Utbildningsstyrelsen har öppnat en ansökan om statsunderstöd för att förebygga och ingripa i mobbning och våld inom den grundläggande utbildningen
Syftet med understödet är att utveckla och förankra enhetliga planer och verksamhetsmodeller i skolorna för att förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier, diskriminering och våld. Understödet beviljas lokala och regionala utvecklingsprojekt som anordnare av grundläggande utbildning ordnar.
Projekten stärker tryggheten under skoldagen och det sektorsövergripande samarbetet. Samtidigt stärks elevernas delaktighet och samarbetet mellan hemmet och skolan.
– Att systematiskt förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier, diskriminering och våld är en viktig del av en trygg verksamhetskultur. Hela personalen i skolan bör engageras i detta arbete, konstaterar undervisningsrådet Tanja Väänänen.
Även enligt en utredning genomförd av Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) bidrar en engagerad personal, ledningens stöd och införlivandet av metoderna i skolans övriga verksamhet och arbete för att främja välbefinnande till att metoderna för att förebygga mobbning förankras i skolan.
Bland annat genom att stärka elevernas emotionella och kommunikativa färdigheter samt trygghetsfärdigheter kan man skapa en trygg och gemenskapsfrämjande verksamhetskultur i skolan. Det är viktigt att stärka personalens kompetens när det gäller att förebygga och ingripa i olika former av mobbning och våld, till exempel på nätet.
Stärkt kompetens genom fortbildning
Under projektperioden stöder Utbildningsstyrelsen de projekt som beviljats understöd med ett avgiftsfritt fortbildningspaket för insatser inriktade på att förebygga och ingripa i mobbning, diskriminering, trakasserier och våld och insatser för att skapa en trygg verksamhetskultur.
Till stöd för skolornas arbete för att förebygga och ingripa i mobbning, diskriminering, trakasserier och våld erbjuds olika metoder och verksamhetsmodeller. Utbildningsstyrelsen har även publicerat olika material till stöd för arbetet i skolorna. Avsikten är att det arbete som redan genomförts ska utnyttjas inom utvecklingsprojekten.
Viktiga datum och mer information – infotillfälle den 13 januari
- Understödet kan sökas 19.12.2024–12.2.2025.
- Ett infotillfälle ordnas 13.1.2025 klockan 15–16.
- Mer information, länkar till material och ansökningsanvisningar finns i ansökningsmeddelandet.
Understöden beviljas under förutsättning att riksdagen godkänner det anslag som reserverats för ändamålet i statsbudgeten för år 2025.
Mer information
Frågor på svenska: Christine Söderek, undervisningsråd, christine.soderek [at] oph.fi
Tanja Väänänen, undervisningsråd, tanja.vaananen [at] oph.fi
Jukka Vetoniemi, undervisningsråd, jukka.vetoniemi [at] oph.fi