Erasmus+-programmet omfattar alla utbildningsområden och examensnivåer inom högskoleutbildningen. Mobiliteten mellan finländska och utländska högskolor baserar sig på bilaterala avtal mellan högskolor. I vissa aktiviteter kan även företag och andra offentliga och privata organisationer samt deras personal delta.
För att en högskola ska kunna delta i verksamhet inom Erasmus+-programmet måste den ha en Erasmusstadga (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE), som beviljas av Europeiska kommissionen. Stadgan lägger grunden för högskolans Erasmus+-samarbete, och genom den förbinder sig högskolan till programmets principer och villkor.
Inom den globala mobiliteten behöver endast högskolor i Erasmus+-programmets programländer ha en gällande stadga. Tredje länder som inte är associerade med programmet (partnerländer) som deltar i global mobilitet ansöker inte om någon stadga, men förbinder sig till dess principer när de ingår ett avtal med en europeisk partner.
Utbildningsstyrelsen beviljar stöd till högskolor
De medel som finns tillgängliga för mobilitetsprojekt som stöds med utrikespolitiska medel är fördelade mellan olika områden i världen enligt 12 geografiska anslagshelheter. Universitet och yrkeshögskolor ansöker om finansiering från Utbildningsstyrelsen för mobilitetsaktiviteter och ordnande av dem. Högskolornas studerande, lärare och övriga personal ansöker om stipendier från sina egna högskolor.
Studerande och personal som ska åka på utbyten och som har särskilda behov kan också ansöka om inkluderingsstöd. Syftet med tilläggsstödet är att möjliggöra deltagande i Erasmus+-programmet utan hinder, om det inte skulle vara möjligt utan extra stöd på grund av att personen har en funktionsnedsättning eller sjukdom, inlärningssvårigheter eller andra särskilda behov.
Även mobilitetskonsortier kan ordna utbyten
Erasmus+-mobilitet kan också ordnas av ett mobilitetskonsortium bestående av högskolor och andra organisationer. Mobilitetskonsortiet ansöker hos Utbildningsstyrelsen om ackreditering för konsortiet, vilket är ett krav för beviljande av stöd. När ett konsortium har ackrediterats kan det ansöka om mobilitetsstöd enligt samma principer som en enskild högskola.