Erasmus+-programmet har horisontella, dvs. gemensamma prioriteringar för hela programmet. Du hittar dem i programhandledningen eller på Erasmus+-programmets gemensamma webbplats.
Dessutom har Erasmus+-projekten tyngdpunkter som kommer från EU:s ungdomsstrategi. Ungdomssektorns egna tyngdpunkter är:
- främjande av aktivt medborgarskap samt ungas företagsamhet och företagande
- stärkande av kvaliteten, innovationer och erkännande av ungdomsarbetet
- förbättring av de ungas sysselsättningsmöjligheter
- stärkande av kopplingarna mellan politik, forskning och praktik.
- En extra tyngdpunkt vid ansökningsomgångarna 2023 är stöd till unga och ungdomsarbetare som lider av konsekvenserna av kriget i Ukraina.
I projektbedömningen prioriteras projekt som fokuserar på en eller flera tyngdpunkter i programmet. Dessutom ses ett omfattande samarbete som bygger upp synergier och som i synnerhet påverkar inkluderingen av unga som riskerar att marginaliseras som en positiv sak.
Partnerskapen för samarbete har inte en definierad form, utan genomförandet struktureras enligt projektets mål och partnerorganisationernas behov. Projektet kan till exempel innehålla:
- funktioner med anknytning till administration och koordinering, såsom planerings- eller utvärderingsmöten, kommunikationsplanering, deltagarnas förberedelser för deltagande i verksamheten
- nätverksevenemang, möten, arbetsmöten, personalens eller deltagarnas mobilitet
- spridning av resultat: seminarier, evenemang, informationsdelning, kommunikation.