Nordens och Baltikums kulturer, värderingar, levnadssätt, språk och natur blir mer bekanta samtidigt som du utvecklar undervisningen och verksamhetskulturen i din organisation samt ditt eget och dina elevers kunnande.
Ett bra sätt att få nya idéer och synvinklar är att samarbeta med skolor, daghem och arbetslivet via Nordplus Junior-programmet. I programmet deltar de nordiska länderna, Baltikum och de självstyrande områdena Åland, Färöarna och Grönland.
För vem?
Nordplus Junior är för
- daghem
- för- och grundskolor
- gymnasier
- yrkesskolor
- läroanstalter som anordnar läroavtalsutbildningar eller grundläggande konstundervisning
- andra organisationer som arbetar inom skolområdet kan delta i programmet som partners. En läroanstalt måste vara koordinator för projektet.
I samarbetet deltar elever, lärare, annan undervisningspersonal samt eventuella övriga sektorer som verkar inom allmänbildande utbildning samt yrkesutbildning.
Programmets olika funktioner och deltagare styr hur undervisningen och inlärning främjas. Progammet stöder 1–3-åriga projekt.
Ansök om projektfinansiering
För mobilitet
För förberedande besök, klassutbyte, elevutbyte och praktik (Prao och inlärning i arbete), utbyte för lärare och övrig undervisningspersonal.
För projekt- och nätverkssamarbete
I ett samarbets- och utvecklingsprojekt kan du till exempel utveckla och förbättra pedagogiska metoder och läroplaner, arbeta med kvalitetskontroll och sprida god praxis.
Nätverkssamarbete kan till exempel vara möten för att utveckla eller inleda ett nätverk, nätverkets informationsarbete samt spridning av resultat.
Sök flera projekt
Du kan kombinera olika projekttyper i en ansökan. Du kan till exempel ansöka pengar både för ett utvecklings- eller ett nätverksprojekt eller ett elev-/klassutbyte.
Ansökan görs antingen i rollen som koordinator eller partner och ansökan är gemensam för alla parter.
Hur skiljer sig koordinatorns och partnerns roll?
Koordinator är den skola som skickar er gemensamma ansökan och till vilken stödet utbetalas. Den koordinerande skolan delar ut stödet till andra skolor och organisationer som är med. Koordinatorn ansvarar också för slutrapportering. Övriga skolor och organisationer som deltar i projektet är partners.
Förberedande besök före ansökan
När ni hittat partners för ett projekt kan ni ansöka om stöd för ett förberedande besök. Besöket möjliggör att ni tillsammans kan komma överens om samarbetet och projektbeskrivningen. Det ger också möjlighet att tillsammans göra upp ansökan med partnerskolan eller organisationen.
Vad har andra gjort?
Du hittar de projekt som tidigare fått stöd med hjälp av sökord och kriterier i projektdatabasen. Du kan också läsa intressanta artiklar om dem.
Finländska läroanstalter har också egna projektsidor det lönar sig att bekanta sig med.
Stöd i planeringen
På webbsidan Nordplusonline.org hittar du en databas för partnersök, programmets handbok, Espresso-ansökningssystemet samt Espresso-manualen.
Följ med informationen via comenius-listan – vi deltar i informationsträffar runt om i Finland tillsammans med programmet Erasmus+ samt ordnar webinarier för intresserade.
Nordplus nationella kontor står till din tjänst.
Ansökningsperiod
Ansökningstiden slutar årligen den 1 februari. Ansökningstiden för de förberedande besöken slutar den 1 oktober. Den årliga budgeten för programmet är ungefär 3 miljoner euro.