Förebyggande av mobbning, trakasserier, diskriminering och våld
Anvisningarna och verktygen riktar sig till lärare och rektorer i skolor och läroanstalter, ledare inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen och andra yrkesverksamma inom småbarnspedagogik och utbildning samt till vårdnadshavare för barn och unga. Materialet kan även användas av andra som arbetar med barn och unga. En del av materialet kan användas tillsammans med barnen och de unga.
Upptäck och ingrip vid mobbning, våld, diskriminering och trakasserier.
- Anvisningar till daghemsföreståndare: Ingripande vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld samt uppföljning
- Anvisningar till rektorer inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen: Ingripande vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld samt uppföljning
- Anvisningar till rektorer inom gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen: Ingripande vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld samt uppföljning
- Bilaga till utbildningsavtalet/läroavtalet för att förebygga mobbning, trakasserier, diskriminering och våld
- Podcast: För barnet kan ensamhet vara förödande
- Video: Vad kan jag göra och var söka hjälp vid mobbning?
Elev- och studerandevårdstjänsterna - hjälp och stöd för barn, elever och studerande
Myndighetssamarbete, anmälningsskyldigheter och informationsgången
Broschyrer och anvisningar

Anvisningar till daghemsföreståndare: Ingripande vid mobbning, trakasserier, di…
www.oph.fiAnvisningar riktar sig till daghemsföreståndare. När du får kännedom om ärendet är du skyldig att reda ut situationen och även ingripa i mobbning, trakasserier, diskriminering eller våldshandlingar som identifierats, så att de upphör i miljön för småbarnspedagogiken.

Anvisningar till rektorer inom förskoleundervisningen och den grundläggande utb…
www.oph.fiAnvisningar riktar sig till rektorer inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. När du får kännedom om ärendet är du skyldig att reda ut situationen och även ingripa i mobbning, trakasserier, diskriminering eller våldshandlingar som identifierats, så att de upphör i lärmiljön.

Anvisningar till rektorer inom gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen: Ingr…
www.oph.fiAnvisningar riktar sig till rektorer inom gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen. När du får kännedom om ärendet är du skyldig att reda ut situationen och även ingripa i mobbning, trakasserier, diskriminering eller våldshandlingar som identifierats, så att de upphör i studiemiljön.

Bilaga till utbildningsavtalet/läroavtalet för att förebygga mobbning, trakasse…
www.oph.fiBilaga till utbildningsavtalet/läroavtalet för att förebygga mobbning, trakasserier, diskriminering och våld. Mobbning, trakasserier, diskriminering och våld är entydigt förbjudna i lärmiljöer och på arbetsplatser.

Anvisningar för studerande inom yrkesutbildningen och i gymnasiet – Hur man för…
www.oph.fiBroschyren riktar sig särskilt till studerande inom yrkesutbildning och gymnasieutbildning, men den lämpar sig även för användning i grundskolans årskurser 7–9 till exempel som en del av undervisningen i hälsokunskap och skolans övriga välbefinnande- och jämställdhetsarbete. Broschyren finns på finska, svenska, engelska, nordsamiska, enaresamiska, skoltsamiska samt ryska, arabiska, somaliska, kurdiska och farsi. Tillsammans med broschyren har det också publicerats en kortare affisch som finns på finska, svenska och engelska.
Podcastserie

För barnet kan ensamhet vara förödande (på finska)
youtu.beI podcasten diskuteras hur ensamhet som elever i årskurserna 1–6 upplever visar sig och olika följder av ensamhet och utanförskap. Du får också veta vilka de effektivaste metoderna för att förebygga och minska ensamhet är. Gäst är ensamhetsforskare och professor Niina Junttila. Avsnittet är riktat till klasslärare och rektorer och andra yrkesutbildade personer som arbetar med barn samt barnens vårdnadshavare.

Hur hjälper man ett barn med beteendestörningar? (på finska)
youtu.beI podcasten diskuterar vi vad barnets beteendestörning kan bero på, hur yrkesutbildade personer inom fostran och utbildning och barnens föräldrar bäst kan stöda ett barn med beteendestörningar i vardagen och hurdant stöd familjerna kan få. Gäst är överläkare Leena Repokari. Avsnittet riktar sig till lärare och ledare inom småbarnspedagogiken och grundskolan samt till rektorer, andra yrkesutbildade personer samt barnens vårdnadshavare.

Föräldrarna med i samarbetet (på finska)
youtu.beI podcasten diskuterar vi varför det är viktigt att bygga upp ett samarbete mellan yrkesutbildningen och de studerandes föräldrar. Hur kan man göra då man vill engagera hemmen i arbetet med att förebygga mobbning, trakasserier, diskriminering och våld? Avsnittet gästas av samarbetsexperten Ville Koikkalainen och utbildningschef Kirsi Lattu-Viljakka. Avsnittet är riktat till lärare, ledare och andra yrkesutbildade inom yrkesutbildningen samt till de studerandes föräldrar.