Europeiska kommissionen startade ECVET Expert år 2012 till stöd för tillämpningen av det europeiska systemet för meritöverföring inom yrkesutbildningen (ECVET). Målet är att främja internationell mobilitet inom Europeiska unionen och stödja livslångt lärande.

I Finland togs ECVET (European Credit System for Vocational Education and Training) i bruk inom yrkesutbildningen 1.8.2015. ECVET grundar sig på ett gemensamt europeiskt sätt att beskriva läranderesultat och kunskaper och det omfattar officiellt, inofficiellt och vardagslärande. Med hjälp av ECVET förbättras genomsynligheten hos yrkesexamina, examensgrunderna och planer som baserar sig på dem.

ECVET har som syfte att stödja identifiering och erkännande av kunskaper som studerande har skaffat någon annanstans än vid den egna läroinrättningen som en del av examen. Med europeiska samarbets- och lärandeavtal säkerställs att den studerandes kunskapsmål och kunskapernas bedömning motsvarar examensgrunderna och att de bedömda kunskaperna dokumenteras. ECVET gör det enklare att genomföra individuella studievägar och internationella praktik- och studieperioder som del av examen.

ECVET stöder yrkesutbildningens möjligheter att bättre reagera på arbetslivets föränderliga kompetensbehov. Förutsättningarna att skräddarsy examina att motsvara arbets- och näringslivets kunskapsbehov förstärks. Arbetsgivare har möjlighet att ta emot studerande från andra europeiska länder på perioder för inlärning i arbete.

I Finland är det Utbildningsstyrelsen tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet som ansvarade för ECVET Expert-verksamheten. ECVET Expert genomförades i nära samarbete med utbildningsarrangörerna.

Finlands nationella ECVET Experter 2014-2020: Auli Haapajärvi, Kouvolan seudun ammattiopisto; Vesa-Antti Iltola, Gradia; Helena Mikkola, Åbo stad; Maarit Saarenkylä, Omnia; Virpi Spangar, Oulun seudun ammattiopisto; Anne Tyynelä, Tredu; Risto Virkkunen, Kainuun ammattiopisto; Susanna Vestling, Yrkesakademin i Österbotten.