Yrkesutbildning är redan i sig skapande av framtiden. Genom utbildningen påverkar vi vilka kunskaper våra studerande tar med sig till företagen och arbetsplatserna i regionen.
Skaparen av en hållbar framtid – SAKKY påverkar
Lärare och pedagogisk personal
Savolax utbildningssamkommuns strategi Skaparen av en hållbar framtid lyfter hållbarhet och ansvarstagande bokstavligen i centrum. Läs mer om hur Sakky har påverkat och fortsätter att påverka hållbarheten i sin närmiljö.
Foto:
Hanna Ruusulampi, Opetushallitus
Skribent: direktör Heikki Helve, Savolax utbildningssamkommun
Savolax utbildningssamkommun, Sakky, har arbetat systematiskt för att främja hållbar utveckling redan i drygt 15 år. Vi har utvecklat undervisningen, de vardagliga funktionerna, verksamhetskulturen och ledarskapet.
Strategin som fastställdes 2019 lyfter hållbarheten och ansvarstagandet i centrum. Vår vision är att vara en skapare av en hållbar framtid. Vi verkställer strategin bland annat genom att erbjuda våra studerande kunskaper och färdigheter att fungera som ansvarstagande experter i sin bransch och genom att utveckla arbetslivet i regionen och ansvarstagandet i utbildningssamkommunens egen verksamhet. I miljöarbetet vill vi vara en modig pionjär som skapar framtiden.
Målet med undervisningen är att stärka kunskaperna om och förståelsen av hållbarhetsutmaningar samt att lära ut ansvarstagande arbets- och verksamhetssätt. Vi har formulerat kompetenslöften om miljöansvar för nio branscher och ett gymnasium. Löftena konkretiserar både för de studerande och för arbetsplatserna vilka miljökunskaper om branschen de studerande som tar examen hos oss besitter. Bekanta dig med våra kompetenslöften (alla på finska) för
Vi erbjuder stöd för miljöarbetet till organisationer i Norra Savolax. Vi har bland annat gett råd om uppbyggnad av miljösystem, handlett identifieringen och bedömningen av miljökonsekvenser, utvecklat ansvarstagandet vid upphandlingar och underleveranser, utbildat personal i miljöfrågor samt utvecklat avfallshanteringen.
Sakky har genomfört (och arbetar just nu med) flera stora byggprojekt på de olika campusen. I byggnaderna har vi velat beakta miljöansvaret under hela livscykeln samt säkerställa en hälsosam och trygg arbets- och studiemiljö. Enligt samkommunens riktlinje ska kriterierna för det nordiska miljömärket Svanenmärket följas i allt byggande.
Samtidigt som vi bygger nya campus tas mycket gammalt lösöre ur bruk och många gamla byggnader rivs. Vi har velat säkerställa att det gamla, användbara lösöret fortfarande kommer till användning i den mån det är möjligt, antingen hos oss eller någon annanstans, och att även rivningsmaterialet från byggnaderna återanvänds. För detta uppdrag rekryterades till Sakky en koordinator för cirkulär ekonomi.
Ett exempel på ansvarstagande praxis i vardagen är miljöcertifikatet Ekokompassen som beviljats våra restaurangtjänster. Restaurangtjänsternas miljöansvar syns bland annat i kökets energieffektiva arbetssätt, förebyggande av matsvinn, miljövänlig städning och inköp av ekologisk och närproducerad mat.
Just nu är utvecklingsarbetet riktat på att förbättra ansvarstagandet i upphandlingar. Vi har bildat grupper bland personalen som med hjälp av experter formulerar ansvarskraven för kommande upphandlingar. Utöver våra egna upphandlingar strävar vi efter att genom upphandlingssamarbete påverka ansvarskraven för offentliga upphandlingar i regionen i en större skala. Offentliga upphandlingar där man hanterar stora volymer kan i bästa fall driva på regionens företag i hållbarhetsfrågor.
Utöver detta pågår arbetet med att beräkna koldioxidavtrycket från vår verksamhet. Målet är att kartlägga verksamhetens klimatkonsekvenser och följa upp effekterna av utvecklingsåtgärderna.
Utöver detta pågår arbetet med att beräkna koldioxidavtrycket från vår verksamhet. Målet är att kartlägga verksamhetens klimatkonsekvenser och följa upp effekterna av utvecklingsåtgärderna.