Nyheter

Utbildningsstyrelsen utreder utvecklingsbehoven för gymnasiediplomen med en enkät och bereder nytt stödmaterial

Aktuellt Gymnasieutbildning Gymnasiediplom
Utbildningsstyrelsen fortsätter arbetet med att utveckla gymnasiediplomsystemet. Vi bereder principer för förnyandet av gymnasiediplomen och i arbetet beaktar vi också beredningen av studentexamensproven i konst- och färdighetsämnen. Fokus för utvecklingsarbetet ligger på gymnasiediplomen och anordnandet av gymnasiediplom främjas i enlighet med lagstiftningen och grunderna för gymnasiets läroplan. Samtidigt stöder vi beredningen av studentexamensprov i konst- och färdighetsämnen, eftersom gymnasiediplomen i övergångsskedet har en koppling till förnyelsen av studentexamen. År 2025 producerar vi bland annat nytt stödmaterial, utreder behovet av att förnya gymnasiediplomutbudet och utvecklar bedömningen av gymnasiediplomen.
Kuvituskuva opiskelijasta, jolla on kirjoja kädessä.

En enkät om utvecklingen av gymnasiediplomen kan besvaras 14.4–12.5.2025

Gymnasiediplomen ger studerande i gymnasiet möjlighet att visa en specialkompetens och ett specialintresse i ett läroämne eller en läroämnesgrupp. Gymnasiediplom kan avläggas i huslig ekonomi, bildkonst, slöjd, gymnastik, mediekunskap, musik, dans och teaterkonst.

I arbetet med att förnya gymnasiediplomsystemet 2025–2027 ingår att eventuellt utarbeta nya gymnasiediplom. Som stöd för arbetet kartlägger vi synpunkter på ämnet med en öppen Webropol-enkät 14.4–12.5.2025. Vi hoppas särskilt få respons av utbildningsanordnarna och gymnasierna, men även andra intressegrupper, när det gäller hur och varför utbudet av gymnasiediplom borde förnyas som en del av den allmänbildande gymnasieutbildningen. 

– En förutsättning för att starta utvecklingsarbetet med ett nytt gymnasiediplom är att det finns ett motiverat behov för detta inom gymnasieutbildningen och att gymnasierna också har beredskap att erbjuda diplomet. Vi uppmuntrar alla som är intresserade av att utveckla gymnasiediplomen att svara på enkäten, så att vi får omfattande information om olika synvinklar, konstaterar Petri Lehikoinen, undervisningsråd och enhetschef vid Utbildningsstyrelsen.

Vi utarbetar stödmaterial för de nya gymnasiediplomämnena

Utbildningsstyrelsen fortsätter arbetet med att utarbeta stödmaterial för gymnasiediplomämnena som påbörjades 2024. Stödmaterialet för huslig ekonomi, slöjd, mediekunskap, dans och teater utgörs av två delar som bildar en helhet. Syftet med stödmaterialet är att uppmuntra lärarna, gymnasierna och utbildningsanordnarna att utveckla utbudet av studier i dessa ämnen samt utbudet av gymnasiediplom i ämnena.

Utbildningsstyrelsen publicerade redan i februari 2025 stödmaterial för läroplansarbetet i gymnasiediplomämnen. Den respons som vi har fått från gymnasierna har varit ytterst positiv och inspirerande. Under våren har vi inlett beredningen av den andra delen av stödmaterialet, där vi producerar webbinnehåll till stöd för planeringen av undervisningen och bedömningen i gymnasiediplomämnen.

Stödmaterialet som produceras år 2025 presenterar på ett omfattande och mångsidigt sätt undervisningsmetoder, arbetssätt och lärmiljöer som är typiska för gymnasiediplomämnet samt bedömningen av lärande och kunnande. Det nya stödmaterialet erbjuder också material till stöd för anordnandet av studieavsnitt i gymnasiediplomämnen. Målet är att stödmaterialet i den andra fasen ska publiceras före utgången av 2025.

Utbildningsstyrelsen har beställt texterna för webbmaterialen i huvudsak av lärare i gymnasiediplomämnen, precis som i den första fasen.

– Vi anser att det är viktigt att stödmaterialet produceras utifrån gedigen pedagogisk kompetens och kunskap om gymnasieutbildningen, säger Mikko Hartikainen, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen.

Utbildningsstyrelsen har också som mål att bereda ändringar i riktlinjerna för bedömningen av gymnasiediplomen, som skulle stödja en mer tillförlitlig och jämlik bedömning av gymnasiediplomprestationer. 

Vi stöder beredningen av studentexamensprov i konst- och färdighetsämnen

Prov i konst- och färdighetsämnen blir möjliga tack vare ändringarna i studentexamenslagstiftningen som trädde i kraft 1.1.2025, då ansvaret för att bereda dem övergick till Studentexamensnämnden (SEN). En uppföljningsgrupp tillsatt av Utbildningsstyrelsen samlade hösten 2024 in expertinformation och synpunkter på hur proven i konst- och färdighetsämnen kunde se ut.

Uppföljningsgruppens promemoria och internationella kartläggningar av prov i bildkonst, gymnastik och musik överlämnades till Studentexamensnämnden i februari 2025. Nämnden begär utlåtanden om de utgångspunkter och synvinklar som presenteras i promemorian i webbtjänsten Utlåtande.fi senast 23.4.2025.

Som en del av arbetet med att utveckla gymnasiediplomsystemet kommer vi år 2025 även att producera nytt material till stöd för implementeringen av grunderna för läroplanen för bildkonst, musik och gymnastik. Syftet med dessa stödmaterial är att främja en mer enhetlig tolkning av läroämnenas lärokurser och att utveckla pedagogiken. Med det nya webbmaterialet strävar vi också efter att stärka förutsättningarna för förberedelser inför studentexamensprov i konst- och färdighetsämnen i gymnasierna.

Ändringsföreskriften för gymnasiets läroplansgrunder 2019 bereds år 2026

Det finns ett behov av att göra vissa ändringar i grunderna för gymnasiets läroplan 2019, i synnerhet när det gäller gymnasiediplomen. Avsikten är inte att genom ändringsföreskriften uppdatera lärokurserna i musik, bildkonst och gymnastik annat än i fråga om eventuella nödvändiga och begränsade ändringsbehov.

Utbildningsstyrelsen bereder en ändringsföreskrift för grunderna för gymnasiets läroplan 2019 under år 2026, som utfärdas senast i början av 2027. Anvisningar för avläggandet av de nya gymnasiediplomen bereds enligt planen år 2026–2027.

Mer information: 

På svenska: Jolin Slotte, undervisningsråd, jolin.slotte [at] oph.fi, tfn 0295 331 631
Mikko Hartikainen, undervisningsråd, mikko.hartikainen [at] oph.fi, tfn 0295 331 058