Mobilitetsprojekt
Mobilitetsprojekten finansierar utlandsperioder för studerande och personal och bidrar därigenom till utveckling av kompetensen och organisationen. Mobilitetsprojekt ingår i programområde KA1 (Key Action 1). Finansieringen ansöks av Utbildningsstyrelsen.
Studerande kan utöka sina yrkesmässiga och övriga kunskaper på såväl arbetsplatser som vid läroinrättningar utomlands. Personalen kan på sina utlandsperioder utveckla sina kunskaper exempelvis genom att delta i en job shadowing-period eller undervisning samt förstärka sin organisations internationella nätverk.
Utlandsperioderna ger såväl studerande som personal möjlighet att bekanta sig med nya undervisningsmetoder eller lärmiljöer.
Ett mobilitetsprojekt måste bestå av minst två organisationer från två programländer. Samma organisation kan ansöka både om ett eget projekt och om nätverksprojekt.
Projekten pågår i 12–24 månader.
Strategiska partnerskapsprojekt
Strategiska partnerskapsprojekt stöder samarbetsprojekt som kan utveckla yrkesutbildningen på ett mångsidigt sätt. Strategiska partnerskapsprojekt ingår i programområde KA2 (Key Action 2). Finansieringen ansöks av Utbildningsstyrelsen.
Samarbetsprojektet kan vara ett litet projekt med bara några partner som fokuserar på utbyte av god praxis. Eller det kan vara ett större projekt som utvecklar konkreta produkter, som exempelvis gemensamma studiehelheter eller undervisningsmaterial.
Partnergruppen måste bestå av minst tre organisationer från tre programländer. Samarbete utanför programländerna är också möjligt, om det är motiverat med tanke på projektets mål eller om det tillför projektet nödvändig kompetens.
Projekten pågår i 12–36 månader.
Innovationsallianser
Innovationsallianser förbättrar Europas innovationsförmåga genom högre utbildning, yrkesutbildning och strategiskt samarbete mellan företag. Syftet med Erasmus+ innovationsallianser-insatserna är att säkerställa den kompetens som behövs i arbetslivet i framtiden, minska kompetensunderskottet genom att utveckla läroplanerna inom högskoleutbildningen och yrkesutbildningen och stärka Europas innovationskapacitet genom att stödja informationsutbyte och företagaranda.
Innovationsallianserna inriktas särskilt på digitala färdigheter och branscher som har identifierats som strategiskt viktiga för en hållbar tillväxt och konkurrenskraft i Europa. I innovationsallianserna finansieras två olika projekttyper.
Kategori 1 / Allianser mellan läroanstalter och företag främjar samarbetet mellan företag samt anordnare av både högre utbildning och yrkesutbildning. De kan rikta sig till en eller flera ekonomiska sektorer. Fastän varje partnerskap måste omfatta minst en organisation för yrkesutbildning och en organisation för högre utbildning, kan dessa partnerskap gälla antingen båda eller bara ett av dessa utbildningsområden. Allianserna mellan läroanstalter och företag räcker 2 eller 3 år och bidraget är högst 1–1,5 miljoner euro.
Kategori 2: Allianser för branschspecifikt kompetenssamarbete.
Syftet med allianserna för branschspecifikt kompetenssamarbete är att skapa nya strategiska tillvägagångssätt och samarbete för kompetensutveckling inom vissa branscher som har identifierats i den europeiska kompetensagendan, det vill säga i kompetenspakten. Allianserna för branschspecifikt kompetenssamarbete räcker 4 år och bidraget är högst 4 miljoner euro.
Utbildningsstyrelsen informerar om projektformen, men finansieringen ansöks direkt av kommissionen.
Kapacitetsbyggande aktiviteter
Kapacitetsbyggande aktiviteter är internationella samarbetsprojekt som syftar till att förbättra verksamhetskapaciteten vid yrkesläroanstalter och -system i tredjeländer som inte är associerade till Erasmus+-programmet (länder utanför Erasmus+). Icke-associerade tredje länder är indelade i regioner; Western Balkans (Region 1), Neighbourhood East (Region 2) (förutom Vitryssland och Ryssland), South Mediterranean countries (Region 3), Sub Saharan Africa (Region 9), Latin America (Region 10), Caribbean (Region 11). Regionala landförteckningar finns i programguiden.
Minst fyra organisationer från minst tre länder ska delta i projektet. Minst två av organisationerna ska vara från ett tredjeland som inte är associerat med programmet. Kraven på partnergruppens sammansättning och geografiska mål beskrivs närmare i programguiden.
Temat för kapacitetsbyggande aktiviteter kan vara verksamhet på arbetsplatsen, kvalitetsledning, utvecklande av lärarnas/utbildarnas kompetens och fortbildning, nyckelkompetenser (inkl. företagande), utvecklande av kompetensen inom framtidens sektorer, utvecklande av den kompetens som krävs för en digital och grön övergång, eller något annat ämnesområde som motsvarar utlysningens mål.
Projekten pågår i 1, 2 eller 3 år.
Kapacitetsbyggande aktiviteter ingår i programområdet KA2 (Key Action 2). Utbildningsstyrelsen informerar om verksamheten, men finansieringen söks direkt hos kommissionen.
Framåtsyftande projekt
Syftet med framåtsyftande projekt är att främja innovation och skapa nya metoder och rutiner inom utbildningssektorn, möjliggöra innovationsöverföring mellan länder eller sektorer eller till olika målgrupper och/eller åstadkomma systemförändringar som kan tas i bruk på ett bredare europeiskt plan.
Inom projektet kan man till exempel genomföra undersökningar och utredningar om internationella utbildningar, pilottestning av innovationer som utvecklats, internationella evenemang och nätverkande, experiment samt evenemang för att sprida resultat. Projekten kan vara mellan utbildningssektorer eller inriktas på flera utbildningssektorer (Kategorin tvärsektoriella projekt) eller endast på sektorn för yrkesutbildning (Kategorin projekt inom yrkesutbildning). Innehållstemana för varje kategori presenteras närmare på denna webbplats och i programguiden.
Projekten pågår i 2 år.
Framåtsyftande projekt ingår i programområdet KA2 (Key Action 2). Utbildningsstyrelsen informerar om verksamheten, men finansieringen söks direkt hos kommissionen.
Jean Monnet-insatser
Jean Monnet-insatserna stöder utbildning, lärande, forskning och diskussion om Europeiska unionen inom olika utbildningssektorer. Syftet är att öka kunskapen om Europeiska unionen och stärka den europeiska identiteten och det aktiva medborgarskapet.
Jean Monnet-insatserna inom yrkesutbildningen främjar förståelsen för EU-frågor bland studerande och lärare. Insatserna gör det möjligt för läroanstalterna att skapa innehåll och inlärningserfarenheter som beror EU samt stärker lärarnas EU-kompetens. I insatserna utvecklas också lärarutbildningen och skapas nätverk för att utveckla undervisningen.
- Jean Monnet-nätverken för allmänbildande utbildning och yrkesutbildning möjliggör erfarenhets- och informationsutbyte i EU-frågor mellan läroanstalter i olika länder samt ökar samarbetet mellan läroanstalter och lärarutbildningsanstalter. Insatsen ger också möjlighet till lärarmobilitet för att ordna gemensam undervisning mellan lärare i olika länder. Projektperioden är tre år.
- ”Lär dig mer om EU”-insatser anordnare av yrkesutbildning: Skolan kan få understöd för undervisningstimmar med EU-tema under läsåret. Syftet är att främja integreringen av EU-kunskap i utbildningskulturen och stärka den europeiska identiteten och det aktiva medborgarskapet bland studerande och lärare. Projektperioden är tre år.
Projekten inom Jean Monnet-insatsen ingår i programområdet KA2 (Key Action 2). Utbildningsstyrelsen informerar om verksamheten, men finansieringen söks direkt hos kommissionen.