Självsäkerhet från utlandet
- Internationalisering
”Tiden på Irland gav mig jättemycket säkerhet i mitt eget arbete i Finland”, säger Jenni Ripatti då hon beskriver sin erfarenhet av praktikutbyte i Dublin.
S:t Michelsbon Ripatti tillbringade en månad i huvudstaden på Irland inom ramen för programmet Oppisopimuksella Eurooppaan.
”Jag arbetade både på College of Further Education och på gymmet som hör dit. Colleget utbildar folk för fitnessbranschen”, berättar Ripatti.
Främst instruerade Ripatti irländska studenter i att hålla aerobiclektioner. Hon arbetade även som övervakare i gymmet.
Också i Finland har Ripatti ett idrottsligt arbete: hon leder gruppmotionstimmar på Ladyline-gymmet i S:t Michels. Arbetet är en del av en läroavtalsutbildning, och närundervisningen ordnas vid Varala idrottsinstitut i Tammerfors.
Språkkunskapen växer i vardagen
Ripatti hade utom Irland också Tyskland, Frankrike och Österrike som alternativ för praktikutbytet. ”Jag valde Irland helt på grund av språket. Jag talar nog också lite tyska och franska, men jag tänkte att jag klarar mig bäst på engelska.”
Att tala engelska i vardagslivet vållade inga svårigheter för Ripatti. ”Nya ord fastnade nog också där – du lär dig nog, då engelska är det enda språk du talar dagligen."
Också i övrigt upplevde Ripatti tiden på Irland som ganska lätt.
Hon tycker inte att kulturskillnaderna mellan Finland och Irland är särskilt stora.
”När tåget är tre minuter försenat i Finland kommer det ett meddelande, där man beklagar förseningen. På Irland följer bussarna inte nödvändigtvis tidtabellen, och sedan efter en halv timme kommer det tre bussar i rad! Men nog klarade man också av sådana vardagsproblem, bara man inte blev nervös i första taget” berättar Ripatti.
I själva arbetet lade Ripatti märke till en stor skillnad. Irländarna var inte alls så punktliga som finländarna.
”Eleverna kunde komma till lektionen en halv timme försenade. Jag sade att man inte får försena sig till mina lektioner, och så bad jag eleven avlägsna sig och komma i tid nästa gång. De var verkligt förvånade! ”'
”Jag fick förklara för dem att jag på riktigt nog är en helt trevlig person, och att jag har vänner i Finland”, säger Ripatti och skrattar.
Säkerheten växer när man klarar sig
”Jag var tvungen – och fick lov – att arbeta mycket självständigt. Jag antog att jag skulle vara medhjälpare i undervisningen, men mycket snabbt gav de mig hela ansvaret för en grupp”, säger Ripatti.
Ripatti säger också att hon blivit betydligt frimodigare och självsäkrare genom sina utlandserfarenheter. Första gången åkte hon utomlands efter gymnasiet, som au pair till Belgien.
”När jag åkte första gången hade jag inte ens suttit i ett flygplan tidigare. Jag kände mig nog som en vinnare då jag kom tillbaka efter det året, och då jag hade klarat mig där!”
Den här gången var Ripatti redan van vid att bo utomlands, och upplevelsen var inte så stor. Enligt Ripattis arbetsgivare Saila Parviainen samlade hon ändå mera mod under månaden på Irland.
”Jag tycker att det här var en erfarenhet som vidgade vyerna för Jenni. Jenni har kanske varit modigare då det gäller att utveckla allt det nya här också. Hon fick mod och säkerhet och energi med sig”, berättar Parviainen.
Ripatti blev till exempel tänd på att ordna olika evenemangsdagar för kunderna på gymmet. ”På så sätt fick vi lite extra för kunderna också”, säger Parviainen.
Det gick smidigt att ordna Ripattis resa till Irland, fast hon var tvungen att vara borta från arbetet en månad. ”Jenni ordnade allt själv, jag deltog inte särskilt mycket. Jag fick i varje fall inte alls några gråa hår av det!” berättar Parviainen.
Lätt att använda Europasset
Vid ansökningsprocessen för programmet Oppisopimuksella Europpaan används Europass-mobilitet. Där kan man beskriva kurser som man genomgått i olika europeiska länder, och de kan innefatta studier eller arbetspraktik. De som söker sig till ett utbytesprogram uppmanas även att dra nytta av Europass-meritförteckningen.
Ripatti har inte tidigare använt Europasset. Hon har ändå bekantat sig med det, och tänker skriva in sina studier och sin kompetens då hon blir klar med läroavtalsutbildningen. Hon fick arbetet på Irland så snabbt, att ingen ens frågade efter någon meritförteckning.
”Det är mycket praktiskt att föra in sin kompetens i Europasset. Det är säkert också bra då arbetsgivaren tydligt kan se vad personen har gjort. Jag tänker använda det i fortsättningen.”
Enligt Ripatti verkar det vara lätt att använda Europasset, det är ju praktiskt då blanketterna finns på nätet.
”Jag hittar inte något speciellt att kritisera i det!”
Fortsatta studier i framtiden
Ripatti har stannat för ett motionsinriktat yrke, för hon har själv börjat motionera redan som ung. Hon blir klar med läroavtalsutbildningen till motionsrådgivare julen 2010.
”I framtiden vill jag fortsätta att fördjupa mina kunskaper. Jag vill specialisera mig på rehabilitering; min nästa målsättning är att utbilda mig till fysioterapeut. Jag tänker alltså inte sluta studera. Det här är en bra grund att bygga vidare på”, berättar Ripatti.
Ripatti har inte heller fått nog av att resa. ”Jag kan nästan säga att det nog blir att åka på utbyte också i yrkeshögskolan!”
Ripatti betonar nyttan av erfarenhet från utlandet också då det gäller att söka arbete. ”Det lönar sig att skaffa lite vägkost också från utlandet. Det är förstås också nyttigt med tanke på språkkunskapen. Och världen blir hela tiden mindre .”
Ripatti vill uppmana också andra unga att våga sig utomlands.
”Jag tycker det är jättebra om man vågar åka. Det är ju nog en hemsk känsla, att åka ensam och inte riktigt veta vad man ska göra. Men sedan när man klarar sig så känner man sig så mycket självsäkrare!”