)