Enligt kommissionens riktlinjer kan de pågående och nu ledigförklarade Erasmus+ KA1-projekten, där enskilda ryska medborgare deltar, fortsätta med utbyten av studerande, ungdomar och personal.
Detta innebär att den globala mobiliteten inom högskoleutbildningen från eller till Ryssland och den globala delen av den sedvanliga mobiliteten inom högskole-, yrkes- och ungdomssektorn fortfarande kan genomföras i pågående projekt. Även de mobilitetsprojekt inom ungdomssektorn och projekt för att öka ungas delaktighet inom Erasmus+ samt de volontärprojekt inom programmet Europeiska solidaritetskåren som har enskilda ryska deltagare kan fortsätta sin verksamhet.
I fråga om högskoleutbildningens globala mobilitet innebär detta dessutom att Utbildningsstyrelsen kommer att bevilja bidrag för mobilitetssamarbete med Ryssland i enlighet med de normala grunderna för beviljande av bidrag under ansökningsomgången 2022 (ansökan avslutades 23.2.2022). Högskolorna kan själva besluta att inleda finansierade projekt med beaktande av de nationella rekommendationerna. Stödet kan också överföras till samarbetet med Ukraina, om högskolan i samma avtal om global mobilitet även har Ukraina som partnerland.
Dessutom är det möjligt att bevilja ryska medborgare nya understöd för individuell mobilitet (student-, ungdoms- och personalutbyte) som redan ansökts eller ansöks 2022.
I både pågående och nya mobilitetsaktiviteter bör man dock säkerställa att bidraget till organisationer inte styrs till ryska aktörer och att de individuella stöden i huvudsak betalas direkt till deltagarna.