Nätportalen School Education Gateway finansieras av Erasmus+-programmet. Det administreras av European Schoolnet, som är ett nätverk bestående av 34 europeiska undervisningsministerier.
School Education Gateway och eTwinning kommer snart att slås ihop till den nya European School Education Platform! Information om hur detta kommer att påverka din användning av de båda plattformarna finns i frågor & svar (på engelska).

Portalen ger dig de senaste nyheterna om politik och praxis inom skolutbildning i hela Europa. Innehållet finns på 23 europeiska språk.
School Education Gateway har flera olika tematiska områden:
- I Teacher Academy finns kurser med undervisning på plats och på nätet samt webbinarier
- Under Synpunkter kan du läsa artiklar skrivna av experter
- Resurser innehåller publikationer, vägledningar och undervisningsmaterial
- På sidan Senaste hittar du färska inblickar i europeiska utbildning.
Delen Erasmus+ möjligheter innehåller tre projektverktyg:
- Kurskatalog
- Sökning på möjligheter till rörlighet
- Sökning på projektpartner
Bläddra i kurskatalogen
I katalogen över europeiska fortbildningskurser erbjuder olika kursarrangörer olika utbildningar för olika ämnen. Kursernas längd är vanligen 5–12 dagar. När du söker kurser, ska du observera att kommissionen inte garanterar kvaliteten på dessa kurser. Kvalitetssäkringen sker med hjälp av respons som ges på utbildningarna och som är synlig i portalen. Lägg också märke till att kursarrangörerna inte är begränsade på något sätt.
Kurskatalogen används ofta av dem som fått Erasmus+ KA1-mobilitetsbidrag för allmänbildande utbildning. Men det går utmärkt att söka en kurs att delta i med Erasmus+ KA1-bidrag också annanstans. Fördelen med kurskatalogen är att den ger en heltäckande bild av olika kurser i Europa.
Lägg till egen kurs
Kursarrangörerna är inte begränsade, så du kan enkelt lägga till en egen kurs i katalogen. Det förutsätter att en organisation som erbjuder fortbildning är länkad till din inloggningsprofil på portalen och att din organisation har en PIC-kod. Som kursarrangör följer du portalens användarvillkor.
Följ definitionen av mobilitet som ges i programhandledningen för Erasmus+
- Planera och genomför kursen enligt reglerna och målen i programhandledningen för Erasmus+. Reglerna innehåller kraven på innehåll, plats och kurslängd.
Säkerställ att kursen har en europeisk dimension
Du kan till exempel grunda mångkulturella grupper och fästa uppmärksamhet vid valet av kursplats. Deltagarna har möjlighet att träffa
- lärare från andra europeiska länder och
- lärare som arbetar på samma utbildningsnivå (småbarnspedagogik, åk 1–6, åk 7–9, andra stadiet), med vilka de kan genomföra nya internationella projekt.
Beakta skolornas och lärarnas professionella behov
- Ta hänsyn till de deltagande skolornas europeiska utvecklingsplaner och de individuella lärarnas fortbildningsbehov.
- Använd erfarna utbildare som känner de nationella systemen i olika länder.
- Genomför kursen enligt målen som anges i kursbeskrivningen.
- Ge kursdeltagarna ett undertecknat intyg som specificerar kursens tidpunkt, innehåll och läranderesultat.
Läs följande anvisningar och användarvillkor omsorgsfullt:
Sök partner
Du kan söka en plats för job shadowing utomlands på sidan Möjligheter till rörlighet på School Education Gateway. Observera att du på samma sida kan bjuda in en job shadowing-gäst till din skola eller ditt daghem.
Du kan också söka partner till skolornas samarbetsprojekt och publicera dina egna annonser.
Publicera annons
Det finns detaljerade publiceringsanvisningar på 23 språk och dessutom en instruktionsvideo.
Delta i nätkurs
Alla är välkomna till kurserna på nätet. De är avsedda för lärare på alla nivåer och i alla ämnen samt för andra professionella inom utbildning som är intresserade av ämnet. För att kunna delta i en kurs ska du skapa ett konto på School Education Gateway, om du inte redan har ett.
Kursspråket är vanligen engelska. Längden är ofta 4–5 veckor och nya moduler öppnas en i taget varje vecka. Den uppskattade arbetsmängden är 3–4 timmar i veckan. Deltagarna får ett digitalt kursmärke och intyg efter avlagd kurs.
Följ det aktuella kursutbudet. Du kan också se sparat material från tidigare kurser.
Föreslå nytt innehåll
Har du intressant innehåll som du vill att publiceras på School Education Gateway? Du kan skicka dina innehållsförslag på ett webbformulär. Men bekanta dig med innehållstyperna och de månatliga fokusämnena innan du skickar in förslag. Redaktionsgruppen går igenom alla förslag och meddelar dem som skickat in material om det väljs ut för publicering. Tänk på att det kan ta flera månader innan ditt inskickade förslag publiceras. School Education Gateway förbehåller sig rätten att redigera inskickat material före publicering.
Hitta undervisningsmaterial
Du kan söka läromedel för olika teman som har utarbetats av EU-institutioner och i EU-finansierade projekt.
Ansök bidrag från Erasmus+
Vill du utveckla utbildningen och undervisningen tillsammans med europeiska kolleger? Din skola eller ditt daghem kan ansöka bidrag för samarbete med europeiska skolor och för elev- och personalutbyte mellan dem.