Erasmus+ omfattar alla utbildningsområden och examensnivåer inom högre utbildning. Mobiliteten mellan finländska och utländska högskolor baserar sig på bilaterala avtal mellan högskolorna. I vissa delar av programmet kan också företag och andra offentliga och privata organisationer samt deras personal delta.
För att kunna delta i programmet Erasmus+ måste högskolan ha Erasmus Charter for Higher Education (ECHE), som beviljas av Europeiska kommissionen. ECHE utgör grunden för högskolans hela Erasmus+-samarbete och via den förbinder sig högskolan att följa programmets principer och villkor.
Inom global mobilitet behöver bara högskolorna i Erasmus+-programländerna ha en giltig Erasmus Charter. Partnerländerna inom global mobilitet ansöker inte om Charter, men de förbinder sig att följa dess principer när de ingår avtal med sin europeiska partner.
Utbildningsstyrelsen beviljar bidrag till högskolorna
Universiteten och yrkeshögskolorna ansöker finansiering för mobilitetsfunktionerna och deras administration av Utbildningsstyrelsen. Högskolornas studerande, lärare och övriga personal ansöker stipendier av sin egen högskola.
Det går också att ansöka tilläggsbidrag för mobilitet utan hinder för studerande och personal med specialbehov som ska åka på utbyte. Syftet med tilläggsstödet är att göra det möjligt att delta i Erasmus+ för personer som på grund av funktionshinder, sjukdom, inlärningssvårigheter eller andra specialbehov inte skulle kunna delta i programmet utan extra ekonomiskt bidrag.
Läs mera om bidrag för mobilitet utan hinder
Mobilitetskonsortier kan också arrangera utbyte
Mobiliteten inom Erasmus+ kan också arrangeras av mobilitetskonsortier som består av högskolor och andra organisationer. För att kunna få bidrag ska mobilitetskonsortiet ansöka om ackreditering av Utbildningsstyrelsen. När konsortiet har ackrediterats, kan det ansöka om mobilitetsbidrag enligt samma principer som enskilda högskolor.